Hasan Alp ÖZBEN

Gayrimenkul piyasasında insanların güven kaynağı olmayı başaran Diriliş Gayrimenkul, verdiği kaliteli hizmetle müşterilerinin güvenini kazanmaya devam ediyor. İnşaat sektörüne ve emlakçılık mesleğine yıllarını veren DirilişGayrimenkul’ün sahibi Mehmet Yapıcı ile piyasanın nabzını yokladık.

Mehmet Yapıcı kimdir?

1966 Samsun Bafra doğumluyum. 1967 yılında ailecek Bursa’ya göç etmişiz. Gayrimenkul işi bizim baba mesleğimiz. Esas mesleğimizin alt yapısı yani ana damarı inşaatçılıktır. Babam inşaatta kalfalıkla başlayıp, daha sonra müteahhitlikle devam etti. Allah rahmet eylesin, kendisi rahmetli olduktan sonrada o işi devam ettirdik. İnşaat ve emlak paralel ilerler. Bu emlak sektöründe de bir açık gördük ve dedik ki inşaatçılığın yanında gayrimenkul emlak işi ile de uğraşalım. O şekilde başladık ve devam etmekteyiz. Ağırlığımızı daha çok gayrimenkul üzerine yapıyoruz. Gayrimenkulde belli bir zamana kadar bir güven boşluğu vardı. Çünkü biliyorsunuz ki emlak işi demek güven demek fakat bu bizim ülkemizde tam oturmadığı için insanların güveni sarsılmış. 3-4 seneden beri bir toparlanma, birlik beraberlik var.‘Emlakçıysa yanına yanaşma’ tarzında söylemleri ortadan kaldırdık. Bu mesleği belli bir seviyeye getirelim diye bu işe girdik ve devam ediyoruz.

Güvensizliğin nedeni nedir?

Açgözlülük. Meslek resmi anlamda kurumsallaşmadığından; kaideleri, kuralları çizilmediği için zaman içinde istismar edilmiş fakat son zamanlarda vatandaş da görüyor ki Emlakçılar Odası’na bazı arkadaşlarımız şirket olarak bağlı. Bu durumla birlikte belli bir şekilde bir kıvam gelmiştir. Emlak olayı artık resmileşmiştir. Emlakçılığın artık belirli bir kural, düzen ve kaideleri vardır. İnşallah daha da iyi olacağına inanıyoruz.

Döviz kurlarının artışı gayrimenkul piyasasını nasıl etkilemiştir?

İşin gerçeği şu…Nasıl ki döviz piyasası hangi iş kolu olursa olsun hepsini etkilemekte. Emlak piyasasını da etkiliyor, bu bir gerçek. Çünkü insanlar belirli bir güvene sahip olamıyorlar. Ben bugün daireyi, tarlayı alırım ama yarın benim elimdeki dolarları da bozdurmuş olurum, dolar yükselir… ‘Dolarımı beklesem’ gibi bir düşünceye kapıldığınız zaman, bunu topluma da yaydığınız zaman haliyle hem doların çıkması tetikleniyor hem de emlak borsasının aşağıya doğru bir trende indiğini görüyoruz.

0.98 az da olsa rahatlattı

 Gayrimenkul piyasasında vatandaşın alım gücü nedir? Ev alım- satım oranında bir düşüş var mı?

Genel anlamda ev alacak olan kişiler banka kredisi ile alıyor. Çünkü belirli bir bütçeleri var, belirli maaşları var. Ev sahibi olunması için mutlaka bir banka kredisinin alınması lazım. Son 1 ayda özellikle devlet bankaları 0.98 oranına kadar faizlerde bir düşüş gerçekleştirdi. Bu ufak da olsa bir hareketlilik getirdi. Getirdi ama yine de şuanda piyasa daire satışı anlamında henüz daha açılmadı. Sadece kredilerin inmesine bağlı değil, dövizinde aynı trende inmesi lazım. Bununla birlikte ayrıyeten devlette istikrarın sağlanması lazım.

