Özkan YILDIRIM
Göreve geleli daha 9 ay olmasına rağmen yapmış olduğu çalışmalar ve faaliyetler ile kısa zamanda büyük bir atılım gerçekleştirmiş olan Hak-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanı ve Hizmet-İş Bursa Şube Başkanı Sayın Mustafa Yavuz ile güzel kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.


Sayın Başkan, öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz?
Aslen Bursalıyım. İznik ilçesi Hacı Osman Köyü doğumluyum. İlkokulu köyümde, sonrasında hafızlığı İsmail Hakkı Tekkesi’nde tamamladım. Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldum, açık öğretim İlahiyat ön lisans ve kamu yönetimi mezunuyum. 16 yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde belediye imamı olarak görev yaptım; akabinde Hizmet-İş Sendikası'nın seçimlerinde başkan yardımcılığını sonrasında görev değişikliği ile Hizmet- İş Sendikası Bursa Şube başkanlığı ve Hak-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı görevlerini aldım. 4.820 üye sayısı ile devraldığımız Hizmet İş Sendikası Bursa Şubesi şu an 13.700’e 1 yılı doldurmadığımız bir sürede ulaştık.  İşçiye sahip çıktığınız zaman tabii işçi de bizlere sahip çıktı bu kısa sürede.


Sayın Başkan, Ağustos ayı toplu iş sözleşmeleri bakımından önemli bir ay, toplu iş sözleşmeleri nasıl gidiyor? Bu konu ile ilgili bizlere neler söylemek istersiniz?
Bizim toplu iş sözleşmelerimiz belediyelerle bire bir kendi çalışmalarımız neticesinde yapılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde Binted çatısı altında çalışan 5.240 çalışan arkadaşımızı ilgilendiren toplu iş sözleşmesini bayram öncesinde cuma günü taçlandırdık. Çifte bayram yaşatmış olduk. Binted toplu iş sözleşmelerinde KHK hükümlerine rağmen ekonomik kazanç elde ettik. İdari maddelerle 5+2 sistemini Binted çatısı altında çalışanların daha önce kadro edinmiş arkadaşların kazanımlarını kazanmalarını hedefledik. Çalışma saatleri 45 saatten 42,5 saate çekilerek haftada 2 gün tatil kazanımı elde etmiş olduk bu en büyük isteklerden biriydi ve bunu başardık. Bunu başarmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 30 Mart yerel seçimlerinden önce kadrolu arkadaşların toplu iş sözleşmesinin imza töreni vardı. O imza töreninde Binted çatısı altında çalışan arkadaşlara Alinur Aktaş kazanırsa alın teri kazanır, emekçi kazanır demiştik. Alinur Aktaş sayesinde bu sözün arkasında durduk sözümüzü yerine getirmiş olduk. İşçi kazandı, emekçi kazandı, alın teri kazandı, akıl teri kazandı. Alinur Aktaş sayesinde diğer idari maddelerle ilgili de güzel kazanımlar elde edildi. Örneğin trafik kazaları ile ilgili çalışanların lehine büyük gelişmeler sağladık daha önce çok mağdur olan bu kesimde çalışan arkadaşlarımızın haklarını kazanması ile ilgili büyük gelişmeler sağladık. Kaza olması durumunda işçilerin büyük tazminatlarla karşı karşıya kalmaları engellenmiş oldu. 

