Hatice DAL

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun desteğiyleBasın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şanlıurfa programı 43 Bursalı basın mensubunun katılımıyla gerçekleşti. ‘Yerel Medya Toplantısı’ kapsamında programda bulunan medya temsilcileri Şanlıurfa’nın kültürel ve tarihi alanlarını da gezme imkânı buldu.

GİZEM VE İHTİŞAM BİR ARADA

Heyetin ilk durağı ‘Kayıp Şehir’ olarak da anılan Halfeti oldu. Halfeti’de tekne turu yapan basın mensupları rehber eşliğinde tarihi yerler hakkında bilgi edindi. Şanlıurfa’ya en uzak mesafedeki ilçe olan Halfeti, tüm ihtişamı ve gizemiyle konuklarını ağırlıyor. Gaziantep’e yakınlığı ile de bilinen ilçe, içinde barındırdığı tarihi eserle sayesinde tarih meraklılarını kendisine çekiyor. Eski ve yeni Halfeti olarak ikiye bölünen ilçenin en büyük özelliği 2000 yılında hizmete açılan Birecik Barajı ile taşan Fırat Nehri’nin sular altında bıraktığı Savaşan Köyü. Bu olaydan sonra köyün boşaltıldığı belirtildi. Tur rehberi Mehmet Erdoğan’dan Halfeti hakkında bilinmesi gerekenleri de dinledik. Fırat Nehri’nin kabarması sonucu sular altında kalan köyden ve bölgenin diğer tarihi dokusundan bahseden Mehmet Erdoğan, “2000 yılında Birecik Barajı hizmete açılınca Fırat Nehri kabardı ve çevresini suya boğdu. Bu nedenle sular altında kalan köy tahliye edildi ve yeni yerleşim yerleri yapıldı. Bu şekilde burası yeni Halfeti ve eski Halfeti olarak adlandırıldı. Bu köye aslında başta turistlerin ilgisi yoğunken terör olayları buradaki turizmi bitirme noktasına getirdi” şeklinde konuştu.

SULAR ALTINDA KALAN BİR YAŞAM

Terör olaylarından dolayı yabancı turistlerin gelmediğini kaydeden Erdoğan, turizm potansiyelinin azaldığını dile getirerek şöyle konuştu: “Kral Kızı Mağarası, savaş esnasında kralın ailesini koruma amaçlı yaptırdığı mağaradır. Rum Kalesi ile bağlantısı olduğu söylenir, kralın ailesini koruma amaçlı yaptırdığı mekanlardan bir tanesidir orası da. Kale M.Ö 855 yılında inşa edilmiş, üç tarafı sularla kaplı bu kale koruma amaçlı yapılmıştır. Kalenin sadece iki tane kapısı vardır, doğu ve batı kapıları var. İçerisinde yer alan su kuyusu hem su ihtiyacını karşılarmış hem de gizli bir geçit sağlarmış. Bekçi Evi, Daha önce ölen insanların eşyalarıyla gömüldüğü bilinmektedir. Mezarların içi açılıp eşyalar alınmasın diye de mezarların başına bekçi dikerlermiş. Bunlarda onların yaşadıkları evler. Batan Cami’de baraj kurulunca Savaşan Köyü sular altında kaldı, okul, sağlık ocağı ve 15 kadar ev sular altında kaldı. Ulaşım olmadığından dolayı yaşayan yok. Buradaki turizm potansiyelini yerli halk karşılıyor.”

Tarihler buluşması

Bursa’nın Yerel Medya temsilcilerinin ikinci durağı ise Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi olan Şanlıurfa Müzesi oldu. Şanlıurfa’nın medeniyetler tarihindeki en zengin yerine sahip olan Balıklıgöl, Göbeklitepe, Nevali Çori, Harran bölgelerinin tarihsel gelişim süreçlerinde yaşadıkları değişimlerin aktarıldığı müzede insanlığın gelişimini görmek mümkün. Şanlıurfa Müzesi'nde, Harran'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin yanı sıra, yöredeki diğer höyüklerde ve eski iskân yerlerindeki çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan kültür varlıkları, kronolojik sıralama ile sergilenmekte. Ayrıca dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe tapınağının da minyatür hali müzede hayat bulmuş.

Yemelik değil bakmalık balıklar…

Şanlıurfa turizminin çekim alanlarından olan Balıklıgöl’ün içerisinde efsanelere konu olan balıklar yer almaktadır. Balıkların bu denli fazla olmasına rağmen halk tarafından yenilmemektedir. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve düştüğü yer göle atılan odunlar ise balığa dönüşür. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır ve dualar edilir.

KÖPRÜLER GÜÇLENSİN

Proje ortağı olan Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, düzenlenen Şanlıurfa programının birden çok amacının olduğunu söyleyerek, “Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun himayelerinde, Bursalı 43 basın mensupları 3 günlük program kapsamında Şanlıurfa’da ağırlandı. Bakanımız göreve başladıktan sonra Bursalı basın mensupları ile bir araya geldi ve bu görüşmeden sonra Şanlıurfa’ya ziyaret düzenlendi. Bu programın birden çok amacı söz konusu. Türkiye’nin mültecilere sunduğu insani yardımlar var bu kentte önemli merkezlerinden birisidir. Basın mensuplarımızın bu yardımı yerinde görmelerini istedik. Halfeti, Arkeoloji Müzesi, Balıklıgöl, AFAD Kampı ziyaret edilecek. Programımızın kuşkusuz bir diğer amacı ise, iki şehir arasındaki köprüyü daha da güçlendirmek. Evliyalar şehri Bursa’dan, peygamberler şehri Urfa’ya bir ziyaret gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

AFAD YARDIMLARI ÖVÜNÇ KAYNAĞI

Ev sahipliğini üstlenen Basın Yayın Ve Enformasyon Şanlıurfa İl Müdürü Erdoğan Güvel ise, Bursalı basın mensuplarını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarının altını çizerek şöyle konuştu: “2 kardeş şehir olarak bu ziyarete ev sahipliği yaptık. Şanlıurfa’da 550 bin civarında Suriyeli misafirlerimiz var. Harran Kampı’nda göreceğimiz üzere AFAD’ın yapmış olduğu insani yardımlar övünç kaynağı.”

BAKANLARDA YALNIZ BIRAKMADI

Basın mensupları günün yorgunluğunu Cevahir Han’da düzenlenen sıra gecesiyle attı. Şanlıurfa'da yüzyıllardan beri yaşanan ve günümüzde de yaygın olarak sürdürülen sıra geceleri, arkadaş gruplarının her hafta birinin evinde bir araya gelerek sohbet, oyun ve müzik icra ettikleri bir toplantıdır. Sıra gecelerinin vazgeçilmez ikramı çiğköftedir. Şanlıurfa’ya gelenlerin uğrak yerlerinden olan bu ortamların neşesi eksik olmuyor. Gecenin sonunda Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa'da bulunan basın mensupları ile görüntülü telefon görüşmesi yaptı.