Erkan ŞEN

‘Gerçek Kesit’ programı ile gönüllere taht kuran oyuncu, sunucu ve yönetmen Mehmet Vanlıoğlu'yla Bursa'da sinema sektörü hakkında konuştuk. “Maalesef Bursa'da sinema sektörü yok. Olamaz da çünkü biz Bursalı oyuncular olarak gerekli desteği alamıyor ve sponsor bulmakta güçlük çekiyoruz” diye dert yanarak konuşmaya başlayan ünlü oyuncu, "Bursa'daki sponsorlar İstanbul'dan gelen oyunculara kucak açıyor, bu nedenle de Bursalı sanatçı İstanbul yolunu tutmuş oluyor. Bir gerçek var ki biz Bursa'da kaldığımız için kaybettik" diyerek yaşanılan sıkıntıyı bir cümlede tanımlamış oldu.

ELİMİZDE ÇOK PROJE VAR AMA...

Bursa'daki oyuncuların çok kaliteli olduğuna vurgu yaparak açıklamasına devam eden Vanlıoğlu, şunları söyledi: "Bugün Bursa'da bulunan belediyeler dahi festival yapmaya karar verdiğinde İstanbul'dan sanatçı getiriyor. Bursa'mızın yetiştirdiği güzide sanatçılar var sonuçta; gerekli değerin verilmediğini düşünüyorum ve bu beni çok üzüyor. Ciddi bir sponsor olmuş olsa, elimizde çok sayıda proje var şehrimizde sinemayı kalkındırmak adına."

Yüzde 100 Bursalı

‘Gerçek Kesit’ programıyla Türk halkının yüreğinde taht kurduklarını söyleyen Mehmet Vanlıoğlu, "Ben konuyu ufak bir örnekle tanımlamak istiyorum. Meşhur İnegöl köftemiz vardır bizim, İstanbul'da yediğiniz vakit tadını alamazsınız. Ancak İnegöl'de sofranızı süslerse bu lezzet, ait olduğu yerde tüketmenin keyfine doyum olmaz. ‘Gerçek Kesit’ denilen efsane de Bursa'da Bursalı oyuncularla başladı ve ülkedeki her hanede izlendi. Hatta tekrar tekrar izlenmekte… ‘Gerçek Kesit’, ‘Parmak İzi’ adı altında İstanbul'da yapılmak istendi ancak tutmadı" açıklamasıyla efsane dizinin yüzde 100 Bursa yapımı olduğuna dikkat çekti ve sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

YÖNETMENLERE DUYURULUR

“Bursalı yönetmenlerle ‘Gerçek Kesit’ neden yeniden doğmasın?” diyerek açıklamalarına devam eden ünlü oyuncu, "Çekilmek istenirse biz hâlâ buradayız ve hazırız. Tabii her şeyin maddiyat olduğunu da unutmamak lazım… Gerçek Kesit Bursa'da doğdu, Bursa'da büyüdü. Çok büyük emekler verdik bu değerli yapıta ve bu kadar tutulacağını tahmin etmemiştik" ifadelerini kullandı.

'Beyaz Çorap'ın hikayesi

‘Gerçek Kesit’ izleyicilerinin oyunculara taktığı lakaplara da değinen Mehmet Vanlıoğlu, "Cahit Kaşıkçılar'a ‘Sarı Bıyık’, Cevat Dinçer'e ‘Kaleci Saçlı Adam’ ve bana ise ‘Beyaz Çorap’ lakabını taktılar. 'Beyaz Çorap' lakabının hikayesi çok farklı gerçekten. Ben 35 sene ses sanatçılığı yaptım gazinolarda. Sahneye her akşam beyaz takım elbiseyle çıkardım ve ayaklarımda da genelde beyaz çorap olurdu. Gündüzleri ‘Gerçek Kesit’ çekimleri oluyordu malum, akşamları sahne. Ben de evden çıkarken beyaz çorabımı giyip çıkıyordum, nihayetinde cebimde taşıyacak halim yok. Mecburiyetten ayaklarımdaydı yani o beyaz çoraplar, böyle bir lakap takılacağı hiç aklımın ucundan geçmezdi. Bir de bu lakabın yanı sıra bir replikle de bayağı espri konusu olmuştum. 'Baltam nerede' repliğini hatırlayan ‘Gerçek Kesit’ tutkunları iyi bilir o sahneyi. Ekşi Sözlük’te gördüğümde tebessüm ettirmişti bana, Google arama motoruna da 'Hanım baltam nerede' diye yazınca o sahne direkt karşınıza çıkıyor" dedi.

SOKAKTA İLGİNÇ TEPKİ

“Oynadığımız karakterler yüzünden sokakta ilginç tepkilerle karşılaşıyorduk” diyerek açıklamasına devam eden Vanlıoğlu, başından geçen bir olayı şöyle anlattı: "Bir gün parkta gezerken 12 yaşlarında bir çocuk beni görünce feryat figan ağlamaya başladı. Annesi de yanında tabii çocuğun, ne yapacağımı şaşırdım o an. Baktım ki annesi çocuğu teselli ediyor, 'Yok oğlum o ölmedi' diye. Halbuki çocuk ‘Gerçek Kesit’te izlediği bir bölümden çok etkilenmiş. O bölümde de ben intihar ediyordum. Çocuk bayağı uzun süre ağladı 'Anne bu amca akşam öldü' diye. Böyle enteresan olaylarla karşılaştığımız oldu sokakta."