Mehmet ÇETİNKAYA

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde okuyan oğlum Erasmus kapsamında bir dönem yurtdışında okuma arzusuna girince biz de araştırdık, sorduk ve soruşturduk. Sonuçta yapılan tercihler arasında Gent Üniversitesi çıktı ve Belçika'nın yolunu tuttu Ali Kemal... Geçenlerde ben de Belçika’daki ahvalini sormak üzere yola revan oldum. Gent Üniversitesi Rektörü Prof. Rik Van de Walle ile de röportaj yapma fırsatımız oldu. 1817 yılında Hollanda Kralı I. Willem tarafından kurulan Gent Üniversitesi’nin çalışmalarını yerinde de gördük ve dinledik. İşte sorularımız ve yanıtları...

 

* Öncelikle Gent Üniversitesi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Gent Üniversitesi, 44.000'den fazla öğrencisi ve 15.000 çalışanı ile Belçika'daki en büyük üniversitelerden biridir. 11 fakültemiz ile çok çeşitli kurslar sunar ve çok çeşitli bilimsel alanlarda derinlemesine araştırma yapar. Flemenkçe konuşulan bölgede bulunan Gent Üniversitesi, kültürel ve ekonomik anlamda Avrupa’nın kalbinde yer alır. Ulusal ve uluslararası eğitim, bilim ve sanayi işbirliklerinde aktif bir rol alır. Geçtiğimiz 200 yılda Gent Üniversitesi Nobel Ödülü alan birçok seçkin çalışanı bünyesinde bulundurdu. Corneille Heymans and Maurice Maeterlinck, Leo Baekeland, Joseph Guislain, Walter Fiers, Marc Van Montagu, Peter Piot gibi sayabileceğimiz birçok isim.

 

* Gent Üniversitesi’nin en çok altını çizdiği değerler nelerdir?

Gent Üniversitesi, ideolojik, politik, kültürel veya sosyal geçmişlerine bakılmaksızın, kendisini tüm öğrencilere açan sosyal olarak bağlı ve çoğulcu bir üniversite olarak ayırmaktadır. Gent Üniversitesi, kendisini geniş ve uluslararası bir perspektifle tanımlarken, bireylerin kendi dil ve kültür zenginliğinin de altını çizer.  

 

* Bir öğrenci Gent Üniversitesi’nden mezun olurken cebinde ne gibi avantajları olur?

Öğrencilerimizi üretken, gelişim odaklı bir eğitim ve araştırma ortamında eleştirel bir yaklaşım benimsemelerini teşvik etmeyi amaçlayan bir yolda eğitiyoruz.

 

* Gent Üniversitesi’ndeki yabancı öğrenciler daha çok hangi alanlarda çalışmalar yapıyor?

Yabancı öğrencilerin çoğunluğu Fen Bilimleri, Mühendislik ve Biyobilim Mühendisliği fakültelerinde öğrenim görüyor. Erasmus Mundus ortak programları ve Kalkınma İşbirliği kurs programları gibi uluslararası kursları çok sayıda uluslararası öğrenciyi çekmektedir.

* Gent Üniversitesi’nin Erasmus programı kapsamında avantajları nelerdir?

