Özlem ATAÇ

Koronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığı, ne yazık ki ülkemizde de hızla yayılmaya devam ediyor. Hastalığın bulaşma hızı ve artan can kayıpları tedirginliğimizi her geçen gün artırırken, oluşan kaygı nedeniyle toplumda ihtiyaçtan daha fazla besin depolama eğilimi ve üretim aşamalarındaki kısıtlamalar, insanların sağlıklı gıdaya erişiminde yadsınamaz sıkıntıların oluşmasına neden olurken, birçok sektörde olduğu gibi dolaylı ya da dolaysız olarak ülkemizde emlak sektörünü de etkilemeye başladı. Koronavirüsün Türkiye’de görülmesi üzerine birçok iş yeri geçici bir süreliğine kapanma kararı aldı. Vatandaşların ‘evde kal’ çağrılarına uyması ile Bursa’da boş kalan sokaklar emlakçıları da etkiledi.

İNSANLAR TEMEL İHTİYAÇLARA YÖNELDİ

Vatandaşın şu an bir tedirginlik içinde olduğunu ama bunun en kısa sürede atlatılacağına inandığını söyleyen Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, “Bugün ülkemizde ve dünyada yaşanan salgın hastalık doğal olarak insanların düşünce yapılarını da değiştirdi. İnsanlar bu durumda en temel ihtiyaçlarına yönelmek zorunda kaldı. Tabii gayrimenkul, kimine göre temel, kimine göre yatırım olarak görülmektedir. Bu düşünce ile emlak piyasası yüzde 60 oranlarında düştü. İmkanı olanda da olmayanda da bir tedirginlik var. Normalinde evin dahi olsa satamıyorsun, kiraya vermeye kalksan kiraya da veremiyorsun. Çünkü vatandaş evden dışarı çıkmıyor. Yapılabilecek hiçbir şey yok. Tapu dairesindeki işlemleri bir gözden geçirelim, yüzde 60 düşmüştür” diye konuştu. 

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

MART AYI SIKINTILI GEÇTİ

Bu kapsamda devletin her türlü faiz indirimleri ve kredilerde kullanılabilirliği yüzde 90’a çıkararak destekleme içerisinde bulunduğunu belirten Çelebi, “Lakin insanlar şu anda korku nedeniyle kendilerini karantinaya aldıkları için özellikle mart ayı bizim için sıkıntılı bir ay olmuştur. Bu birkaç ay daha devam edecek gibi. Tabii ki önemli olan salgının bir an önce ülkemizi terk etmesi, halkımızın bu noktada sıkıntı yaşamaması. Bununla birlikte gayrimenkul sektörünün toparlanması salgının sonrasında gerçekleşecektir” dedi.

WEB TAPU İLE ONLİNE ÇÖZÜM

Emlak piyasasında da koronavirüs salgını için bir dizi tedbirler alındığını belirten Çelebi, tedbirleri şöyle anlattı: “Öncelikle paydaşlarımız olan kurumlar, belediye gibi çalışma alanlarında ciddi anlamda tedbirler alındı. Vatandaşlarımız bu dönemde de hizmet veren web tapu projesi ile tapu ve kadastro müdürlüklerine gitmeden internetten işlem başvurusu yapılabilir. Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında şu anda web tapuya girdiğin zaman otomatik olarak şu tarihte tapu işlemini yapabilirsin diye sana gün ve zaman veriyor. Vatandaş internetten müracaatını yaptığında tapu dairesindeki tüm işlemler yapılıyor ve sadece ıslak imza için tapu dairesine çağrılıyorsun. Tapu daireleri sadece satış ve ipotek gibi 3 tane başlıkta hizmet vermektedir. Diğer işlemlerin tamamı mayıs ayının 4’üne kadar ertelendi. İnternet üzerinden başvurular alınıp değerlendirilerek sonuca girdiği zaman sadece alıcı ve satıcılar tapu dairesine davet ediliyorlar. Bununla birlikte noter uygulamalarında da değişiklik yapılmıştır. Tek rakamlı ve çift rakamlı olan noterler kendi işlerinde artık günleri paylaşarak çalışmaya başladılar. Belediyelerimizde ise şu anda hizmette herhangi bir kusur yok. Ama doğal olarak vatandaşın meclisle olan işleri varsa bu işlerde öteleme yapıldı.”

EN KISA ZAMANDA ATLATACAĞIZ

Çelebi, yaşanan korona salgınına karşı vatandaşları uyararak, “Biz kurum olarak tedbirimizi aldık ve herkesin de kendi tedbirini almasını söylüyoruz. Öncelikle kendilerini korumak adına bakanlığın sunduğu genelge kurallarına uymalarını ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamalarını söylüyorum. Şu an hiçbir tapu dairesine 65 yaş üzeri işlem alınmıyor. Umarım bu zor günleri kısa zamanda hep beraber atlatacağız” ifadelerini kullandı.