Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti
Özkan YILDIRIM
•     Öncelikle Ramazan Bey bizleri işyerinizde konuk ettiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyorum , sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.
Ben Ramazan Demir, 1974 yılında Afyon’un İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl-Akören köyünde doğdum. Yaklaşık 30 yıldır Bursa'dayız, son 10 yıldır elektronik güvenlik sistemleri işi içerisindeyim, bu sektörde  çalışmalar yürütmekteyim. 10 yıldır da Yılmaz Ağabeyimizle  beraberiz. Evliyim iki çocuğum var. Büyüğü kız, küçüğü erkek. Büyük olan Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı 1. sınıf öğrencisi küçük olan ise Lise 1'e gidiyor bu sene.
 
100’ÜN ÜZERİNDE BAYİMİZ VAR..
•      Son 10 yıldan beri buradasınız,  peki ne gibi hizmetler veriyorsunuz? Neler yapıyorsunuz  Ramazan Bey?
 
Elektronik güvenliği üzerine, kamera güvenlik sistemleri, yangın alarm sistemleri, hırsız alarm sistemleri üzerine hizmet veriyoruz. Toptan satış olarak bayilerimize  hizmet veriyoruz bunların toptan satışını ve dağıtımını yapıyoruz. Bursa genelinde 100'ün üzerinde bayimiz var onların tedariğini sağlıyoruz. Tabii bütün Türkiye'ye de  ürünlerimizden gönderebiliyoruz.
 
GÜVENLİK ÇOK ÇOK ÖNEMLİ
Peki işletmenizin gelecek hedefleri ile ilgili neler söyler siniz?
Güvenlik sistemleri  aslında küçümsenmeyecek önemli konulardan bir tanesi önemli bir sektör. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de gelişmeler var daha üst segmentlere her geçen gün teknoloji ile birlikte geçiş oluyor. Şu şekilde; şimdi insansız  akıllı sistemler diyorlar  “akıllı ev sistemleri” diyorlar. Bu akılcı bir gelişim olduğu için güvenlik sistemleri  her geçen gün artıyor. Nedir işte cep telefonundan  anında bildirimler geliyor bir hırsız vesaire durumu olduğunda acil uyarı veriliyor. İnsansız sistem  bağlantısıyla haber veriliyor. GSM şirketi ile bağlantı kurularak sistem her geçen gün ileriye doğru gidiyor, bizde bu manada değişik segmentlere doğru açılımlar gerçekleştirme hedeflerimiz  bulunmakta. 
Bizim diğer öncelik verdiğimiz konu yerli üretim konusu. Biz daha çok bunu da göz önünde bulunduruyoruz şu anda Türkiye'de yerli üretim yapan Aydın'da fabrikası olan Beylerbeyi Genel Güvenlik Sistemleri’nin Bursa dağıtıcısıyız. Burası yerli üretim yapan 100'ün üzerinde çalışanı olan bir fabrika. Biz bu fabrikanın ürünlerini ağırlıklı olarak satıyoruz, Bursa bölgesinde ağırlıklı olmak üzere dağıtıcısıyız. Yerli üretimi destekleme konusunda olsun daha iyileri hedeflerimiz bu bağlamda var. 
 
YAPAY ZEKA VE YAZILIM
Her geçen gün daha ileriye gitmemiz lazım, yazılımda önemli burada aslında az önce üretimden bahsettik ama tek üretimde bir şey ifade etmiyor ona bağlı olan  bir yazılım yoksa o da bir anlam ifade etmiyor. Sağlam bir yazılımla bu nasıl olur. Günümüzde   yapay zeka var şimdi artık baktığın zaman kişinin yüzünü sisteme  tanıtıyorsun, “bu kişiyi ara” diyorsun kamera oradan geçen kişiler de o yüzü gördüğü zaman “Yapay Zeka” devreye girerek uyarı veriyor. “Aranan  şahıs buradan geçmiştir” diye, anında polise veya emniyete bilgi gidiyor mesela aranan kişiler çok daha kolay yakalanıyor güvenlik anlamında bakarsanız. Yapay zekanın ortaya çıkması ile beraber Tabii güvenlik sisteminde de segmentler artıyor branşlar artıyor ileriki süreçte daha da değişik branşlara  yelken açma şansımız doğmuş oluyor. Yapay zekayı kendini geliştirebilen , her geçen gün verilen bilgiyi kendi mantıyla geliştirerek daha üst bilgiye çevirerek daha farklı şekilde daha kombinaslı  bir şekilde kendi kendini geliştiren sistemler olabiliyor günümüzde. Tabii burada yazılım çok önemli.
 
