Hatice DAL

İnternet siteleri üzerinden ucuza satılan birçok makyaj malzemesi, merdiven altı tezgâhlarda yasal olmayan yollarla üretiliyor. Uzmanlar, ucuza satılan kozmetik ürünleri hakkında kullanıcıları orijinal kozmetik ürün satın almaları ve kullanmaları konusundan uyarıyor. Güzelleşelim derken merdiven altı ürünlerin gazabına uğramayın. Sahte makyaj malzemelerinin içeriğinde koruyucu maddelerin bulunmadığına değinen Eğitmen Selda Üçer, ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapılması gerektiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Öncelikle teknoloji çağındayız bir markanın ürününü internetten tarattığınızda fiyatını görebiliyorsunuz. 200 TL olan bir fondöteni size 50 TL’ye satma olasılıkları yok. Bu alıcıların kafasında soru işareti bırakmalı böyle bir fiyat farkı mümkün değil. Tüketici olarak bilinçlenerek böyle bir alışverişin yapılmaması gerekiyor. Bazen de şöyle bir durum oluyor 200 TL’lik fondöteni 180 TL’ye de satabiliyorlar. Bunların içeriğinde hiçbir koruyucu özellik yok.” Selda Üçer, alerjik reaksiyon oluşturabilecek her türlü maddeye sahip olan bu sahte ürünlerin yüze sürüldükten sonra kızarma, şişkinlik ve kaşıntı yapabileceğini söyleyerek, iyi bir performans sergilemeyeceği vurgusunu yaptı.

BULAŞICI HASTALIK TAŞIYABİLİR

Sahte ürünleri gerçeklerden ayırt etmenin en basit yolunun sabunsu koku olduğunu belirten Makyaj Eğitmeni Selda Üçer, “Sahte ürünleri kullandığınızda yağımsı bir tabaka oluşuyor ve genel bir koku olarak sabunsu kokarlar. Örtücülük yok, performans sıfır. Asla kullanılmaması gereken bir ürün. Bunlar toplatılmadığı için sorun teşkil ediyor çünkü bu ürünlerin merdiven altı bir üretimi var. Nasıl ki evinize sağlıksız yiyecekler sokmuyorsanız, yüzünüze de sürmemelisiniz” şeklinde konuştu. Bu tarz ürünlerin belirli firmalardan temin edilebilmesi gerekliliğine değinen Üçer, “Önem teşkil eden bir konudur bu, kanserojen maddeler içerebilir ya da bulaşıcı hastalık taşıyan biri tarafından yoğrulmuş fondötende olabilir. Bu ürünlerin fiyat karşılaştırması yapılarak belirli firmalardan alınması lazım. Sosyal medyadan alışverişin tercih edilmesi taraftarı değilim mutlaka karşınızda muhatap alabileceğiniz birileri olmalı” ifadelerini kullandı. 

Yağlı ürünlerden uzak durulmalı

Yaz aylarında makyajın çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını ifade eden Profesyonel Makyaj Eğitmeni Selda Üçer makyajla güzelleşmek yerine rezilde olunabileceğini belirtti. Yaz aylarında özel bir makyaj uygulanması gerektiği konusunun altını çizen Selda Üçer, “Mümkün olduğu kadar ince ve mat fondötenler kullanmak gerekir. Eğer çok yağlı bir cilde sahipse kişi mutlaka transparan pudra ile fondöteni sabitlemesi gerekiyor. Göz makyajlarında ise, far bazı kullanılması şart. Eğer far bazı kullanmazsanız, sıcaktan, terden ve göz kapak yağından kaynaklanan bir çizgi oluşur göz kapağında. Mümkün olduğu kadar yağlı ürün kullanmamak gerekiyor” açıklamalarında bulundu. Son olarak bu yazın makyaj trendleri konusunda da bilgiler aktaran Eğitmen Üçer konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu yazın makyaj trendlerinde renk hakim. Renkli eyelinerlar var bu sene. Makyajda pembenin tonlarını kullanabilirsiniz. Mat rujların sıcak havalarda kalıcılığı yüksek oluyor. Renkli makyaj modasının bir yaş sınırı da var tabi ki. 50 ve üstü yaş grupları için daha siyah tonları tercih etmeli.”