MAKASI DARALTACAĞIZ
Ücretlerde de büyük gelişme sağladık, en düşük ücret alan arkadaşlarımıza 2019 Mart 15'inden, 2021 Mart 15 tarihine kadar 2 yıllık %51 yine 2 yıllık orta dilime %30 ve 4.000 TL ve üzeri maaş alan arkadaşlara da % 23 oranında yine 2 yıllık kademeli bir şekilde zam artışı sağladık.  Bu toplu iş sözleşmesi Binted’le ilk toplu sözleşmemiz. Burada eşit işe, eşit ücret politikasını dengelemek için ücrete dayalı bir skala belirledik kademe kademe makası daraltacak şekilde. Üyelik sürecini başlattığımız arkadaşlara ekonomik kazanç üzerine vaatte bulunmadık. İdari maddelerle, ek ceza cetveli dediğimiz. Bir işyerinde toplu iş sözleşmesi yapıldığında asıl olan iş akdinin sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikle hedef budur. İşçi çalıştığı yerde, birimde bir hata yaptığında 4857 sayılı İş Kanunu'nda karşılığı direk işten çıkartma olan maddelerle ilgili düzenleme yapıyoruz. Ek ceza cetvelinin İlkinde işçi hata yapmış olabilir ama bu kişinin ailesinin, eşinin ceza çekmesini istemediğimizden, işsiz kalmasını istemediğimizden ‘herkese bir şans’ düşüncesiyle, birincisinde işte 3 yevmiye ceza ikincisinde işten çıkartma vs. gibi iyileşmeler sağladık. Örneğin yemek ücreti 2019/2020 Haziran’ın sonuna kadar KHK hükümlüleri geçerli olduğundan yemek ücretlerinde herhangi bir artışa gidemedik. Binted Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’de 1 Ocak'tan itibaren 1 yıllık ihale aldığı için yıl ortasında yemek ücretini artış getiremedik ancak 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yemek ücretleri direkt kadrolu arkadaşlar gibi 27 TL'ye çıkartıldı. Kadrolu arkadaşlar bu hakları 1988'den bu yana yapılan toplu iş sözleşmelerinde kazandı ama Binted’le çalışan arkadaşlarımız ilk toplu sözleşmelerinde bu hakları Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sayesinde kazandı. Belediye başkanımıza işçi ve emekçiye sahip çıktığı için buradan teşekkür etmek istiyorum. Binted Genel Müdürü Muhammed Beye, genel müdür yardımcılarına, insan kaynakları Müdürü Mustafa Beye göstermiş oldukları fedakârlıktan dolayı toplu iş sözleşmesini masada imzalayarak böyle bir imkân saldıkları için, şahsım yönetim ve tüm üyelerimiz adına hepsine teşekkür etmek istiyorum. İşçi arkadaşlarımız bir ve beraber olurlarsa üstesinden gelinemeyecek hiçbir şey yok… Yani 1 işçi, 1000 işçi, 10 binlerce işçi bir olduklarında ölümden başka her gücü yenerler, bu bilinçle ve şuurla çalışan arkadaşlarımızın haklarını ve hukuklarını aramak noktasında mücadele ediyoruz.

İmzalamış olduğumuz toplu iş sözleşmelerinde olmazsa olmazlarınız neler?
Bizim imzalamış olduğumuz toplu iş sözleşmelerinde olmazsa olmazımız, kırmızıçizgimiz enflasyondur. İmzalamış olduğumuz bütün belediyelerde kırmızıçizgimiz olarak fark maddesi ile “6 aylık dilimlerde zam oranı ne alırsak alalım muhakkak enflasyon farkı, enflasyonun altında kalması durumunda enflasyon farkı uygulanır” diyoruz. Memura gelince devlet bunu veriyor işçiye bu uygulanmıyordu. Şu an Kestel Belediyesi’nde enflasyon farkı maddesi nedeni ile anlaşamadık buradan Sayın Kestel Belediye Başkanından hassasiyet göstermesini rica ediyoruz. Tüm Belediyelerde bunu oturtuyoruz çok şükür yalnız Kestel Belediyesi'nde tıkandık. Sonuçta afaki bir talebimiz yok. Bu konuyla ilgili Kestel Belediye Başkanından bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞİN

Genel olarak sektörde çalışmalar nasıl gidiyor, bizlere bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Emek ve alın teri için Hak-İş ve Hizmet-İş’te birleşin diyoruz. Malum Türk-İş’in yapmış olduğu gaf ortada, işçinin alın terinin hakkını masada bir şekilde bir gaf neticesinde kaybetmiş oldular ve böylelikle hedefleri, amaçları gün yüzüne çıkmış oldu. Grev kararı alıyorsun, grevin uygulaması ile ilgili takvim açıklıyorsun günleri belirliyorsun ve sonra verilen ilk teklife imza atıyorsun, hiç olmazsa %1’lik bir artışı kabul etseydiler.

AK PARTİ’DEN CHP’YE…
Eleştirildiğimiz noktalardan bir tanesi de bizim için işte AK Parti’nin arka bahçesi denilmesi. Bizim çalıştığımız belediyeler AK Partili belediyeler, Milliyetçi Hareket Partisi’ne bağlı belediyeler ama Gemlik Belediyesi'nde CHP var mesela ve biz Gemlik Belediyesi ile de çalışıyoruz. 1988 yılından beri Bursa'da var olan bir sendikayız. DSP’sinden, ANAP’ından, DYP’sine kadar 30 yıldır bütün siyasi partiler ile çalıştık. Bizim amacımız arkadaşlarımızın evlerine bir ekmek daha fazla götürmeleridir. Bursa'da çalışan işçi ve emekçi arkadaşlarımıza Hak-İş çatısı altında “Emek ve alın teri için Hak-İş’te birleşin” diyoruz. Özel sektörde malum Bursa metal alanında ağırlıklı Hak-İş Konfederasyonumuza bağlı Özçelik-İş Sendikamız Bursa'da yeni bir ivme kazanma noktasında fabrikalarda örgütlenme noktasında bayağı başarılar elde ediyor. Artık Hak-İş çatısı altında Bursa'da bayrağı daha güzel yerlere getirme çabasındayız.