Emlak piyasasında Bursa’nın diğer illere göre durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bursa’nınmetropololduğunu kimse inkar edemez. Bugün Bursa diğer şehirlere baktığımızda eğitim, sanayi ve tekstil yönünden oldukça güçlü. Diğer şehirlere gitmek içinde 1.5 saat gerekli. Eskişehir, Balıkesir, Kocaeli 1.5 saat. Yani çevreleri yakın. Bursa sanayide zaten almış başını gitmiş. Eğitimde üniversitemiz de belirli bir noktaya gelmiş. Bursa devamlı göç alan bir kent. Sanayileşmenin getirmiş olduğu ortamdan dolayı kaynaklanıyor. Bursa’nın batısına doğru bir büyüme trendi var şu anda fakat inanıyorum ki şehrin batısı doğusu fark etmeyecek her koldan Bursa gelişmeye devam edecektir.

Kentsel dönüşüm emlak piyasasını nasıl etkiledive Bursa’ya getirisi ne oldu?

Kentsel dönüşüm plansız ve programsız devam ettiği için bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil. Şu anda kentsel dönüşüm aşağı yukarı tamamen durmuş vaziyette. Bu belediyenin bazı problemlerinden ve yasal değişikliklerden dolayı şu anda askıda gözüküyor. Kentsel dönüşümün çok hızlı olduğu zamanda insanlar daire bulmakta çok zorlanıyordu. Şu anda bir sürü kiralık daire var ama karşılığı yok. 1 sene sonra elinizde kiralık daire kalması mümkün değil. Onun için bunun alt yapısını oluşturmak lazım.İnsanların kentsel dönüşüme huzurla girmeleri için alt yapı oluşturulmalı.Kentsel dönüşümün sadece şehrin batısına doğru değil de doğuda da hareketlenmesi gerek. Osmangazi’nin neresine bakarsanız kentsel dönüşüm olmalı çünkü 40-50 senelik binalar var. Yıldırım’da da durum böyle. Rant anlamında şehrin batısı daha kazançlı.Bu da müteahhitlerin işine gelmiş oluyor ancak bu durum da çarpıklığa neden olmuş oluyor. Yani bugün 18 senelik binalar yıkılıyor; sebebi ise şehrin batısında rantın daha farklı olması.

Görükle LasVegas’a dönüştü

 Kimi daire sahipleri Görükle’deöğrencilere evlerini kiralamak istememekte. Bunun nedeni ne olabilir?

GünümüzdeGörükleLasVegas’a dönüşmüş halde. Muhafazakâr bir ailenin kesinlikle gitmek istemediği bir yer haline geldi. Görükle’de hayat saat 23.00’dan sonra başlıyor. Gece hayatından tutun, her şeyi bulabilirsiniz Görükle’de. Bununla birlikte ben ev sahiplerine de hak veriyorum. Çünkü kişiler dairesini kiraya veriyor ama kimin ne olduğu belli olmuyor. Kim kime dumduma bir hal... Hoş olmayan konularda da evleri kullanmaya başlandığı iddiası var ortada.Bu duruma kesinlikle neşter vurmak lazım. Bu üzücü ayrıntıya devletimizin bir çözüm bulması şart. Görükledevamlı imara açılan ve sürekli büyüyen bir yer.

 VİCDAN İLE CÜZDAN ARASINA SIKIŞMAYIN

 Meslek hayatınızda yaşamış olduğunuz zorluklar nelerdir?

Bu işi gerçekten samimi olarak yaparsanız zevk alırsınız. Hiçbir zaman kendinizi vicdan ile cüzdan arasında bırakmamanız lazım.Bu iş sorumluluk isteyen bir iş. Tamamen maddi düşüncelere kapılıp da kendini kaybetmemek, insanları kandırmamak lazım işin gerçeği. Vicdan ile cüzdan arasında kalmamak derken onu söylemeye çalıştım. Dürüstlük olması lazım. Bu işin ana felsefesi güvendir. İnsanlara güveni verdikten sonra insanların sana ulaşmaması mümkün değil. Eğer sizler de huzurlu ve güvenli bir şekilde emlak işlerinizi halletmek istiyorsanız dürüstlüğün adresi olan Diriliş Gayrimenkul’ebuyurun gelin.