11 fakültemiz, her biri yenilikçi araştırmalardan ilham alan bilimsel disiplinlerin her birinde 230'dan fazla yüksek kaliteli kurs sunmaktadır. Ayrıca değişim öğrencisi olarak seçebileceğiniz İngilizce olarak öğretilen çok çeşitli kurslar da sunmaktayız. Gent Üniversitesi'nin faaliyetlerinin çoğu, Flaman öğrenci şehri olan Gent'in ve çevresinde mükemmel bir şekilde konumlanmaktadır. Her yıl ‘Hoş Geldiniz Günleri’ düzenliyoruz. Hoş Geldiniz Günleri, Gent Üniversitesi'ne ve üniversite hayatına olabildiğince yumuşak bir geçiş yapmak için tasarlanmıştır. Değişim öğrencileri bu programa katıldıklarında, üniversiteyi ve şehri daha iyi tanımalarına, sorularına cevap bulmalarına ve yeni arkadaşlar edinmelerine yardımcı olacak çok çeşitli oturumlar, etkinlikler ve sosyal toplantılar buluyorlar. Gent Üniversitesi Öğrenci Danışma Bürosu, bir çalışma kariyerinin farklı yönleriyle ilgili çalışma dönemi öncesi, sırası ve sonrasında bilgi, profesyonel danışmanlık sunmaktadır. Her yıl gittikçe daha fazla sayıda uluslararası öğrenci Gent Üniversitesi'ni seçiyor. Değişim öğrencileri de dahil olmak üzere 4150'den fazla yabancı öğrenci 2013-2014 akademik yılında Gent Üniversitesi'nde okudu. Bu öğrencilerin yüzde 58'i AB ülkelerinden ve yüzde 42’si, AB üyesi olmayan ülkelerden oluştu. Tüm uluslararası öğrenciler sadece derece arayan öğrenciler değildir. Bir değişim programı çerçevesinde Gent Üniversitesi'nde 1.150'den fazla öğrenci kalmaktadır. Şüphesiz Erasmus programı bu değişim programları arasında en popüler olanıdır.

 

* Dünyadaki çeşitli alanlarda ilk 100 sıralamasında yer alan bu kurumun başarısının formülü nedir?

Bir üniversite ürettiği bilimsel araştırmaların temelinde durur veya yıkılır. Geçmişte, üniversitenin ünü, öğreten ve araştıran ‘bireysel anlamda’ araştırma görevlilerinin elindeydi. Son on yılda, büyüme ve bilimsel araştırma yelpazesindeki patlama nedeniyle bu durum artık mümkün değil. Araştırma giderek artan bir takım çalışması ve disiplinler arası işbirliği meselesi haline geliyor. Gent Üniversitesi, ulusal ve uluslararası eğitim, bilim ve sanayi işbirliğinde aktif bir rol oynamaktadır. Araştırma ve bilimsel hizmette işbirliği çerçevesinde, yıllar boyunca çok sayıda araştırma grubu, merkez ve enstitü kurulmuştur. Bunların birçoğu, biyoteknoloji, su ürünleri, mikroelektronik ve tarih gibi çok çeşitli bilimsel disiplinlerde dünyaca ünlüdür. Onlarca yıl kesintisiz büyümenin ardından bugün Gent Üniversitesi önde gelen yüksek öğrenim ve araştırma kurumlarından biridir.

* Öğrencilere bir tavsiyeniz var mıdır?

Gent Üniversitesi herkesi düşünmeye, geleneksel görüşleri sorgulamaya, nüanslı bir tavır almaya ve cesaret etmeye zorluyor. Bizler düşünmeye cesaret edenler, bazen baskın görüşlere ve güçlü inançlara meydan okuyanlarla beraber dünyanın düz olmadığını ve evrenin merkezi olmadığımızı öğrendik. #daretothink (#düşünmeyecüretet) bizim DNA'mızda ve herkesi aynı şeyi yapmaya teşvik ediyoruz.

 

* Eğitimin geleceğinde ne gibi değişimler bekleniyor?

Öğrencilerimizi mümkün olan en iyi şekilde yönlendirmek için sürekli olarak yenilikçi öğretim yöntemleri geliştiriyoruz. Bizlere göre eğitimin geleceği 'yaşam boyu öğrenme'dir. Sadece diploma veya sertifika almak yerine, insanların tüm yaşamları boyunca kısa kısa periyotlar ile beraber öğrenmeleri gerektiğine inanıyoruz. Üniversiteler öğrencileri giderek daha düzensizleşen bir kariyere hazırlamak zorundadır. Hızlı teknolojik gelişmeler, bugün yaptığınız işin yirmi yıl içinde tamamen farklı görüneceği veya artık var olmayacağı anlamına gelir. Uzun vadede, işverenler yeterliliklere daha yakından bakacak ve başvuru sahiplerini sadece diplomalarıyla yargılamayacaklar. Öğrencileri gelecekteki bu gelişmelere hazırlamak istiyoruz.