Son yıllarda ambalajlı ürünlere yönelik talebin artması nedeniyle başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çok farklı ürünlerde akıl almaz hilelere başvuruluyor. Milletin sağlığını hiçe sayanların özellikle kaşar peynirinde yaptığı hileler 'bu kadarına da pes' dedirtecek cinsten. Tarihi geçmiş kaşarları marketten toplayıp yeniden üretim bandına sokuyorlar. Önceliği daha fazla para kazanmak olan markaların sıklıkla başvurduğu yöntem şöyle işliyor: Marketteki raflarda bulunan taze kaşar peynirleri, son kullanım tarihinin geçmesinin ardından toplanıyor. Toplatılan kaşar peynirler üretim tesislerinde yeniden eritiliyor. İçerisine bitkisel yağlar ve peynir altı suyu katılan oluşum, krem peyniri olarak yeniden üretiliyor. Üretilen krem peynir, bir kez daha marketlerin raflarına konularak tüketicinin karşısına konuluyor. Kimi zaman da üreticiler tarihi geçmiş kaşar peynirleri eritip, henüz piyasaya sürmedikleri yeni kaşar peynirlerin içinde eritiliyor. Böylece bozuk ürün hiçbir zaman üreticide kalmıyor ve bu yolla olası bir mali zarar en alt seviyede tutuluyor.

BİLİNDİK MARKALAR İŞİN İÇİNDEN

Gıda güvenliği ve insan sağlığı konusunda yaptığı açıklamalarla bilinen Radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, söz konusu hilelerin küçük üreticiler tarafından değil, aksine endüstriyel üretin yapabilen büyük firmalar tarafından yapıldığına dikkati çekti. Söz konusu hilenin özellikle 'tost kaşarı' olarak bilinen ürün grubunda olduğunun altını çizen Dizdar, şöyle devam etti: "Süt ve süt ürünleri konusunda yapılan onlarca hile var. Yoğurtlar da aynı şekilde. Süt kullanmadan yoğurt yapan üreticiler var. Süt tozu ve maya ile yoğurt elde ediliyor.

Kaşar peynirin içine su eritiyorlar. O kaşar şişiyor. Marketten kocaman bir paket kaşar peyniri alıyorsunuz, eve gelip tostun içine koyunca o kaşar kayboluyor. Çünkü hileli. Vatandaşları ısrarla ambalajlı ürün almak noktasında karar vermeye itiyorlar. Bir şeyin paketlenmiş olması, üzerinde son kullanım tarihi yazması onun doğru ürün olduğunu anlamına gelmez. Benim önerim vatandaşlarımız mümkün olduğunca şarküterilerden ya da marketlerin o bölümlerinden bilinçli bir şekilde alışveriş yapsınlar. Süt ürünleri alıyorlarsa, özellikle peynirde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Peyniri almadan önce tadına baksınlar, kendilerine yetecek kadar alsınlar. Aldıkları ürünü güzel paket yaptırsınlar ve uygun koşullarda saklasınlar."

Kaynak: Yenişafak