Ufuk IRGAŞ

Geçtiğimiz yıl BİLDEF'in Merinos Fuaye Salonu’nda düzenlediği 4. Anadolu Günleri’nde stant açarak, ürettiği zeytinin ikramını ve satışını yapan Gemlik Eren Zeytincilik sahibi Erkan Eren'le Gemlik Zeytin halinde bir söyleşide bulunduk.

Sıcak bir karşılamadan sonra zeytincilikte 25 yılını geride bıraktığını ifade eden Erkan Eren, konuşmasında marka haline gelen yetiştirdiği zeytinin belediye tarafından düzenlenen festivallerde birincilikleri kimseye kaptırmadığını dile getirdi. Eren, zeytinin soframıza kadar gelme serüvenini ise şöyle anlattı: "Büyük bir özveri isteyen zeytin, soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçer. Kış döneminde kar ve yağmurlarla kabaran toprak ilkbaharda sürülerek veya bellenerek toprağı havalandırılır. Fazla dalları ve gereksiz sürgünleri budanan zeytin ağacı mahsule hazır duruma getirilmiş olur. Gemlik zeytini fidanı haziran ayında çiçek açmaya başlar. Temmuz ayında sap budaması yapılarak ağacın daha güçlü kalması sağlanmış olur. Temmuz – Ağustos aylarında sulama yapılan ağaçlarda zeytin, Eylül ayının ikinci yarısında yağlanmaya başlar. Gemlik zeytinlerinin hasadı Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yapılır. Zeytinler tek tek elle toplanarak olgunluklarına ve boylarına göre ayrıştırılır. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan su-tuz ile fermente edilen Gemlik zeytinleri en doğal haliyle sofralarımızdaki yerini alır.” 

MANZANİLLA İLE YARIŞIYORUZ

“Zeytinimiz coğrafi işareti taşıyan bir ürün. Gemlik bölgesi zeytinlerinden üretilmekte olup, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir” diyen Eren, “Dünyada zeytin sektöründe lider konumunda olan her bölgenin bir coğrafi işareti vardır. Coğrafi işaret belgesi zeytinin coğrafi yapısı, iklimi, yetiştirme şekli ve daha birçok etkenle kendine özgü karakteristik özellikler taşıdığının simgesidir. Ülkemizde bu belgeye sahip tek zeytin türü sadece Gemlik zeytinleridir.

Dünyanın en kaliteli zeytini bizde. İspanyolların sofralık olarak bilinen ‘Manzanilla’ zeytini ile rekabet edebilecek tek zeytinin sahibiyiz. Doğal siyahtır, dalında karardıktan sonra toplanır. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz doğal haliyle soframıza gelir. Gemlik Zeytinleri elle toplanır. Elle toplanması zeytinin diğer toplama yöntemleriyle toplanması esnasında oluşan kayıpları ortadan kaldırır. Toplanan zeytinler bekletilmeden günlük olarak salamura edilir" ifadelerini kullandı.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti