Sevinç ÇELEBİ

CHP’den Mudanya Belediyesi başkan aday adayı Engin Tokgöz, “Yapacaklarımız var, heyecanımız var, sorumluluğumuz var en önemlisi ise Mudanya olan aşkımız var” diyerek sözlerine başladı. İşte Tokgöz’e sorularımız ve yanıtları.

  • Öncelikle Engin Tokgöz kimdir?

“1983 yılında Mudanya’da doğdum. Burada büyüdüm, okudum. Babamı esnaflıktan dolayı Mudanya’da herkes çok iyi tanır. 1978 yılından bu yana esnaflık yapıyoruz. Ortaokul ve lise eğitimimi Mudanya’da tamamladım ve akabinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden başarıyla mezun olduktan sonra vatani görevini Erzurum’da tamamladım. Evli ve bir çocuk babasıyım.”  

  • Genç yaşınıza rağmen bir sürü başarıyla anılıyorsunuz? Onlardan biraz söz eder misiniz?

“Siyasete Erol Demirçağ döneminde girdim. O zaman da Türkiye’de en genç meclis üyesi adayıydım. Mudanya Belediyesi’nde İmar İşleri’nde Arşiv bölümünün kurulmasında vesile oldum ve görevli personel olarak çalıştım. Askerlikten dolayı ayrıldım ve döndüğümde Cumhuriyet Halk Partisi’nden teklif gelince meclis üyeliği adaylığına başvurumu yaptım ve böylece kısa da olsa, meclis üyeliği tecrübesine imza attım. Akabinde Mudanya Belediyesi Zeytindalı Projesi’nin koordinatör yardımcısı, saha amiri olarak 3 sene görev yaparak Marmara Belediyeler Birliği’nden Mudanya Belediyesi’nin ödül kazanmasına vesile olmanın mutluluğunu yaşadım. Halen Mudanya’da esnaflık ve ticaretle uğraşmaktayım. Ayrıca; Mudanya Esnaf Odası üyesi, Mudanya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi üyesi, Mudanya Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi, Mudanya Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 3 dönemdir başkanı ve Mudanya’nın Geleceği Platformu’nun kurucusuyum.”

  • Atalarımızın deyimiyle bu kadar karpuzu bir koltuğa sığdırmak… Hepsi birden yorucu değil mi?

“Mevlana der ki, ‘Aşk sandığın kadar değil, yandığın kadardır.’ İşte biz de Mudanya aşkıyla yoğrulduğumuz için durmadan, yorulmadan çalışıyor, çabalıyoruz o yüzden bu işler bize hiç zor gelmiyor.”

  • Belediye başkan adaylığı sürecine nasıl karar verdiniz?

“Bu tür büyük organizasyonlar tamamen profesyonel ekip işidir. Hiçbir komutan tek başına ne savaş kazanabilir ne de hiçbir yönetici başarı elde edebilir ve ne de insanlığa hizmet edebilir. Bizim de öyle oldu. Mevcut Belediye Başkanı Sayın Hayri Türkyılmaz ile çalışma arkadaşıydık. Ancak süreç içerisinde daha iyi hizmet verebileceğimize inandığımız için Mudanya sevdalısı olan tüm arkadaşlarımız ile yaptığımız istişare ve değerlendirmeler sonucunda Mudanya’ya en güzel hizmetin gerçekleşeceği yerin belediyecilik hizmetlerinden geçtiği kanaatine vardığımızdan bunun için bir takım kurarak hazırlıklar yapmaya başladık. Ve Mudanya ve mahallelerimiz için, şu an çok sayıda projemiz hazır.”

  • Neden belediye başkanlığına talipsiniz?

