(ÖZEL HABER) Semih ŞAHİN - Abdullah ASLANTÜRK

'agazete' ekibi Görükle'de hizmet veren hal esnafını ziyaret etti. Piyasa ve halin genel durumu hakkında esnafla sohbet eden ekibimiz, esnafın sıkıntısını yerinde dinledi. Yapılan sohbette esnaf, haldeki eksiklikleri ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Dile getirdikleri sorunların ortak noktası ise piyasadaki durgunluk, belediyenin denetim eksikliği ve halin Bursa'nın bir ucuna taşınması şeklinde oldu.

 Mustafa Yaşar

 

 20 senedir Bursa'da ticaretle uğraşıyoruz. Sebze, meyve, narenciye ticareti yapıyoruz. Yaz boyunca işlerimiz iyidi fakat  ülkemizde meydana gelen sıkıntılar bizleri de olumsuz etkiledi. Dışarıya ihracatın olmayışı iç pazarda sıkışıklığa neden oldu.  Bu olay bizleri fiyat yönünden olumsuz etkiledi. İşlerimiz yeni yeni düzene girmeye başladı. Fiyatlara baktığımız zaman  bizlerden alışveriş yapan pazarcılarda bir sıkıntı göremiyoruz. Pazarcılar bizden ürün aldığı zaman üzerine maliyetini koyup  kendi tezgahlarında mal satabiliyorlar. İşin sıkıntısı biz aracılar çekiyoruz. Çoğu zaman maliyetine satış yapmak zorunda  kalıyoruz. Buda bizler için zarara neden oluyor. Belli dönemlerde böyle sıkıntılar çekiyoruz. Özellikle kaçak olarak mal satanlar  da bizim satışlarımızı etkiliyor. Vergimizi, kiramızı düzenli bir şekilde ödüyoruz fakat denetim olmadığı için kaçak olarak yapılan satışlardan dolayı bizim piyasamızda durgunluk meydana geliyor. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de bu tarz sıkıntılar meydana geliyor. Tek istediğimiz şey denetim.

 Ediz Alkın

 

 Yaz ayının ortasında 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Darbe girişiminden önce de piyasada durgunluk vardı  fakat bu girişimden sonra vatandaş tedarikli davranmaya başladı. Yemesinden, içmesinden, giyiminden kısmaya başladı.  Haliyle bu durum bizleri daha da olumsuz etkiledi. Denetimde de sorun yaşıyoruz. Kaçak olarak mal satanlar bizlerin ekmeğine  engel oluyor. Bu yaz satışlarımız beklediğimiz gibi olmadı. Kendi ürünlerini açık pazara çıkaran vatandaşlar bizlerin önünü  kesti. Bu sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıllara göre piyasada durgunluk yaşadık.

 

 Fahri Özyüksel

 

 Satışlarımızda 15 Temmuz kalkışmasından sonra ciddi bir düşüş yaşandı. Vatandaş çekimser bir hale geldi. Herkes cebindeki  paranın hesabını yapmaya başladı. Bunun dışında pazarcı esnafımız köyleri gezerek ürünleri çiftçiden alarak vatandaşa  satıyorlar. Burada korsan satış ve belgesiz satış ortaya çıkıyor. Bunun sebebi ise denetim eksikliği. Belediyemiz istese  bunlara engel olabilir. Bizlere sahip çıkabilir. Denetim merkezleri kurarsa, pazarları denetlerse vatandaşlarda ona göre temkinli  davranırlar. Belediyemiz biraz daha temkinli davranırsa memnun oluruz.

 

 Bahri Buran

 

 Satışlarımız yaz boyu durgun gitti. Pazarcılar kaçak olarak mal satan kişilerden alışveriş yaptıkları için buraya uğramaz  oldular. Bu da bizi maddi yönden olumsuz etkiliyor. Belediyenin bu tarz haksızlıklara karşı önlem alması gerekli. Denetimlerin  sıklaştırılması gerekiyor. Diğer türlü işlerimiz bozuk gitmeye devam edecek.

 

 

 Ceylan Boran

  Burası üretici bölgesi olduğu için yaz dönemi satışlarımız normaldi. Sorunumuz, pazarcıların halden ziyade, halin dışındaki  köylerden alması. Dışarıdan gelenler olursa satış oranlarımız artıyor. 2015 yazı ile 2016 yazını kıyaslarsak her sene kan  kaybediyoruz. Satışlarımızın düşme sebebinde darbenin etkisi olduğu kadar kaçak satışlarında büyük bir etkisi var.    Belediyemizden sadece isteğimiz bizlere sahip çıksın.

 

 

 Hasan Oray

  Kendim Manisa Kırkağaç'tan sürekli kavun getiriyorum. Ama yollardan veya pazar yerlerinde hiç bir denetim yok. Bizden giriş  çıkış 5 TL almasını biliyorlar ama yollarda bir tane zabıta yok. Yollarda hep kaçak geçişler oluyor. Köyden geldiği gibi pazar  alanlarına gidiyor. Zabıta hale girene künye soruyor ama Bursa'ya direk girene hiç bir şey sorulmuyor. Bu konuda denetim  noktaları kurulmalı yoksa biz bu konuda mağduruz.

 

 

 Hakkı Yüzügüldü

  Yaz boyu satışlarımız iyi gidiyor. Gecen seneye göre bu sene bizim satışlarda artış görüyorum. Yapılan darbe girişimi  satışlarımızı olumsuz etkiledi. Faturasız satışların haldeki diğer satıcılara büyük bir etkisi oldu. Bu konuda belediyemiz  denetimlerini sıklaştırmalıdır. Denetim eksikliğini fırsata çeviren kişiler bizlerin ekmeğiyle oynuyor. Belediyemizden ricamız  denetimlere biraz daha ağırlık vermesi.

 

 

 Ahmet Biçer

 

 Bizim satışlarımız sezonluk olduğu için bu yaz satışlardan memnunduk. 2006'dan beri biz bu işi yapıyoruz. Seneler ilerledikçe  satışlarda düşüş oluyor. Eski halde 8 araba satış yaparken şimdi 2 arabaya düştü. Bunun en büyük sebebi eski halin şehir  merkezinden uzak olmasıdır. Pazarcıyı da bu konuda etkiledi. Faturalı ürün sattığımızda fiyatta ister istemez fark oluyor. Bu  yüzden pazarcılar faturasız mal alıyorlar.  Denetim konusunda büyük bir eksikliğimiz var. Denetimin sıklaştırılmasını istiyoruz.