Hatice DAL

Yaz aylarının getirisi olan güneş ışınlarının yararlı yönlerinin dışında oldukçada zararlı etkileri bulunmakta. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında güneş ışıklarının dik gelmesi sebebiyle başta göz sağlığı olmak üzere bütün vücut sağlığının güneşten korumak şart. Gözün güneşten korunması için kaliteli güneş gözlüklerinin şart olduğunu belirten uzmanlar ucuza satılan gözlüklerin zararlı nitelikte olduğunu kaydediyor. VM Medical Park Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Operatör Doktor Hikmet Tutarlı yaz aylarında gözü güneşten korumanın önemine değinerek şunları söyledi: “Bilindiği gibi yaz aylarında, özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos döneminde güneş ışığı hem daha fazla hem de dik geldiği için, başta göz sağlığı olmak üzere tüm vücut sağlığımızı güneş ışınlarından korumak zorundayız.”

BOL SU TÜKETİN

Yaz aylarında uykuya, beslenmeye ve bol su tüketmeye dikkat etmeleri hususunda vatandaşları uyaran Doktor Tutarlı, “Güneş ışınlarına dikkat edilmediği takdirde gözde, katarakt, kornea ve makula yanığı ve uzun sure güneşe maruz kalındığında gözkapağı, konjektivazarı ve gözün damar tabakasında tümör oluşumuna ve tümörlerin hızlı bir şekilde büyümesine neden olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle çocuk ve yaşlılar olmak üzere hepimizin yaz aylarında uykuya, beslenmeye ve bol su tüketmeye dikkat etmeleri, güneşin yoğun olduğu sabah 11.00 ve 16.00 saatleri arasında mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.  

SU KOMPRESİ GÖZ KURTARIR  

Gözün zararlı ışınlardan korunabilmesi için kaliteli güneş gözlüklerinin şart olduğuna dikkat çeken Tutarlı, “Gözümüzü özellikle zararlı ışınlar olan UV ve UV b ışınlarına karşı korunmak için, kaliteli güneş gözlükleri(uvfiltreli,organic,antinefle,polanize,kahverengive fume renktonlarında) kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca numaralı gözlük kullanan kişilerin, antirefle gerekirse fotokromik cam kullanmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerinde bulundu. Gözlere zaman zaman yapılan soğuk su kompresinin olumsuzlukları en aza indireceğini de kaydeden Hikmet Tutarlı sözlerine şu şekilde son verdi: “Vücudumuzun en önemli organı olan göz sağlığımız için doğru beslenme, yeterli, düzgün ve zamanında uyku, sıcak yaz günlerinde bol sıvı tüketimi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca gözlerin zaman zaman soğuk su ile kompres yapılması sıcak havanın olumsuz etkilerini en aza indirecektir.”