Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Kahraman Kadınları’ programında sığınmacı anaların Yunanistan sınırında yaşadığı, Filistinli annelerin İsrail postalları altında çektiği acıları dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’a seslenerek, “Ey Yunanistan, bu insanlar sende gelip kalmayacak. Senden gelip geçecek ve Avrupa'nın bir başka ülkesine geçecek. Niye rahatsız oluyorsun? Biz size dedik. Bak bu böyle giderse, biz bu kapıları açacağız. Siz inanmadınız. Ey Yunanistan, şimdi sana da sesleniyorum. Sen de kapılarını aç ki bu yükten kurtul. Gitsinler Avrupa'nın diğer ülkelerine. Bu işin başka çıkışı yok. Adil bir yük paylaşımı diyorsak, bu adil yük paylaşımına biz de ortak arıyoruz. Şu anda bizde hâlâ 3,5 milyon mülteci var” değerlendirmesinde bulundu. Vicdanları nasır tutmuş dünyanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamasının riyakârlık olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütünün katlettiği kadınları, çocuk yaşta ailelerinden kopartarak, her türlü istismarı yaptığı ve ölüme sürdüğü kız çocuklarını görmeyenlerin 8 Mart kutlaması yapmasının da riyakârlıktan öte bir durum olduğunun altını çizdi. “Küresel düzeyde olduğu gibi bölgemizde de tarihî bir dönüşüm yaşanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu sürecin tam merkezinde yer aldığını, hedeflere ulaşmanın yanı sıra bölgedeki insani krizleri çözmenin ve istikrarı sağlamanın mücadelesini verdiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Belçika’da Avrupa Birliği’nin yetkilileriyle bir toplantıya katılacağını ve temennisinin daha farklı neticeler alarak Belçika’dan dönmek olduğunu belirtti.

İNSANLIK DIŞI EYLEMLER
Türkiye’nin misafir ettiği 4 milyonu bulan sığınmacıya 40 milyar doların üzerinde harcama yaptığını ancak Avrupa Birliği’nden sadece 3 milyar avro geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İdlib’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından aslında çok önceden atmamız gereken bir adımı attık. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Cenevre Sözleşmesi ve diğer uluslararası anlaşmalara uygun şekilde ülkemizdeki yabancılara diledikleri yerlere gidebilme imkânını tanıdık. Yunanistan karadan ve denizden topraklarına yönelen sığınmacıları döverek, öldürerek, işkence ederek, denizde botlarını delip boğmaya çalışarak durdurma yoluna gidiyor. Bu insanlık dışı eylemlere karşı kimse sesini çıkarmıyor, hatta tam tersine Yunanistan’ı destekliyorlar. Bu durum bize merhum Mehmet Akif’in şu mısralarını hatırlatıyor: ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ Türkiye olarak bu vahşeti tüm uluslararası platformlarda gündeme getirmeye ve mazlumların hakkını savunmaya devam edeceğiz.”
İŞGAL VE İLHAK 
Suriye’deki sorunun daha kapsamlı ve sonuç alıcı adımlarla çözülebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgede attığı adımlar olmasaydı Suriye’de bugüne kadar hayatını kaybeden 1 milyon sivil sayısına İdlib’de en az bir bu kadarının daha katılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sığınmacı akınını durdurmak ve rejimin ülkemiz topraklarını da hedef alan azgınlığının önüne geçmek için İdlib’de daha aktif bir askerî pozisyon almak mecburiyetinde kaldık. İdlib’deki durumun rejimin saldırganlığı yanında Rusya’nın bölgenin statüsüne ilişkin ısrarlı tutumu sebebiyle giderek tırmanma eğilimi göstermesi üzerine diplomatik çözüm arayışlarımızı da hızlandırdık” değerlendirmesinde bulundu. “Türkiye’nin Suriye topraklarını işgal ve ilhak etmek gibi bir amacı asla olmamıştır” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye halkının kendi toprakları ve özgürlüğü için rejime ve terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi desteklediklerini belirtti. “Ülkesinin üçte biri PKK-YPG terör örgütünün işgali altında olan bir rejimin tüm gücünü ve imkânlarını İdlib gibi küçük sayılabilecek bir bölgeye yöneltmesi derdin başka olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye olarak İdlib’de fiilen operasyon sürdürdüğümüz son bir ay içerisinde 34’ü Leyle-i Regaip’te olmak üzere toplam 59 şehit verdik. Buna karşılık rejimin 3 bin 400 unsurunu etkisiz hâle getirdik. Ayrıca rejimin üç uçağını, sekiz helikopterini, sekiz hava savunma sistemini, 156 tankını, 108 top, obüs ve çok namlulu roketatarını, 24 zırhlı aracını, 49 doçkasını ve doçkalı pikabını, 99 askerî aracını, 10 mühimmat deposunu, iki havaalanını da imha ettik. Elbette bizim amacımız, ne daha çok insan öldürmek ne de daha çok araç-gereç imha etmektir. Bizim tek gayemiz; İdlib’deki insani krizi olabilecek en hızlı ve etkin şekilde çözüme kavuşturmaktır. Bağcıyı dövmenin değil üzüm yemenin peşinde olduğumuz için de diplomatik çözüm yollarını sürekli zorladık. Rusya ile Perşembe günü vardığımız uzlaşmanın gerisinde işte böyle bir arka plan vardır. İdlib halkının can emniyetini ve Türkiye’nin sınırlarının güvenliğini sağlayacak her çözüm bizim için ehvendir, kabul edilebilirdir. Moskova’da vardığımız anlaşmanın da bu hedeflerimize hizmet edeceğini umuyorum.”
EĞER SÖZLER TUTULMAZSA…
Bahar Halkanı Harekâtı bölgesinin sağı ve solundaki yerlerle ilgili verilen sözlerin tutulmaması hâlinde Türkiye’nin buraları kendi yöntemleriyle temizleme hakkını saklı tutulduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölücü terör örgütü bu ülkedeki varlığını tamamen sona erdirene kadar, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği tamamlanmış olamayacak. Türkiye’dekiler başta olmak üzere rejimden kaçarak evlerini terk eden tüm Suriyeliler yerlerine dönmedikçe Suriye’de kalıcı huzur sağlanamaz. Rejimin İdlib’de sükûnun sağlanması ile Rusya ile yaptığımız anlaşmayı bozması hâlinde bir daha şiddetli bir şekilde bu zalimlerin üzerine gideceğiz; bunun da bilinmesi lazım” uyarısında bulundu. (DHA)

Bakan Fidan, Kahire Barış Zirvesi'nde konuştu Bakan Fidan, Kahire Barış Zirvesi'nde konuştu