Gücünü hayırseverlerimizden alan Türk Kızılay’ın yerelde Bursamızda, ülke ve dünya genelindeki çalışmalarını anlatan Davut Gürkan, Türk Kızılay’ın artık ‘dünyanın veren eli’ haline geldiğini vurguladı. 

Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi

Fatma ASLAN KUNDAKCI
Bursa Şubesi’nin çalışmaları hakkında görüştüğümüz Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Davut Gürkan, Bursa halkına Türk Kızılay’a verdikleri destekten dolayı teşekkür etti ve sorularımızı da içtenlikle yanıtladı. Biz de böyle bir merhamet çınarına sahip olduğumuz için bir kez daha gurur duyduk.


 

- Sayın Gürkan, bizlere biraz Türk Kızılay’ı bu kadar büyük bir organizasyon haline getiren tarihsel süreci ve Türk Kızılay’ı anlatır mısınız?
11 Haziran 1868 tarihinde ilk etapta ‘Vatana Muhabbet ve Yaralılara Muavenet’ ismi ile kuruluyor çınarımız. Daha sonra ise Osmanlı Yaralı, Hasta ve Askerlere Yardım Cemiyeti, Türkiye Hilal-i Ahmer, Hilal-i Ahmer ve daha sonra da Türk Kızılayı ismin alarak bugüne kadar gelerek hizmetlerini sürdürüyor, Bu vesile ile Kızılay’ı kuran Kızılay’a hizmet eden herkese, bağışçılarına ve hayırseverlerine minnetlerimizi ve şükranlarımızı arz ediyoruz.
Kızılay, afet dönemlerinde uzattığı yardım eli ile hatırlanıyor. Bu doğru bir kanı, Türk Kızılay ailesi olarak olası afet durumlarında gıda, beslenme ve AFAD’ın talep etmesi halinde barınma ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sorumluluklarımız var. Bu nedenle bizim Türkiye’nin 9 noktasında bölge afet ve 25 noktasında da yerel afet merkezimiz var. Bu yerel merkezlerden biri de Bursamızdadır. 
Türk Kızılay, afet durumlarındaki hizmetlerinin yanı sıra birçok alanda sosyal hizmetleri yerine getirmektedir. 
Bundan sonra da herkesin gönlünde taht kuran ve en önemli organizasyonlarından olan Türkiye’nin kan ihtiyacı taleplerini sağlamak için gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bunun yanı sıra bazı illerimizde sağlık hizmetleri de vermektedir. 


 

152 ÜLKEDE VARIZ
Türk Kızılay uluslararası yardım faaliyetlerini yerine getiren önemli bir kurum haline geldi. Türk Kızılay artık tam 152 ülkeyi kapsayan yardım çalışmaları yapıyor. 12 delegasyonumuz var ve 152 ülkede Türk Kızılay, yardımseverlerimizin bağışları ile Türkiye’nin veren eli haline geldi. 
Türk Kızılay’ın mineralli su işletmeleri mevcut. İçtiğinizde yalnızca kendinize değil başkalarına da faydası dokunan tek maden suyu ‘Türk Kızılay’ maden sularıdır. Burada da iyilik sever olmak maden suyu içmekle başlar diyoruz. Halkımızın Türk Kızılay’a olan güven ve teveccühü çok önemli. Türk Kızılay, bugün tek Türk Kızılay’a destek veren tüm hayırseverlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.  

