Özkan YILDIRIM

2019-2020 eğitim öğretim yılı ile birlikte kapılarını açacak olan Özel Bursa Bilim Koleji Anadolu Lisesi ve Ortaokulu'nun müdürü Sayın Doğan Uçan ile güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Hocam, öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz?
Elbette, memnuniyetle. Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için sizlere ve gazetenizin yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek isterim.  Ben Doğan Uçan, Kahramanmaraş Afşin doğumluyum. 2002 yılında Bursa'ya geldim Bursa'ya geldiğimde 22 yıllık okul müdürüydüm,  burada tekrardan 2003 yılında okul müdürü olarak görev almaya başladım en son Peyami Sefa Ortaokulu Müdürü iken 2016 yılında emekli oldum. Aşağı-Yukarı 36 yıl eğitim camiasının içerisinde  çalışmalar yürüttüm bu 36 yılın 34 yılında da okul müdürü olarak görev aldım.

Peki, sayın hocam Bursa Bilim Koleji ile buluşmanız, tanışmanız nasıl oldu?
Bir tanıdık vasıtasıyla böyle bir teklif aldım. Aslında emeklilikten sonra çalışmak aklımda pek yoktu fakat 36 yılın tecrübesini hala çocuklarımıza ve gençlerimize aktarmak için bu güzel teklifi bu maksatla kabul ettim. İyi ki de etmişim burada kurucularımız olsun, ortaklar olsun gerçekten çok güzel bir aile ortamı içerisinde hizmetlerimizi veriyoruz.


Hocam bizlere Bursa Bilim Koleji’ni tanıtır mısınız?
Eğitim öğretim alanında atılan her adım bu millet için memleket için çocuklarımız için faydalı olduğuna inanıyorum. Esas olan da budur elbette. Bunun içinde Bursa Bilim Koleji adı üzerinde ‘Bilim Koleji’ diyoruz. Bilime değer veren Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” ifadesinde yer alan,  ülkemizi Çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmenin yolunun ilimden geçtiğini bilen bir Eğitimci olarak Bursa Bilim Koleji'nde göreve başladık.

MATEMATİK VE YABANCI DİL ÖN PLANDA
Bursa Bilim Koleji, yaklaşık 800 metrekare açık alan 3600 metrekare kapalı alana sahip -1 zemin, 1. kat ve 2. kat olmak üzere toplamda 4 kattan oluşmaktadır. İçerisinde iki Okul ortaokul ve Anadolu Lisesi şeklinde düzenlenmiştir. Yaklaşık 9 şubemiz orta okulumuzda, 16 şubemiz de lisede olmak üzere toplamda 25 dersliğimiz  mevcuttur. Dersliklerimizin yanı sıra Fen Bilgisi laboratuarı, Bilişim ve Yazılım laboratuarı, Görsel Sanatlar ve Müzik laboratuarları olmak üzere birçok sosyal faaliyet alanı da bulunmaktadır. Ayrıca öğlen yemeği verilecek olan yemekhanemiz de mevcuttur. Bunlara ilaveten kış şartlarında  -1. katımızdaki kapalı spor salonumuzda beden eğitimi derslerinin verileceği yerimizde mevcuttur. Türkiye'de herkesin korkusu olan matematik ve yabancı dil derslerini, biz burada çok önemsiyoruz. İngilizcenin  yanı sıra Almancayı da kurumunuz ikinci yabancı dil olarak belirlemiş durumdadır. Bu bağlamda ortaokul ve lisemizde Almancayı seçmeli ders olarak koyduk. Eğitim-öğretim alanındaki faaliyetlerimizin yanı sıra sosyal faaliyetler bakımından da Okulumuz öğrencileri oldukça şanslıdır. Özellikle 5.- 6. ve 9.- 10. sınıflarımızda tamamıyla sosyal faaliyetlere ağırlık vermeyi planlamaktayız.  Hem akademik hem sosyal faaliyetleri Okulumuzdaki öğrencileri robotlaştırmadan Çağdaş devletlerin seviyesine yükseltmek için eğitim ve öğretimlerinin yanı sıra  herkesin kabiliyeti çerçevesinde yeteneklerini ön plana çıkartacak şekilde sosyal faaliyetleri de canlı tutacağız.

