Osman GÜRÇAY

'Bir ağacı oymuşlar içine insan koymuşlar' bilmecesinin cevabını bilenlerin yaşı yarım asırdan yukarıda olanlardır. El işçiliği ile bezenmiş harika ahşap kasaların içine kurulan lambalı radyolar evimize geldiğinde büyüklerimizin onlara şeytan icadı dinlemek günah dediği 60’lı yıllarda şimdi bizim kulağımıza konuşanları yakında canlı sinema gibi izleyeceğimiz sözleri çalınırdı. Biz de o kadar da değil diyerek tepki gösterirdik ama biraz dünya halini bilenler ABD’de başlamış bile diyerek merakımızı tetiklerdi.

ART ARDA YENİLİKLER

Lambalı radyolardan transistorlu radyolara uzun sürede geçtik ama ondan sonra her şey ışık hızıyla gelişti ve değişti. Dijital radyolardan sonra siyah beyaz tüplü televizyonlar.. Ardından renkli tüplü televizyonlar..Ardından dev ekranlar.. Ardından LCD ekranlar… Adından dijital canlı yayınlar dünyayı minicik hale getirerek evlerimize soktu.

Bu hızlı değişim lambalı radyoları ilk önce tavan arasına sonra da naylon tabak, melamin tepsi karşılığında eskicilere gönderdi.

Bizim yıllarca ıskaladığımız eski eserlerle ilgilenen dünyada çoktan yerini bulan eski radyolar, kristal iğneli pikaplar, taş plaklar, 45'likler, 33 lükler yavaş yavaş fark edilmeye başlandı.

Bursa’da Nostalji Antika cihazlar tamircisi  Ahmet Ali Şağın’ın 35 yıl önce başlayan eski radyo, gramofon, TV, daktilo,  pikap ve plakları biriktirme merakı sonucunda dev bir koleksiyon sahibi olarak sergiler açmaya başladığını öğrendim.

Endülüs Park zemin koridorunda açtığı sergiyi, sevgili Metin Araç’ın fotoğraf makinesi, film çekim kamerası, film oynatma makineleri ve eski filmlerden oluşan koleksiyonu ile zenginleştirince ortaya muhteşem görsel bir tablo ortaya çıkararak ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor.

YILLARIN BİRİKİMİ

Ahmet Usta yılların birikimlerini Bursalıların beğenisine sunduğu onuncu sergi olduğunu ve yaklaşık iki hafta Endülüs Park’ta olacaklarını ardından Ramazan ayının son haftasında Kent Meydanında sergileyeceklerini anlattı.

Bu seferki sergide ürünleri antika severlere satışının da yapıldığını söyleyen Ahmet Usta, Bursaspor renkleri ile yaptığı radyoları, Bursaspor yönetimlerine, Ertuğrul Sağlam’a ve Recep Altepe’ye hediye ettiğini söyledi.

Bu sergi ile eş zamanlı olarak Bademli Antigue Ahmet Zafer Beşer’in Endülüs Park sergi salonuna açtığı antika koleksiyonunu da görmenizde yarar var. Bu özel ve güzel sergileri kaçırmayın diyorum.