Sevinç ÇELEBİ – ÖZEL RÖPORTAJ

2019 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerin yaklaşmasıyla, siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı. İllere, ilçelere, beldelere aday olan isimlerin çoğu açıklandı. Tabii yerel seçimlere muhtarlık seçimleri de dahil ediliyor. Muhtar adayları da tıpkı 2014 yılında olduğu gibi kıyasıya bir yarış içerisine girdi. Asiye Duralı da yüzlerce muhtar adayından sadece biri. O, İntizam Mahallesi’nin kamu emekçisi bir kadın adayı.

agazete’yi ziyaret eden, yıllarca BUSKİ’de Bilgi İşlem ve Bursagaz’da Müşteri Hizmetler Planlama servislerinde mücadele veren Asiye Ayan Duralı ile yerel seçimler ve yerel yönetim anlayışı ve neden muhtar olmak istediği üzerine görüştük.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Asiye Duralı kimdir?

1977 doğumlu, evli, iki çocuk annesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi 2. Sınıf öğrencisiyim. Buski’de Bilgi İşlem ve Bursagaz’da sekiz yıl kadar Müşteri Hizmetler Planlamada çalıştım. Ayrıca Ayaoğulları inşaat Planlama’da  danışmanlık yaptım.

Yıllarca kendimi her anlamda geliştirmeye çalıştım ve bunun için de bir sürü eğitim aldım. Örneğin:

- Dr. Ender B. Akkavuk Ekare Eğitim Danışmanlık Birlikte Başarmak Takım Çalışması Eğitimi (2010)

- F.S.M İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (2012)

- Bgys Son Kullanıcı Bilgilendirme Eğitimi (Bursagaz Yönetim Sistemleri) Educore Eğitim ve Danışmanlık Şirketi.

- Majör Eğitim ve Danışmanlık Müşteri İlişkileri Yönetimi Eğitimi (2011)

- EFOM Mükemmellik Eğitimi (2011)

- ISO 9001:2008 Kalite Yön. Sist. Temel Bilgilendirme Eğitimi (2010)

- ISO 14001:2004 Çevre Yönetimi. Sist. Temek Bilgilendirme Educore Eğitim ve Danışmanlık Şirketi (2010)

- Faveo Eğitim Danışmanı Kamuran Dinçsoy Telefonla Etkili İletişim (2010)

- 27001 Bgys Hatırlatma Eğitimi (2010)

- Sap Cıc (Çözüm Noktası) Modül Eğitimi (2009)

- Bursagaz Beyin Fırtınası Tekniklerini Öğrenme Uygulama Eğitimi (2008)

- Bilgi Güvenliği Yön. Hatırlatma Eğitimi Educore Eğitim ve Danışmanlık şirketi (2010)

Çok mutluyum ki bir sürü de ödül aldım:

- Bursagaz En İyi İyileştirme Ödülü (2010)

- Bursagaz En Fazla İyileştirme Önerisi Veren Personel (2009)

- Bursagaz 2009 Yılı Birim Birincisi Teşekkür Belgesi (2009)

- Bursagaz Sosyal Aktivite Klubü Başkanlık ve Oyuncu Başarı Belgesi (2009)

- Ayaoğulları inşaat mesleki yeterlilik sertifikası (2015) aldım…

Vatandaşların sizi daha iyi tanımaları için karakterinizi birkaç kelimeyle özetleyin desem…

Dürüst, azimli, sabırlı, iletişim gücü yüksek, pozitif düşünen, girişken, yeni bilgilere ve fikirlere her zaman açık ve de mücadeleci derim. Hak kazanmak için de mücadele şart!

Muhtar adayı olma fikri nereden çıktı?