“Çalışanlarımızla, emeklilerimizle, çiftçimizle, esnafımızla, köylüsüyle, kentlisiyle, genciyle, yaşlısıyla, engellisiyle, derneklerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla ve tüm siyasilerle barışık olarak, en önemli sorunumuz olan başta trafik ve otopark sorununu çözmek üzere, hep birlikte katılımcı yönetim anlayışıyla, Mudanya’yı turizm kenti olarak tasarlamaya, halkın teveccühü ile Mudanya Belediye başkanlığına talip oldum. Ve seçim günü geldiğinde, tüm Mudanyalılardan, doğma büyüme Mudanyalı olarak, tüm hizmetlerimi Mudanya’ya yapmış bir kardeşleri olarak, yöneticilik ve meslek birikimlerim ile adım adım bildiğim güzide ilçemiz ve kıymetli vatandaşlarımıza hizmet etmek için tüm halkın desteklerini bekliyorum.”

  • Çok sayıda hazır projemiz var diyorsunuz. Paylaşmanızda bir mahsur var mı?

“Çok şükür biz hem fikir bakımından hem de proje bakımından çok zenginiz ve bunun için de çok güzel bir ekip ile çalışıyoruz. Biz bu projeleri kendimiz için değil Mudanya’mızın köylerinde ve şehir merkezinde yaşayan vatandaşlarımız için hazırladık ve daha da hazırlamaya devam ediyoruz. Kaldı ki bizim proje üretememe gibi, projelerimizin çalınması, başkası tarafından kullanılması gibi bir korkumuz, bir derdimiz, bir sıkıntımız yok. Çünkü biz insanlarımızın rahatı ve huzuru için meydana çıkıyoruz. O yüzden her ne kadar buraya sığmayacak olsa da, başlıca projelerden birkaç tanesinden bahsedeyim…

Mudanya Belediye başkanlığına seçildiğim taktirde;

1 – İlk işimiz, Mudanya’da gerçek bir barış, gerçek bir mütareke ruhunu yaşatmak olacak.

Çünkü Mudanya “barışın ve kardeşliğin başkenti” olarak bilinir. Bunu deyimden öteye götürecek çalışmalar içerisindeyiz.

2 – Acilen, olağanüstü toplantılarda alınacak kararlarla, turizm kenti Mudanya’nın çöp ve tuvalet sorunlarını çözeceğiz. Mudanya’nın içine, halkın ücretsiz şekilde yararlanabilecekleri, belediye personelinin çalışacağı, tertemiz tuvaletler yapıp, turizm şehri olma özelliği ile de basit görünen ancak çok ciddi sorununu ortadan kaldıracağız. Özetle Mudanya’daki tüm tuvaletler, camilerinkileri dahil, fayanslarına kadar sökülecek ve muslukları da şehrin tarihine uygun sil baştan yenilenecek. Ve hepsine de personel tahsis edilecek.

3 – Tirilye’yi UNESCO’ya kazandıracağız.

4 – Meydanda bulunan hükümet binasını yıkıp (zaten bu hükümetin de projesi) üstünü meydan, altını da otopark yaparak, Mudanya’nın en büyük sorunlarından olan otopark sorununu çözeceğiz.

5 – Mudanyalıların ve Bursalıların ortak sorunu olan metro sorununu ortadan kaldırmak adına Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar yapacağız. Şimdilerde Emek’e kadar gelip sonra da otobüslerle feribotlara ulaşmak yerine, halkın en azından Güzelyalı’ya kadar (İDO) metroyla gelmesini sağlamak için yoğun çaba sarf edeceğiz.  

6 – Ayrıca sahilde bulunan tüm belediye birimlerini kaldıracağız. Çünkü turizm kentinde kepçenin, dozerin, çöp arabasının vs.’nin sahilde işi yok.  

7 – Ciddi sıkıntı yaşayan spor kulüplerimiz var örneğin… Mudanyaspor, Tirilyespor, Kumyakaspor, Burgazspor, Belediyespor gibi 5 tane kuvvetli spor kulübü… Bu 5 kulübün maddi desteğe ihtiyacı var. Aksi takdirde duramaz ayakta. 