- Türk Kızılay ailesi olarak dünyanın birçok ülkesini kapsayan bir yardımlaşma organizasyonu ile yoğun bir Ramazan ayı geçirdiniz. Bu kapsamda Türk Kızılay Bursa Şubesi olarak ne tür çalışmalara imza attınız?
Bu Ramazan’da diğer yıllara göre çok daha yoğun bir dönem geçirdik. Yalnızca iftar organizasyonlarımızla 1 milyon kişiye ulaşmak, aşevleri aracılığıyla 351 bin kişiye ulaşmak, bunu dışında 37 ülkede faaliyet göstererek, yurt içi ve dışında 9 milyon kişiye ulaşmayı hedeflemiştik. 37 farklı ülkede gerçekleştirilen faaliyetlerimiz oldu. Ülkemiz içerisinde de iftar programlarımızla, bağışçılarımızın Türk Kızılay’a emanet ettiği gıda kolileri, fitre, zekat ve bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak gibi çalışmalarımızla çok şükür ki Ramazan ayını dolu dolu geçirdik. Biz öncelikle Türk Kızılay’a güven duyan, Türk Kızılay’a destek olan tüm hayırseverlerimize bu hayır organizasyonunda emeği olan tüm gönüllülerimize ve çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Hayırseverlerimizin fitre, zekat, fidye ve bağışlarını ihtiyaç sahiplerimize dağıttık. Bunu tüm vicdani ve dini sorumluluklarımızı göz önünde bulundurarak gerçekleştirmeye çalıştık. Hayırseverlerimiz, özellikle dini vecibelerin yerine getirilmesi aşamasında azami dikkatle çalıştığımızı bilmeliler. Bu açıdan değerli hayırseverlerimizin gönülleri rahat olabilir. Dünyanın ve ülkemizin birçok noktasında ‘Dünya Yetimler Günü’nde düzenlediğimiz programlarla yetimlerimizin yanında olduk. İnşallah bundan sonraki yıllarda da Türk Kızılay daha güzel etkinliklerle bu mübarek ayları dolu dolu yaşayacak ve yaşatacaktır. 

- Türk Kızılay denilince akla ilk olarak kan bağışı geliyor. Malum yaz ayları içerisindeyiz. Hayati bir değer taşıyan her an hepimizin bu hayati ihtiyacını karşılayabilecek olan hizmetinize Bursalılar’ın bu aylardaki ilgisi nasıl? Bu anlamda değerli Bursalılara iletmek istediğiniz mesajlarınız var mı?
Yaz aylarında halkımızın tatil bölgelerine gitmesi, hava sıcaklıklarının artışı gibi nedenlerle kan bağışlarında azalmalar yaşanabiliyor. Tabii ki şunu da unutmamak lazım; Türk Kızılay, Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 98’ini karşılayan bir kurum konumunda. Türkiye’de 18 bölge müdürlüğümüz, 67’den fazla merkezimiz, 150’den fazla mobil aracımız var. Bursamız’da 3 tane mobil aracımız mevcut. Biz 2018 yılında 2 milyon 571 bin 842 ünite kan bağışı almışız. Bu bağışlarımızı 1 milyon 976 bin bağışçımızdan almışız. Bu da kan bağışçılarımızın birden fazla defa kan verdiğini gösteriyor. Yeter ki bir kişi kan vermeye başlamış olsun bu güzel duyguyu yaşamaya devam etmek istiyor. Biz de bu bağışlarla hastanelerimize 3 milyon 850 bin kan bileşeni hizmeti vermişiz. Bu bizim için sevindirici bir durum. 2019 yılı hedefimiz ise 2 milyon 700 bin adet kan bağışı toplamak. Burada üzüldüğümüz bir nokta var. Avrupa’da kan verme oranı yüzde 10 düzeyin ülkemizde ise yüzde 4 civarında kan verme oranımızı yüzde 6’ya çıkarabilmek için Kızılay bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Bursa halkımız bu konuda diğer illere çok daha duyarlı. Bursa’da bulunan Güney Marmara Kan Müdürlüğü Bursa dahil, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerimizin kan ihtiyaçlarını da karşılıyor. Bu açıdan Bursalı hemşehrilerimize çok teşekkür ediyoruz.

- Aynı zamanda Türkök Projesi adı altında Türk Kızılay’ın bir de kök hücre toplama misyonu da var? Bursamız ve ülkemiz genelinde bu projeye ilgi nasıl? Bağışlar nasıl alınıyor?
Son dönemlerde ülkemizde 'Türkök' ile ilgili projeler ilgi çekmeye başladı. Bu, 2014 yılında o dönemki Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun başlatmış olduğu bir projedir. Bununla ilgili 13 merkezimiz var ve bunlardan biri Bursamız’dadır. Bu çalışma Avrupa’da 70 yıl önce başlatılmıştır. Ülkemiz ne yazık ki daha önce bu tedaviler için yüz milyonlarca Dolarları aşan bedeller ödeyerek tedavilere cevap bulmaya çalışıyordu. Kızılay olarak biz bu konudaki çalışmaları çok önemsiyoruz. 2019 yılı içi konulan hedefe neredeyse ilk üç ay içerisinde erişildi. Bu başarı, çalışma arkadaşlarımızın özverileri ve bağışçılarımın sahiplenmeleri sayesinde gerçekleşti. Türkiye’deki kök hücre projesinin bir özelliği daha var. Avrupa’da uygun verici bulma oranı 100 binde 1 iken, Türkiye’deki bu oran binde 1 seviyesinde olması, ülkemizdeki eşleşme oranının bu kadar yüksek olması ve donörlerimizin ilgi alakası bizleri sevindiriyor.  