Açıkçası daha önce muhtar adayı olmak hiç aklımda yoktu. Ancak çok sevdiğim mahallemin, özellikle de son yıllarda yaşanan sorunlar beni sanki buna biraz da mecbur bıraktı. Bir zamanlar parmakla gösterilen, Bursa’nın en nezih ve elit semtlerinden birisi ve Altıparmak’la komşu olan İntizam Mahallemiz, ne yazık ki son yıllarda en ‘berbat’ mahallelerinden birisi olarak gösteriliyor, yoksulluk ve işsizliğin yanı sıra, her türlü ‘pisliğin’ bolca yoğun olduğu bir mahalleye dönüşmüş bulunuyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi önemli bir sorun olan Suriyelilerin ağırlıkta olduğu bir kocaman bölge haline dönüştü. Ve mahallemiz ne yazık ki her gün daha da kötüye gidiyor.

HEPSİNE TEŞEKKÜRLER

Aslında muhtar adayı olmadan önce de bu anlamda bir sürü çalışmalar yaptık. Bazı konularda yol aldık bazılarında ise alamadık. Mahallenin başlıca sorunların çözümü için yıllarca bazen tek bazen de birkaç arkadaşımla hep birlikte çalıştık. Çünkü mahallemizin okul, yol, park gibi temel ihtiyaçların çözümüne ihtiyaç vardı ve hala da var. Ayrıca mültecilerin uyum sıkıntısı, kaldırım, otopark, temizlik sıkıntısı, fuhuş ve uyuşturucu sıkıntısı, Merinos park sıkıntısı… Derken mahallede birlik ve komşuluk gibi en önemlisi de güven sıkıntısı var. Bende tüm bunları birlikte çözmek için aday oldum. Bu tutumumdan ötürü başta kadın arkadaşlar olmak üzere, mahalle sakinleri ve özellikle de gençler benim muhtar olmamı önerdiler. Hepsine teşekkürler.

YAPACAK ÇOK İŞ VAR

Mahallemizin şu an en can yakıcı sorunu aslında yoğunlukta olan Suriyeliler ve bir türlü uyum sağlayamamış olmasından kaynaklanıyor. Gençlerimizin çoğu işsiz iş bulamıyor veya mesleği yok. Bizde bu sebeple mahallemizde meslek kurslarının açılmasını sağlamak istiyoruz. Kadın emeğinin değerlendirilmesi için de pazar ve atölyeler açmayı düşünüyoruz. Bunların olması için gece gündüz çalışacağız. 

Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Ev ev kapı kapı dolaşıp ziyaretler yapıyoruz. Gördüğümüz yoğun ilgi ve destekten de çok mutluyuz. Ancak bizler sadece oy almak için kapı çalmıyoruz, insanları aydınlatıyoruz da. Aynı zamanda hakları için mücadele etmeleri gerektiğini birlikte tartışıyoruz. 

Birçok hazır projemiz var diyorsunuz. Paylaşmanızda bir mahsur var mı?

Çok şükür biz hem fikir bakımından hem de proje bakımından çok zenginiz ve bunun için de çok güzel bir ekip ile çalışıyoruz. Ve bu projeleri kendimiz için değil İntizam Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız için hazırladık ve daha da hazırlamaya devam ediyoruz. O yüzden her ne kadar projelerimiz buraya sığmayacak olsa da, başlıca projelerden birkaç tanesinden bahsedeyim…

1- İlk işimiz mahallemizdeki günlük kiraya verilen evlerin kapatılması ve normal aile yaşantısı haline gelmesi için, (uygunsuz olan tüm evleri tespitlerini yaptım ve hepsi elimde) bu evlerdeki fuhuş ticaretini durdurmak için gerekli makamlara görüşüp sorunumuzu çözeceğim… 

2- Mahallemize bir okul yaptırmak kazandırmak için ilgili makamlarla her türlü temas kurup, ilk önceliğimiz 9 mahalleden oluşan Çarşamba Semtine büyük ana okul, ilkokul ve ortaöğretimden oluşan büyük bir okul yaptırmak için tüm muhtarlarla çalışma organize edeceğim. Çünkü semtimizin okul sıkıntısı var.

