Talih YILMAZ

'19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Şöleni' adıyla yapılan kutlamalar kapsamında şiir dinletileri, aikido, jimnastik, dağcılık, tırmanma, okçuluk gibi güç ve zeka gerektiren sporların gösterileri beğeni toplarken bu özel güne koreografisi ve disiplini ile aikido damgasını vurdu. Türkiye'nin tanınmış aikido antrenörlerinden Burhan Mocu tarafından yetiştirilen Sempai İsmail Demirhan Demir’in başkanlığında yapılan gösteriler uzun süre ayakta alkışlandı.

ÇARE ANCAK MİLLETTE

Okyanus Koleji Bursa Kampüs Müdürü Muhammed Yıldırım, program açılışında yaptığı konuşmada, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gençliğe olan güvenini ‘Ey Yükselen Yeni Nesil, Gelecek Sizindir. Cumhuriyeti Biz Kurduk, Onu Yükseltecek ve Yaşatacak Sizlersiniz' sözleriyle ifade etmiştir. Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ‘milli egemenlik’ ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan ‘milli iradenin’ yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Unutmayınız ki, her 19 Mayıs’ta elden ele Samsun’dan Ankara’ya koşturulan bayrağımız rengini, şehitlerimizin kanından ve siz gençlerimizin damarlarındaki asil kandan almaktadır. Unutmayınız ki ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Bizler de geleceğimizin büyükleri olan gençlerimize sonuna kadar güveniyor ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

DİSİPLİN SPORU AİKİDO

Güne gösterileri ile damgasını vuran aikido antrenörü Burhan Mocu, Okyanus Koleji Bursa yöneticileri ile uyum içinde çalışıyor olmanın çocukların sportif geleceği açısından önemine değinirken, "Bilindiği üzere özel okullardaki çocukları disipline etmek diğerlerine nazaran biraz güçtür. Lakin aikido bu durumda da etkisini ortaya koymaktadır. Büyükler dinlenmek, iç huzurlarını sağlamak ya da kendilerini korumak için aikido yaparlar. Ancak bu tip fikirler çocukların akıllarına bile gelmeyen şeylerdir” diye konuştu.

‘Power Ranger Sendromu’ndan çocukları uzak tutar

Aikido antrenörü Burhan Mocu, aikidonun çocukların ruh dünyası ve geleceğine ne katacağıyla ilgili de şunları söyledi: “Aikido agresif olmayan bir sanattır. Peki bu ne demektir? Bu şu demektir, aikido yaparken durup dururken kavga başlatmazsınız, sadece bir kavgayı sonlandırabilirsiniz. Aikido çocukları "Power Ranger Sendromu"ndan, dolayısıyla kavga, dövüş ve tekmelerden uzak tutar. Aikido teknikleri başka biri kuralları yıktığında başlar. Aikido çocuklara sakin olmayı öğretir. Elbette çocuklar her zaman sakin olamazlar ama aikido onlara bu şansı verir.

Eğer okulda kıpırdamadan durmaları, bir ödeve odaklanmaları gerekirse aikido bunu tam olarak nasıl yapacaklarını öğretir. Aikido pratik bir şekilde kendini korumayı öğretir. Aikido pozitif bir dünyaya bakışı öğretir. Bir şey yaratmak isteyenlerin dünyaya uyumla bakması gerektiğini gösterir. Eğer belaya yol açarsan kaybedeceğini ama aklın doğru yoldaysa dünyanın senin ellerinde olduğunu öğretir. Aikido hayatı basit bir şekilde algılamayı öğretir. Aikido çocuğa okulda yardımcı olur. Bilgilerin daha kolay özümsenmesini, daha açık ve net biçimde düşünmeyi sağlar. Başka sporlarda da başarıya yardım eder. Herkes aikido yapabilir, atletik bir beden gerektirmez. Aikidoda başarının anahtarı iyi bir gözlem, dikkat ve pozitif bir bakış açısıdır. Çocuklarımıza bundan daha iyi bir ders verebilir miyiz? Aikido küçük çocuklar için de uygundur. Hatta küçücük çocukların kocaman büyükleri nasıl da yere devirdiğini görüp şaşırabilirsiniz. Aikido için kilo, boy önemli değildir. Aikido çocukları yorar. Böylelikle cumartesi akşamları erken yatarlar.  Eminim bu özellik pek çok ebeveynin şimdiden hoşuna gitmiştir.”