Dolayısıyla biz, beş kulüp arasında hiçbir şekilde ayrım yapmaksızın, tam teşekküllü, gerek kulüp binaları, gerekse antrenman veya maçlarını rahat yapabilecek ortamları oluşturacağız. Hepsinin yerleri hazır. Kaldı ki kulüpler, mevcut bulundukları yerleri onarmamıza bile razı.

8- Engelli vatandaşlarımız için, şehrin güzel bir yerine, kendilerine has, kullanımı, giriş çıkışları kolay dernek binası yapacağız. Ayrıca bütün engelli arkadaşlarımıza (ihtiyaç sahiplerine) belediyemizde iş imkanı sağlayacağız. Hatta ihtiyaç halinde özel sektöre de çalışmaları için yardımcı olacağız, (daha önce bu tür çalışmalarım zaten mevcut). Ve engelli kardeşlerimize akülü araçlar için şehrin bazı yerlerine şarj dolum istasyonları yapacağız. Özellikle de dikkat çeksin diye sahil bölgelerine yapacağız ki, sadece Mudanyalı engelliler değil, dışarıdan gelen turist engelli kardeşlerimiz de faydalanabilsin. (Bursa’nın bazı bölgelerinde var ancak Mudanya’da yok.)

Tam donanımlı sadece engellilere hizmet edecek ENGELLİ AMBULANSLARI alacağız.

9- Çok önemsediğimiz bir konu ve şehrin ihtiyacı olan modern huzurevini Mudanyamıza kazandıracağız.

10- Tüm parkların (ne kadar park varsa) aydınlatma sistemleri olacak. Ancak aydınlatma parkın yeniliğine göre ve de dokuya uygun yapılacak. Örneğin modern parkların modern aydınlatması, Tirilye, Kumyaka, Halitpaşa gibi mahallelerimizin aydınlatması ise tarihin estetiğine uygun yapılacak.

11- Zeytin ve zeytin ürünü. Mudanyamızın en meşhuru! Sahile yakın zeytin ve zeytin ürünleri çarşısı açacağız. Bu çarşımız yağ şişeleriyle pırıl pırıl parlayacak.

12- Cenaze araçlarının sayısı arttırılacak. Eskimiş olan ambulans yenilenecek ve de nüfus arttığından dolayı sayıları arttırılacak.

13- İlçemiz 1. derece deprem bölgesi olduğundan, belediye olarak ücretsiz şekilde teknik araştırma ekibi kuracağız ve denetleyip raporları ev sahiplerine vereceğiz.  

14- Kurban Bayramı’nda yaşanan ciddi sıkıntılardan dolayı, başkan seçildiğim takdirde tedbirimizi erkenden alacağız ve sağlıklı, modern mezbahane ve hayvan satış yerleri yapacağız.

15- Dernekler Yerleşkesi yapıp, tüm dernekleri bir çatı altına toplayacağız…

Ve halkın hayatını kolaylaştıracağı kadar, konforunu da sağlayacak daha nice projelerimiz var…”

  • Peki, sayfaya sığdıramadığımız projelerinizi gerçekleştirmek için ne kadar süreye ihtiyacınız var?

“Allah’ın izniyle 5 yıl dolmadan hepsi hayata geçecek. Çünkü geçmemesi için hiçbir neden yok.”

Ve Engin Bey’in son sözlerini alıyoruz… Adeta bir ant gibi…

  • “Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları ışığında hiçbir ayrım yapmayacağıma,
  • İlkelerim doğrultusunda doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayacağıma,
  • Mudanya halkının tamamını temsilen görevimi layıkıyla ifa edeceğime,
  • Hiçbir kimseye mahcup olmadan, şahsıma olan güveni asla sarsmadan, elimden gelen tüm hizmetlerde yardımınıza gece gündüz koşacağıma,
  • İstişareye, diyaloga, işbirliğine, katılımcılığa, farklı görüşlere saygı duyacağıma ve ekip çalışması yapacağıma…
  • Söz veriyorum…”