Hasan Alp ÖZBEN

Cumalıkızık’ta hizmet veren Cafe Niva anlamlı bir etkinliğe imza attı. Uluslararası Osmanlı Cihanı Eğitim Araştırma Derneği, işletme içerisinde yer alan Osmanlı Otağı’nda basın mensuplarıyla buluştu. Uluslararası Osmanlı Cihanı Eğitim Araştırma Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarına köy kahvaltısı ikram edildi. Düzenlenen programa basın mensuplarının haricinde Tokat İl Dernekleri Federasyonu Marmara Bölgesi Başkanı Yasemin Duran, Bursa Sanatçıları Derneği Başkanı Kenan Gandar da teşrif etti.   Kahvaltı sonrasında Uluslararası Osmanlı Cihanı Eğitim Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Buldu, yaptığı açıklamada derneğin kuruluş amacına değinerek, “Derneğimizi 3 ay önce cihan imparatorluğu Osmanlı’ya başkentlik yapan Bursa’da kurduk. 81 il ve yurtdışında 13 ülkede teşkilatlanma çalışmalarımız devam ediyor. Derneğimizin hiçbir şekilde siyasi bir amacı ve hedefi bulunmamaktadır. Siyaset üstü bir derneğiz. Son zamanlarda tarihi Türk dizilerinde geçen kurgular, vatandaşlarımız için farklı algılamalar oluşturdu. Vatandaşlarımız Osmanlı’yı farklı düşünmeye başladı. Osmanlı İmparatorluğu’nu dizi karakterleri ile özdeşleştiren gelişmelerin ışığında bu derneğin kurulmasını arkadaşlarımızla birlikte uygun gördük” ifadelerine yer verdi.

ANLATMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR

Osmanlı’yı gerçek bilgilerle gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmaya dikkat ettiklerine vurgu yapan Serkan Buldu, “Nedir Osmanlı, nasıl tarif eder, en doğru hangi cümlelerle anlatılmalı? İçinde 72 milleti, 3 büyük dini barındıran, 600 yılı deviren 3 kıtaya yayılan toprakları ile hâkim olduğu devletlerde huzuru ve refahı tesis etmiş Cihan-ı Osmanlı’yı anlatmak, gerçek bilgilerle torunlarımıza aktarmak boynumuzun borcu. Biz bunu yapmak için yola çıktık ve bu düşüncelerimizi paylaştığımız her kesimden olumlu tepkiler aldık” şeklinde konuştu.

TARİHİ DEĞERLER AŞAĞILANDI

Serkan Buldu yaptığı açıklamanın devamında ise tarihi değerlerin zedelendiğine vurgu yaparak, “Son zamanlarda çekilen ve üzerinde büyük tartışmalara neden olan tarihi dizilerde, Osmanlı hanedan üyelerinin yaşantıları gerçek hikâyelerinden uzaklaştırılarak, tarihi değerler aşağılanmaktadır. Biz bunu görerek, 600 yıllık süreç için derneğimize gönül vermiş tarihçi ve ilahiyat mezunlarından yardım istedik. Önümüzdeki süreçte derneğin kuruluş felsefesine uygun olarak, basın aracılığı ile her ay bir ilçemizde Osmanlı dönemlerini anlatan bir seminer düzenleyerek vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere yol göstereceğiz

Gençlere tarihi değerlerin görsel olarak aşılanacağını ve dönemin yaşam tarzını daha iyi anlatabilmek adına etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Buldu, “Uludağ ve çevresinde Osmanlı otağı kurarak, gençlerimize bu alanlarda Osmanlı’nın yaşam mücadelesini nasıl verdiklerini görsel olarak anlatacağız, ata sporlarımızı yaptırarak ruhen ve bedensel gelişimlerinde kendilerine yol gösterici olacağız. Bursa’dan çıkacağımız yola Bilecik, Kütahya, Konya ile yakın bir zamanda devam edeceğiz. Asrı saadet yaşayan Osmanlı’yı; emperyalist güçlere, içte ve dıştaki işbirlikçilerine rağmen 50 yıl direnen Osmanlı’yı da anlatacağız. Bursa’nın bilinmeyen Osmanlı tarihini Bursalılar bizimle öğrenecek” diye konuştu.