ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta
Özkan YILDIRIM
 
• Gamze Hanım, öncelikle bizleri bu güzel ofisinizde kabul ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Gamze Yolgeçer kimdir? Öncelikle sizi tanıyalım. 
PSİKOLOJİK TARAFI ÇOK ÖNEMLİ
Elbette, öncelikle ofisimize kadar gelip benimle röportaj yaptığınız için size teşekkür etmek istiyorum. Ben Gamze Yolgeçer. Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum, daha sonra İngiltere'ye gittim. Bournemouth Üniversitesi'nde Beslenme ve Davranış Psikolojisi üzerine Yüksek Lisans yaptım. Beslenmenin davranışları ne kadar etkilediği, nedenleri, psikolojik tarafı, yeme-içme bozuklukları üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Ondan sonra İstanbul'da bir sene Pendik Özel Bölge Hastanesi’nde daha sonra burada Suryapı Marka’da kendi ofisimi açtım. 4 ay oldu burada faaliyete geçtiğim…
 
• Peki, bu 4 aylık süreç nasıl geçti Gamze Hanım?
Hayalimin mesleğiydi, bu bölüm liseden beri hep istediğim bir bölümdü, şu anda yeni açıldık zaten. Bu 4 aylık süreç çok güzel geçti, dediğim gibi istediğim bir meslek olduğu için bu benim için büyük avantaj. Bundan sonraki süreçlerin çok daha güzel olacağını şimdiye kadarki çalışmalarımda görmüş oldum.
 
“Pilav, makarna yasak” demekle olmaz
• Her diyetisyenin kendine göre uygulamış olduğu bir sistem vardır, sizin bu manada uygulamalarınız nasıl olacak?
Diyetisyenlerin çoğu genellikle kalori bazlı diyet programları yapıyorlar. Yani benim eğitimim gereği biraz daha çok davranış psikolojisi, beslenme davranışını değiştirmeye yönelik, normal düzden ziyade bireylerin alışkanlıklarına vesaire göre yapıyorum. Zaten ilk seanslarım bir saat falan sürüyor. Hayat şeklini almaya çalışıyorum, besin öykülerini almaya çalışıyorum danışanlarımın. Çok fazla değiştirmeden bireyi de çok fazla sıkmadan listeler oluşturuyorum öyle olduğu zaman daha sağlıklı sonuçlar alıyoruz. Mesela; pilav makarna yasak demek yerine, bir tane danışanım mesela vazgeçemiyorum makarnadan, çok seviyorum diyordu. Makarna ile bile ilk haftada 2,5 kilo gitti, çok da bu manada sıkmamak gerektiğine inanıyorum bireyleri.
 
• Gamze Hanım, yazın yaklaşması ile birlikte televizyondan, basından takip ettiğimiz kadarıyla şok diyetler ortaya çıkmaya başladı. İşte haftada 5 kilo, 6 kilo, 7 kilo verdiğini söyleyen diyetisyenler çıkıyor. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz? Bunun normali nedir aslında? Sizin bakış açınız nasıl bu duruma?
 
HAFTADA 5-6 KG VERMEK NORMAL DEĞİL
Bu kesinlikle normal değil, hatta geçenlerde ‘Diyetisyenler Dünyası’ Instagram'da bir şey paylaşmış çok hoşuma gitti; “Ayda şu kadar kilo verdik diye söylemek sizce etik mi?” diye. Bence kesinlikle etik değil. Bana da o tarz telefonlar geliyor, haftada kaç kilo veririm diye. Kesinlikle mümkün değil, onların zaten çoğunun yalan olduğu ortada. Diyetisyen kendisini çekiyor, bu hafta Pelin Hanım’a 5 kilo verdirdik diyor, mümkün değil. Etinizden et koparsanız mümkün değil ama obez olur 150 kg, 200 kg’lık bireylerde ancak olabilir, ödem gidiyor zaten ilk baştan bu durumlarda. Bu rakamlar ama 70 kg’lik, 80 kg’lık insanların haftada 5 kg, 6 kg vermesi hiç normal değil, 2 kg 2 buçuk kg gibi oranlar normal. En önemli şey aslında kiloyu korumak, yavaş yavaş kilo verdiğinde zaten kilo almanız da olmaz ama hızlı kilo verdiğinizde tekrardan bunu hızlı bir şekilde geri alma riskinin de olabileceğini her zaman göz önünde bulundurmamız lazım.
 
• Peki Gamze Hanım, örneğin Ayşe Hanım buraya geldiğinde nasıl bir prosedürle karşılaşacak? Geldiklerinde öncelikle ne konuşacaksınız?
 
KARAR DANIŞANLA BERABER 
İlk önce gelen bireyin besin öyküsünü alıyorum, baştan bir form veriyorum, bu formu doldurmasını istiyorum. Bu formda yaşı, kilosu, boyu, eğitim durumu, çalışma durumu, medeni durumunun yanı sıra daha önce diyet programı uygulayıp uygulamadığını, ailesinde başka kilolu kişi olup olmadığını, tanısı konmuş herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını, sık sık konstipe /diyare (kabız-ishal) olur musunuz gibi 33-34 soruya cevap alıyoruz. Sonrasında tabii biraz da psikologluk da yapıyoruz. Aile içi sorunlara girdiğimiz de oluyor nasıl bir hayatta yaşadığı ile ilgili, benim de ilgilendiğim bir alan da olduğu için, psikolojik sonuçta… Olayın yüzde 50’si kafada bittiği için bunlara da girmek zorunda kalıyoruz. Sonrasında ölçüm yapıyoruz. Vücuttaki yağ oranına, su oranına, kas oranına bakıyoruz ve ona uygun beslenme programına beraberce karar veriyoruz. İlk başta da söylediğim gibi insanları aslında sevdiği besinler de olabileceğinden dolayı onları sıkmadan neşe içerisinde program yapabilmek çok önemli. Biz de bunu burada yapmaya çalışıyoruz ve böylelikle istikrarlı bir şekilde kilo verdirmeye çalışıyoruz, ideal kilolarına inmeye çalışıyoruz ama biraz önce söylemiş olduğum gibi haftada 5 kg-6 kg gibi rakamlar pek mevzu bahis değil.
 
BEBEKLERDEN YETİŞKİNLERE
 
• Peki kimlere hizmet veriyorsunuz Gamze Hanım?
Bay, bayan yetişkin danışanlarıma hizmet vermiş olduğum gibi çocuklara, ergenlere ve bebeklere dahi burada hizmet verebiliyoruz.
 
• Gamze Hanım bizim sormak istediğimiz sorular bu kadar, son olarak neler eklemek istersiniz?
Yurt içi ve yurt dışında almış olduğum eğitimler ve sonrasında edinmiş olduğum tecrübeler neticesinde son 4 aydan beri Sur Yapı Marka’daki ofisimde danışanlarıma hizmet vermeye başladım. Sıkılmadan ideal oranlarla, ideal kilolarına inmek isteyen bireyleri beklediğimizi son olarak eklemek istiyorum ve bütün herkese sağlıklı yaşamlar diliyorum.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olmanın yanı sıra İngiltere'de Bournemouth Üniversitesi'nde Beslenme ve Davranış Psikolojisi üzerine Yüksek Lisans yapmış olan Diyetisyen Gamze   Yolgeçer’e  bizler de bundan sonraki çalışmalarında, yaşantısında başarılar diliyoruz. 
 
 
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Sur Yapı Marka D Blok Kat:4 No:1
Nilüfer/ Bursa
m.me/diyetisyengamzeyolgecer 
Gsm:0530 420 86 60