EĞİTİMİ ES GEÇEMEYİZ
Son olarak güvenlik sistemleri üzerine eğitim kalitesinin artması çok önemli her geçen gün bu yapay zeka ile beraber sistemlerin gelişmesi ile beraber yenilemeler biraz zorluyor zamanla bilgiler eskiyor biraz daha girişimler yapılarak kariyerli , ehliyetli kimselere bunlar teslim edilerek vatandaşların daha güvenlikli kombinasyonlu  bir sistem içerisinde güvenliği sağlanmış olacaktır diye düşünüyorum. Diyerek sözlerini tamamladı. 
 
Şimdi de işletmenin diğer ortağı Yılmaz Ölçen’i  tanıyalım?
 
Teşekkürler, 1949 Bursa doğumluyum ,Bursa'nın yerlisiyim. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdim.1973 mezunuyum. Mezun olduktan sonra 7 yıl devlette memur olarak çalıştım. Üç buçuk sene İstanbul'da PTT araştırma laboratuvarlarında, üç buçuk yılda Seydişehir'de çalıştım. Babam ticaretle uğraşıyordu 10 yaşından beri ticarete ilgim vardı bu manada.1982 yılından beri elektronik üzerine ticaretle uğraşıyorum, dediği gibi Ramazan Bey ile de son 10 yıldır  birlikteyiz. Evliyim iki oğlum var, 3 tane de  torunum. 
 
RAMAZAN BEY İŞLETMENİN GENÇ GÜCÜ BENİMDE TECRÜBELERİM VAR
 
•   Yılmaz Bey, elektronik üzerine 1982'den beri ticaretle uğraşıyorsunuz. Peki genel olarak bu mesleğe girmemiş olsaydınız hangi meslek üzerine  devam etme hayaliniz vardı?
Makine üzerineydi hayalim, ama nasip  elektronik oldu, bu mesleğe  girdiğim için de memnunum. Şartlar, zamanın şartları da tabii bizi buna yönlendirdi. İstanbul'da mezun olunca orada evlendim hayat pahalı sonuçta benim arzu ettiğim Ar-ge araştırmaydı yenilikleri yeni şeyleri bulmak üzerine merakım vardı ama hayat şartları zor olduğu için devam edemedik. Ticarette yapıyordum bu arada ticaret ağır bastı parasal durumlar vesaire Ar-ge'yi bırakmak zorunda kaldık. Benim gönlüm ama hep Ar-ge üzerineydi dolayısıyla  şartlar nedeniyle  elektroniğe geçtik. Elektronikte ticaret erbabı olduk. Burada yine de çok mutluyum. Her ikimizin de birbirine ihtiyacı var sonuç itibarı ile işletmenin Ramazan Bey genç gücü, benim de tecrübelerim var elbette bunları birleştirerek güzel sonuçlar ortaya koymaya çalışıyoruz burada. 
 
HAYAL ET, TASARLA, UYGULA
 
•    Yılmaz Bey elektronik mesleğinin önü açık değil mi bu bağlamda?
 
 
Kesinlikle açık, insanın tabii öncelikle hayal etmesi lazım. Hayal ettikten, tasarladıktan sonra, bunu fiiliyata  geçirmesi lazım.
 
•    Yılmaz Bey burada toplamda kaç kişi ile hizmet vermektesiniz?
 
Toplamda 7 kişiyiz şu anda  burada, ama tabii dediğim gibi Bursa'da yüzün üzerinde de bayimiz var. Onların da  ayrıca tedariğini karşılamaktayız.
 
HAYALİMİ OĞLUM YAŞIYOR..
•    Sizin çocuklarınızdan  bu meslek üzerine çalışan var mı?
Bir oğlum benim elektronik mühendisi o Ar-ge üzerine çalışıyor benim hayal ettiğimi o yapıyor. Şu anda Almanya'da çalışıyor, 10 yıl kadar Amerika'da kaldı doktorasını orada tamamladı. Orada da bir Ar-ge firmasında çalışıyordu sonrasında Türkiye'ye geldi burada devam etmek istedi 3 yıl kadar ama arzu ettiği olanağı burada bulamadı. Proje üretiyor sonuçta, proje üretmek için ortak lazım büyük paralar lazım, o yüzden  Almanya'ya gitti. Almanya'da çalışmalarını yürütüyor ve benim arzu ettiğim benim hayal ettiğim çalışmayı oğlum devam ettiriyor. Bu da benim için tabii büyük bir kıvanç, büyük bir onur kaynağı. 
 
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
GGSM GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kırcaali mah. Celal Bayar cd. (Gazcılar) no:129/1A Osmangazi / BURSA
0224 222 75 00
0224 224 89 30