Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi
Özkan YILDIRIM
• Sayın Muhtarım, öncelikle kısaca sizi tanıyalım isterseniz…
1955 Artvin doğumluyum. 1971’den beri Bursa’da yaşamaktayım. Mahalleme hizmet etmekten gurur duyuyorum. Bu dönemde de halkımız teveccüh göstererek desteğini esirgemedi. Her zaman olduğu gibi güvendiği kişiyi seçti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Onlarda canla başla kendilerine hizmet verecek kişiyi seçti. Onların teveccühünün kat kat üstünde karşılığını vermek üzere canla başla çalışıyoruz. Tabii ki bu arada şanssızlığımız ekonomik darboğaz içindeki belediyelerin içinde bulundukları durum bizim hızımıza bizim hizmet aşkımıza yetişemiyor. Maddi imkansızlıklar olsa da vatandaş bizden hızlı hizmet talep ediyor, istiyor, haklıdır. Burada yaşıyorlar buraların hayat standardının yükselmesini istiyor. Onun için de güvendiği muhtarı seçiyor. Biz de onların bu isteklerini canla başla yerine getirmeye çalışıyoruz. Kurumlarda sıkıntılar var maddi sıkıntılar vardır doğrudur. Hakkaniyetli adaletli olarak mahalleler bazında, beldeler bazında adaletli bir şekilde onlarda yatırımlarını planlarına projelerine yansıtmaya çalışıyorlar. Biz onlar adına mahallemize ne kadar daha hizmette bulunabiliriz tabi ki bizim adımıza payımıza düşeni almaya çalışıyoruz, bizim işimiz bu takip ediyoruz. Büyükşehir’le sorunlarımız var ve bu arada ilçe belediyesiyle sorunlarımız da var, bunların tümünü aşmaya çalışıyoruz. Mahallemiz üç ana arterle bölündüğü için, üç ana artere hitap eden Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri var. Sanayi Caddesi’nde güvenli bir girişimimiz yok, 15 metre yolumuz var, yolumuzun hizmete açılması için Büyükşehir ve ilçe belediyesiyle ortaklaşa bir çalışma yürütüyoruz, bu çalışmaların takipçisiyiz. Ama şu anda tıkandık. Büyükşehir Belediyesi’yle Nilüfer Belediyesi’ni buluşturacağımız bir yol yarım kaldı. Büyükşehir’le bu yarıda kalan çalışmalarımız için günlük görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. İnşallah kısa zamanda onu da aşacağız diye düşünüyorum. Tabii ki burada planlarımız projelerimiz devamlı takipteyiz esas bizim olmazsa olmazımız mahallemizin en büyük sıkıntısı 15 metrelik Sanayi Caddesi’ne paralel yol,bu yol olduğu zaman mahallemizin standardı çok çok yükselecek. Aşağı yukarı üç dönümlük iki park kazanacağız bu parklar mahallemizin standardını yükseltecek. Halkın da yaşam kalitesini yükseltecek. Yol medeniyettir, madem imar planı var, imar planıyla yolları açmak gerekiyor. Yine mahallemizin otopark sıkıntısını gidermek üzere yedi dönümlük bölgede yap-işlet-devret altı otopark üstü park alanı buradaki Esentepe Hastanesi’nin mahallemizde yapmış olduğu parklanma sıkıntısını, bununla aşacağız bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Belediyelerin projelerinde olan şeyleri istiyoruz olamayan afaki şeyler istemiyoruz.
• Muhtarım 4 dönemdir muhtarsınız neler yaptınız çünkü insanlar unutuyor maalesef, kısaca yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Biz 2004’te Mart ayında muhtar olduğumuz zaman eğitim sıkıntımız vardı, okulumuz yoktu, NOSAB işadamları derneğiyle yüzde yüz eğitime destek kampanyası çerçevesinde bir okul kazandırdık 24 derslikli.  Yavuz Sultan Selim Camii’nin yaptırma ve yaşatma derneğinin başkanıyım. Mahallemize bir cami kazandırdık, iki cadde kazandırdık, 28 sokak kazandırdık, altı tane park kazandırdık, mahallemizde pazar alanlarına yollar çıkmıyordu. Pazara insanlar giremiyordu pazara geliş gidiş yollarını açtık, toplamda 28 sokak, 2 cadde ve 6 tane park kazandırdık, bir de en son bu 15 metrelik yolumuzu kazandırırsak mahallemizin hiçbir sıkıntısı kalmayacak.
 
7/24 HİZMET EDİYORUZ
Mahalle sakinleri muhtarına güveniyor, muhtarının söz verip de yapmak istediğini yapacağını da bildiği için güven ortamı içinde en ufak sıkıntısı olsa bile gece bile olsa bizim 7/24 telefonumuz açık. Lambası yanmıyorsa lambasının yapılmasını ister, suyu patladıysa suyunun yapılmasını ister. Biz de bu sorunlara çözüm buluyoruz. Haklı olan vatandaşımızdır. Ne zaman istese arar biz de onların bu isteklerini yerine getirmek için elimizden gelen hizmeti veririz, vermek zorundayız. Mahallelimize güveniyoruz, mahallemizi seviyoruz, onlar da bize güveniyor.
 