TECRÜBEMİZLE HİZMETİNİZDEYİZ

Okulunuzun eğitim kadrosuyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hiçbir okulda bulunmayan özellikle ana branşlarda Türkçe, matematik, fen, sosyal bilgiler derslerinden her birinde 3’er öğretmenimiz mevcuttur.  Şu andaki mevcudumuzun çok çok üzerinde bulunmaktadır. Bunun anlamı şu;  Biz önce insan diyoruz insan olmadan hiçbir şeyin olamayacağına inanıyoruz. Bunun için de kurucu müdürümüz Hayrettin Bey olsun, ortaklarımızdan Naim Bey olsun bu konuda her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını bizlere ifade ettiler. Biz de bu doğrultuda, eğitim ve öğretime katkı yapacak öğretmenlerimizin hepsini şu anda tamamıyla sözleşmelerini yaptık. Güzel bir eğitim kadrosu oluşturduk, öğretmenlerimizin en az eğitim öğretim alanında 5 yıllık donanıma, tecrübeye sahip olmalarına dikkat ettik ve bu arkadaşlarımızla anlaştık. Bunun yanı sıra kurum olarak rehberliğe çok önem veriyoruz yeni kurulmuş ve açılan okulumuzda 2 rehber öğretmenimiz var. Bu pek karşılaşılan bir durum değil ama biz önce insan dediğimiz için ve her şeyden en iyi bilen insanların, sözleriyle, deneyimleriyle, davranışlarıyla hareket bulacağına inandığımız için önce rehber öğretmen diyoruz. Rehberlik bir Matematik kadar, bir Türkçe kadar, bir Fizik-Kimya kadar önem verdiğimiz bir alandır. Çünkü çocuklarımıza rehberlik edecek, yön verecek, yol haritasını çizecek rehber öğretmenlerdir.

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

Sınıf mevcutlarınız ile ilgili planlamalarınız nasıl?
Bursa'da en az mevcutlu sınıf profiliyle karşılaşacağınız okullardan biriyiz. Bu konu bizim için çok önemlidir. Sınıf mevcutlarımız asla 15'i geçmeyecek ve bu şekilde dizayn ediyoruz ve bunu ayrıca velilerimize taahhüdünü veriyoruz.

Erken kayıt avantajlarınız ne zamana kadar devam edecek?
Erken kayıtlarımız şu an devam ediyor, gelen velilerimize güzel imkânlar sunuyoruz avantajlar veriyoruz bu şekilde çalışmalarımız 1 Eylül'e kadar devam edecek. Fiziki yapı anlamında okulumuz Yıldırım İlçesi ve Millet Mahallesi'ndeki  en iyi okullarından biri olduğunu rahatlıkla  söyleyebilirim.  Sınıflarımızın aydınlığı olsun, ferahlığı olsun, hava darlığı olsun, genişliği, koridorların giriş çıkışlar için uygunluğu kantinin ve yemekhanenin konumu ve durumu bakımından olsun çevremizde ki en iyi okul olduğunu düşünüyorum.

Son olarak velilerimize neler söylemek istersiniz?
Şunu unutmasınlar: Çocukları bizlere emanetleridir. Bu bağlamda geleceğimizde çocuklarımıza emanettir. Eğitim ve öğretimin en iyisini onlara vereceğimizden emin olsunlar bizde kesinlikle emanete hıyanet etme düşünce yapısı yoktur. Bu bağlamda uzman eğitim kadromuzla çocuklarımızın, gençlerimizin en iyi eğitimi almaları için elimizden gelecek her türlü çabayı göstereceğimizden şüpheleri olmasın.