Eda ÖZATA

Her sene olduğu gibi bu yıl da üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için barınma arayışları da başladı. Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) yerleşemeyen öğrenciler ve daha rahat, kurallarla yaşamak istemeyen öğrenciler ise kiralık ev arayışına giriyor. Nilüfer’inGörükle semtinde de öğrenciler ev arayışına başladı fakat ev arayışı kabusa döndü. Emlakçı Eşref Koç Görükle’de kiralık konut konusunda 2 yıldır çok sıkıntı olduğunu dile getirdi. Suriyelilerin ve konutları kentsel dönüşüme giren vatandaşların piyasayı hareketlendirdiğini söyleyen Eşref Koç, kira fiyatlarının ciddi anlamda yükseldiğini kaydetti.

İsteği karşılayacak konut yok

Görükle’de son 2 senedir kiralık konut olayında sıkıntı çektiklerini belirten Eşref Koç, “Konut yapılıyor ama 1+1 daireler artık çok az yapılıyor. Müteahhitler 2+1 ve daha büyük dairelere geçmeye başladı. Zaten arazi de çok az. O nedenle de yapılan konutlar daha pahalı. Konutlar pahalı olduğu zaman da kiralar da otomatik olarak yükseliyor. 2 sene önce Suriyelilerin gelmesi piyasada hareket yarattı. Fiyatlar yükselmeye başladı. Şimdi de kentsel dönüşüm olayı var. Yıkımlar Ataevler’de başladı ve bundan dolayı oradan Görükle’ye çok fazla müşteri geldi. Diğer semtlerde fiyatlar çok yüksek olduğu için Görükle’de uygun konut bulmaya çalışıyorlar. Suriyeliler hala daha ev aramaya devam ediyor. Bunun yanında öğrenciler de ev arıyorlar. Bu istekleri karşılayacak kadar konut üretilecek arazi yok. Tüm bunlardan dolayı elinde kiralık dairesi olan vatandaş dahi fiyatı yükseltiyor. Şu anda Görükle’de kiralık daire kara borsa” ifadelerini kullandı.

DAİRELER BOŞALMADAN TUTULUYOR

“Örneğin; benim elimde şu anda hiç kiralık daire yok. Daireler boşalmadan 2 gün önce tutuluyor” diyen Koç konuşmasına şöyle devam etti:“Her gün 5-10 kişi geliyor. Bunun içinde Suriyeliler, kentsel dönüşümden gelenler ve öğrenciler var. Bu tabloyu düşündüğümüz zaman öğrenciler neredeyse azınlıkta. Biz kışın Mart ayında öğrenci dışında birçok kişiye kiralık daire verdik. Çalışanlar, devlet memurları, fabrikalarda çalışan yöneticiler ve beyaz yaka kadrosuna daire verdik. Görükle şehrin içine göre ucuz bir yer. Vatandaşlar burayı tercih etmeye başlayınca herkes buraya gelmeye başladı. Satılık dairelerde de aynı sıkıntıyı yaşamaya başladık. Önceden Görükle’de ucuzdu, şimdi ise hemen hemen şehirdeki daire fiyatlarıyla yarışıyor.”

Emlakçılık yasası artık çıkmalı

Kiralık konut olmamasının emlakçıları da olumsuz etkilediğini söyleyen Koç, “Bu durumdan biz emlakçılar olarak kötü etkilendik. Elimizde daire yok. 1-2 tane daire geldiği gibi kiralanıyor. Biz şu anda sadece satılıklarla uğraşmak zorundayız. Kiralık daire olmayınca bizim para kazanma şansımız yok. Bu konuda devletin de büyük hatası var. Devletin hala çıkarmadığı bir emlakçılık yasası var. Şu anda seyyar, merdiven altı emlakçılar piyasada kol geziyor. Kapıcılar bile artık emlakçılık yapıyor. Apartmanda bir kiralık daire boşalacaksa, kapıcı ben veririm diyor. Site yöneticileri de aynı şekilde emlakçılık yapıyor. Daireler böyle olunca emlakçıya gelmiyor. Yönetici, kapıcı kendisi komisyon alıyorlar. Eğer bu kanun çıkmış olsa kapıcısı, yöneticisi, seyyar emlakçısı hiç biri ortada kalmayacak. Avrupa’da bir yasa var. Mal sahipleri daireyi ne kiraya verebiliyor ne de satabiliyor. Emlak ofisine gitmeleri gerekiyor. Diğer türlü yakalanırsa maliye gelip vergisini istiyor. Bundan dolayı Görükle’de tam bir kaos yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Evi tercih ediyorlar ama…

Eşref Koç, öğrencilerin de en büyük dertlerinin kiralık daire olduğunu vurguladı. Birçok sebepten dolayı pek çok öğrencinin yurt değil de evi tercih ettiğini belirten Koç şöyle konuştu: “Öğrencilere gelince onların büyük çoğunluğu Görükle’de evi tercih ediyor. Okula ulaşımda sıkıntı yaşamıyorlar. Bir de yurtlara göre kıyasladığınız zaman orada belirli kurallar var. Akşam belli saatten sonra dışarı çıkamıyorlar. Misafirlerini getiremiyorlar. Aileleri dahi gelse otelde kalmak zorundalar. Yani yurtlarda biraz sıkıyönetim olması öğrencileri tabi ki rahatlığa itiyor. Daha özgür olmak isteyince de ev tercih ediliyor. Ayrıca 2 kişi 2+1 dairede kaldığı zaman fiyat olarak da yurtlara göre daha avantajlı oluyorlar. Yurtlarda tek kişilik oda fiyatları, 2+1 ev kirasının çok çok üzerinde. Öğrenciler ev tercih ediyorlar ama şu anda hepsi şikayet ediyor. Çünkü ev yok. Hatta gelen müşteriler bizde bulamadığı için referans istiyor.”