Ekonomist Cem Çıplak , Basın Kulübü'nde önemli açıklamalarda bulundu. Konut sektörünün canlandırılması için Hükümetin baskısıyla düşen faiz oranlarını ve inşaat sektörünün durumunu değerlendiren Cem Çıplak, tüketicilere bu dönemde önemli uyarılarda bulundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ % 41 DARALDI

Finans Uzmanı Cem Çıplak inşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurguladı. "Tüm dünyadan Türkiye'ye yönelik ciddi bir baskı var. Türkiye'nin ana lokomotif sektörü inşaat. Türkiye'de ekonomi canlı ise inşaat canlı , inşaat canlı değilse ekonomi canlı değildir. Mesela 15 Temmuz darbe kalkışması gerçekleştirildiği ayın bir önceki yıla göre yüzde 41 daralma söz konusu. Bu ciddi bir daralma.İnşaat sektörü iyi olunca alt kalemler etkileniyor. Bu sefer ne oluyor turizm de hareketleniyor diğer sektörlerde bu hareketlilikten etkilenmiş oluyor.Bu hususta hükümetimiz olumlu tedbirler aldı.

KREDİ KARTI KARARLARI EKONOMİYİ CANLANDIRDI

Geçmiş dönemde kredi kartlarında taksit sayısının azaltması söz konusu idi. Şimdi ise taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarıldı.Kredi kartları borçları bir kez olmaz üzere 72 ay vadelendirilecek. Dolayısıyla yeni evlenecek genç çiftler harcama yapacaksa 20 bin TL'ye 48 aya kadar borçlanabilecek.

KDV İNDİRİMİ KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRECEK

Konut kredilerinde peşinat oranı yüzde 75'den yüzde 80'e çekildi. 100 bin TL'lik bir konut alıyorsa biz 25bin TL'sini kendimi yatırıyorduk.Şimdi 20 bin TL yatırılabilecek. Bunların hepsi ekonomiyi rahatlatmaya nefes aldırmaya yönelik uygulamalardır.Konut sektöründe KDV indirimi yapıldı.150 m2'nin üzerindeki evlerde KDV %18'den %8'e düşürüldü. Bu gelişmelerin hepsi önümüzdeki dönemde sektörü hareketlendirecektir diye düşünüyoruz.

SON YAPILACAK DÜZENLEMEDE 100 BİN'TL'DE 25 BİN TL CEBİMİZDE KALACAK

Faizlerin yüksek olduğu dönemde insanlar yatırım yapmaktan kaçınıyor. Bu nedenle ülke ekonomisi gelişemiyor etkileniyor. Japanyo'da - faiz var. Bu ne demek. Japonya'da 100 bin TL kredi alırsanız 99 bin TL olarak ödeyebiliyorsunuz. Avrupada 100 EURO alırsanız - 1020 bin EURO olarak ödüyoruz. Peki Türkiye'de biz nasıl ödüyoruz. 100 bin alırsak 2 katı olarak  193 bin TL ödüyoruz.Müştih bir fark. Cumhurbaşkanımız bunun için uğraşıyor. NE kadar az olursa yurt dışına giden para o kadar az olacak demektir. Cumhurbaşkanımızın talimatı ve BDDK'nın toplantısı sonucunda devlet bankaları ve özel bankalarda faizler 1'in altına çekti."