• Son seçimde dört kadın muhtar adayı vardı, kadınlar rakibiniz oldu. Ancak eskiden beri ağırlığınız olduğu için başarılı bir şekilde çıktınız. Seçim süreci nasıl geçti?
Türkiye’de bu dönem ilk defa kadın muhtar adaylarının sayısı çoğaldı, bu sevindirici bir şey, onlar da hevesleniyor tabii ki muhtar olmak istiyor, olmak istemeleri de doğaldır. Seçime girdiler biz de tecrübelerimizle seçime girdik, ama üzüldüğüm bir taraf var, ilk defa demokrasinin gerçek alanı geçtiğimiz bu seçimlerde kirlendi. Gerçek demokrasi alanları muhtarların seçim alanlarıdır, buraya asla siyaset girmemesi lazım, siyasetin girdiği dört dönemdir muhtarım ilk seçim görüyorum. Yerel yöneticiler olsun, siyasetçiler olsun bu işe karışmamalıydılar. Muhtarlar kendi alanlarında yarışmalı, halkına kendini anlatmalı, yapacaklarını ve yapamayacaklarını bu alanda şeffaf dürüst bir seçim her zaman yaşadığımız gibi yaşamalıydık, maalesef bu seçimde onu göremedik, demokrasi alanımız bir anlamda lekelendi diyebilirim. Muhtarlar da aday olurken bir siyasi akım içinde bu yarışa girmemelidir. Her muhtarın bir siyasi görüşü olabilir, muhtar adayı sandığın başına gider zarfını oy pusulasını atar siyaseti orada biter. Ama siz burada kampanyalar la bir belediye başkan adayının arkasına yer alıp bu da bizim muhtar adayımız, bu da belediye başkan adayımız diye seçimlere girerseniz bu çok yakışıksız, çirkin bir davranıştır. Bu haksız rekabettir aslında. Ben hiçbir zaman siyasilerden güç alarak seçime girmedim asla girmem de onun için bu konuda çok üzgünüm bu konuda oldukça fazla üzüntü yaşadım.
 
• Sayın Muhtarım önünüzde dört buçuk sene var, acilen daha başka neler var ne gibi planlarınız var?
Park alanları sıkıntılı, malum kentsel dönüşümlerde oto parkların alta alınması gerekiyordu. Tabii son dönemde planların değişmesi yüzünden müteahhitler zora girdi. Otoparkları altta yapamayıp yer üstünde yüzeysel parklanma yapıyor, park sorunları olacak önümüzdeki dönemde bu sıkıntıları çok yaşayacağız. Bire iki katladı konutlaşma.  Müteahhitler dairenizi yenilerken bir o kadar da kendisine yapmak zorunda onun için de yoğunluk olacak alt yapı yetmeyecek, otopark yetmeyecek, insan akışı çoğalacak. Tabii sosyal donatılara da ihtiyaç artacak, onun için otopark sıkıntılarımızı gidermek için bu konuda önerilerimizde var belediyeye 2700 metrekarelik ve 7000 metrekarelik alanımız mevcut üstü park alanı olmak kaydıyla altına otopark yap işlet devret de olabilir belediye kendisi de yapabilir ama ekonomik durumlardan onlar nasıl yapabilirler, onu biz bilemeyiz, yapmak istedikten sonra işte otopark günümüzün şartlarında en çok para getiren rant sağlayan şeyler, onun içinde bu kayıt altına kayıt dışını önlemek için de otopark işletmeciliklerinin resmi bir şekilde devletin kaybı olmadan vergi kaybı olmadan imkanın sağlanması lazım. Bütün ihtiyaçların giderilmesi için takip etmemiz lazım vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmemiz lazım.
 
• Muhtarım, vatandaşlarımıza son olarak neler söylemek istersiniz?
Öncelikle şu dönemde Türkiye’miz, vatanımız, milletimiz sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz, her taraftan düşmanlar, dışardan olsun içerde olsun saldırı içinde her tarafımız cihetimiz dolmuş. Doğumuz, kuzeyimiz, batımız ve güneyimiz. Şu anda kahraman Mehmetçiğimiz sınır ötesinde operasyonda, canı pahasına bizlerin rahat uyumaları için görev yapıyorlar ve onlara başarılar zaferler diliyoruz. Allah onlara sıkıntı yaşatmadan zaferle dönmeleri en büyük arzumuzdur. Birlik beraberlik içinde olmalıyız, bu duyguyu düşünceyi ayrımcılığa düşmeden bazı çatlak seslere kulak vermeden birlik beraberlik içinde bu badireyi atlatmamızı diliyorum. İnsanlarımız birbirini sevmeli birbirlerine yakınlık göstermeli, yardımlaşmalı, paylaşmalı sıkıntılarımızı bu şekilde azaltılarak, hayat standartlarımızı yükselterek yaşamaya devam etmeliyiz.