3- Suriyeli mültecilerin açmış olduğu işletmelerin kurallara uygun olup olmadığını, çevreye verdikleri rahatsızlıkları tüm sorunları çözmek ikinci işimiz bu  olacak… Mahallede sağlık tarım ve gıda kurallarına uymadan çalışan işletmeler yüzünden mahallemiz pislik içinde. Mültecilerin açmış olduğu gıda ve tarım bakanlığının şatlarına uymayan tüm işletmeler için her türlü ihbarı yapacağım ve takipçisi olacağım.

4- Mahallemizde Suriyeli esnaf tarafından kullanılan kaldırım sorunun çözeceğiz.

5- Muhtarlık binasında “Alo muhtarlık” hattını kuracak, anons yapmak için gerekli tesisat kurulup muhtarlığa gelmeden mahalle sakinleri oturdukları yerden duyurularımızı öğrenecek,  takip edecek. Çünkü gözlemlerime göre mahallede iletişim sıkıntısı var ve muhtarlık duyurularını kimse bilmiyor, duymuyor. Özetle; muhtarlık  binasına gitmeden hiç kimse hiçbir şeyi öğrenemiyor. Tabi herkes sosyal medyada kullanmıyor. Bu sebeple hoparlör sistemi herkese iyi gelecek.

6- Bizleri yetiştiren değerli büyüklerimiz olan yaşlılarımızı hastalanmaları halinde; her türlü hastane işlerinde ekip olarak yardıma ilk biz kosacağız. Devletin verdiği hizmetler var örneğin, araç çağırıyor mahallemizdeki bayanları grup halinde hastaneye önemli kontrollerini yaptırmaya gönderebiliyorsunuz.

7- Engelli vatandaşlarımızı engelleyen tüm sorunların çözümünde yanlarında olacağız. Engelli alana yapılan parkları önlemek için her şeyi yapacağım. Mahallede otopark sıkıntısı olduğu için engelli kaldırımları hem yetersiz hem önlerine park yapılıyor. Hepsine levha yaptırıp park yasak yazdıracağım ve konunun takipçisi olacağım.

8- Yoksul ve muhtaç komşularımızın onurlarını kırmadan her türlü sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacağız. Devletimizin yardıma muhtaç ailelere dağıtılmak için verilen tüm yardımları önce mahallemizin sakini olan dul yetim ve gerçekten yardıma muhtaç ailelere vereceğiz.

9- Bizlerin geleceği olan çocuklarımızın bedensel ve ruhsal gelişimleri için hazine arazilerine oyun parkları kuracağız. Mevcut bulunan İntizam-Selimiye parkının tekrar düzenlenmesi ve ailenin çocuğun görebileceği şekilde değiştirilmesin sağlayacağım. Semtimizde Merinos Parkı var fakat park aileye uygun olmayan uygunsuz kişiler tarafından kötü amaç için kullanılıyor. Dolayısıyla Merinos Parkı sıkıntılarını gidermek için ilgili makamlarla iletişime gidip hep birlikte sorunumuzu çözeceğiz.

10- Verdiğimiz tüm bu sözlerimizi gerçekleştirmek için başta belediye yönetimi olmak üzere tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile yakın işbirliği içinde çalışacağız. Siyaset yapmadan sadece mahallemizin çıkarlarını düşüneceğiz. Çünkü muhtarlık siyasetle olmaz. Çünkü mahalle demek renk demek. Tek bir renk seçersek, o rengi diğerlerinden farklı tutar ve çıkar- menfaat için kullanırsak bu adalet olmaz. Bizim işimiz siyaset değil.  Bizim işimiz de, derdimiz de birlik içinde rengarenk bir mahalle olmak olacak.

11- Muhtarlık binası gün içinde hep açık kalacak. Yarım gün kapalı yarım gün açık olmayacak.

12- Belediyenin sağladığı kültür, gezi, piknik gibi sosyal etkinliklerde istisnasız önce tüm mahalle sakinlerini bilgilendirilecek ve tüm mahalle her şeyden haberdar olacak.

Devlet kurumları ile ilgili her türlü sorunlarınızın takipçisi ve çözümleyicisi olmaya gayret göstereceğiz.