-Türk Kızılay’ı Türkiye’nin dünyaya uzanan merhamet eli olarak tanımladınız. Peki, Türk Kızılay penceresinden baktığımızda Bursamız, bu merhamet organizasyonunun neresinde?
Türk Kızılay Bursa Şubesi, çalışmalarıyla Türkiye’nin ilk dördü arasına giriyor. Bursa Şubemiz de tam 108 yıllık bir şube. Dolayısıyla kurumsal hafızası yüksek olan, bu konuda marka olan, hizmetleri ile örnek teşkil eden bir şube. Bu sebeplerden dolayı şubemizin yaptığı hizmetler diğer illerimize göre biraz daha fazla olabiliyor. Yalnızca sosyal yardım faaliyetleri anlamında değil önleyici sağlık hizmetleri anlamında da şubemiz başı çekiyor. Bu manada tüm çalışma arkadaşlarımıza, ilk yardım eğitimlerimizde bizlere destek veren firmalarımıza teşekkür ediyoruz. 

- Bugünlerde yoğun mesai harcadığınız konulardan bir tanesi de Türk Kızılay’ın Bursa’daki şube sayısını arttırma çalışmalarınız. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şehrimizde Bursa Şubemiz dahil Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Gemlik ilçelerimizde olmak üzere 7 şubemiz var. Temsilciliklerimizle birlikte 12 noktada Bursamız’da hizmet veren bir lokasyonumuz mevcut. İnşallah önümüzdeki günlerde şu anda hizmette olmayan Kestel, Gürsu, Orhaneli, Büyükorhan gibi ilçelerimizde temsilciliklerimizi açarak o bölgelerde de faaliyetlerimizi sürdürmeyi planlıyoruz. 

- Ve yine Türk Kızılay ve Bursa’nın simgelerinden biri haline gelen Mudanya’nın Altıntaş Mahallesi’ndeki Kızılay Gençlik Kampı’nın yeniden hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarınız söz konusu. Bu konuda hangi aşamadasınız?
Kızılay Gençlik Kampımız 2014 yılından bu yana kullanılmadığı için bakıma ihtiyacı var. Biz bu konuyu önemsedik, Genel Başkanımız Sayın Dr. Kerem Kınık da bu konuya hassasiyet gösteriyor. Gençlik kampımızın hem Bursa’ya hem de gençlerimize yakın zamanda hizmet verebilmesi için yerel yöneticilerimizle birlikte elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 

- Önümüzde artık sayılı günler kalan Kurban Bayramı var. Kurban Bayramları da Türk Kızılay ailesi olarak ülke ve dünya çapında yoğun bağış organizasyonları ile geçirdiğiniz bir dönem. Bu yıl için kampanya takviminiz netleşti mi? Ne tür çalışmalar yapacaksınız?
Geçtiğimiz yıl güzel bir kampanya yürütmüştük. Göreve geleli 21 gün olmasına rağmen bizi Türkiye’nin ikinci ili yaptılar. Bursalı hemşerilerimize bu teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yıl da Genel Merkezimizin belirlediği fiyat aralıkları ve belirledikleri kurban adedimiz çerçevesinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Önümüzdeki günlerde genel merkezimizin belirlediği, fiyatlar ve hedef sayılarımızla kurban bağış kampanyamızı başlatmış olacağız. İnanıyoruz ki Bursa halkımız bize her konuda olduğu gibi bu süreçte de desteğini esirgemeyecektir. Hayır faaliyetlerinde ve çalışmalarında Kızılay’a sahip çıkan, gönlü güzel Bursamızın iyilikseverlerine çok teşekkür ediyor, selam ve saygılarımızı arz ediyoruz.