Fatma ASLAN KUNDAKCI
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) işbirliğinde düzenlenen ‘58. Uluslararası Bursa Festivali’ Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ile Demir Demirkan’ın aynı sahnede buluştuğu açılış konseriyle başladı. Konser öncesinde, festivalin uluslararası arenada anlam kazanmasında büyük katkıları olan BKSTV kurucu üyelerinden ve eski başkanlarından Mutlu Uraz’a  ‘Festival Onur Ödülü’ takdim edildi. Bu ödüle layık görülmenin kendisini gururlandırdığını ve duygulandırdığını belirten Mutlu Uraz, “O günlerden bugünlere değişen tek şey benim merdivenlerden biraz daha zor çıkmam olmuş. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu yine tıklım tıklım… Bu da zamanında bizim ne kadar doğru adımlar attığımızın bir göstergesi… İlk günden itibaren bu organizasyona sahip çıkan tüm belediye başkanlarına ve kent dinamiklerine teşekkür ediyorum. Yaşayanlara uzun ömürler, aramızdan ayrılanlara da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 

’Sırrını Biliyorum’a Bursa’da samimi gala ’Sırrını Biliyorum’a Bursa’da samimi gala

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL ŞEHRİ

‘Turizm Hizmet Ödülü’ ise tarihçi, seyahat yazarı, profesyonel rehber Saffet Emre Tonguç’a verildi. Rehberlik kokartını Bursa’da aldığını belirten Saffet Emre Tonguç, “O nedenle Bursa’nın benim için yeri ayrıdır. Ben bütün yazılarımda, kitaplarımda Bursa’dan hep bahsettim” dedi ve yeni kitabı ‘Ayrıcalıklı Rotalar’da da yine Bursa’ya yer verdiğini dile getirdi. Tonguç, “Bursa Türkiye’nin en güzel şehirlerinden… Herkesin görmesi gereken bir şehir. Osmanlı’nın ilk başkenti… Yürekten söylüyorum, muhteşem bir şehir” sözleriyle büyük alkış aldı. Tonguç, BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik ile de ortak bir Bursa kitabı çalışması yaptıklarının müjdesini verdi. 

KÜLTÜR SANATTA TASARRUF YOK

BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik ise konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ederek, “Tasarruf tedbirleri nedeniyle Başkanımıza sordum ‘festivalle ilgili bir kesintimiz olacak mı’ diye… ‘Asla’ dedi ve yapabileceğimizin en iyisini, Bursa için en güzelini yapmamızı istedi. Bursalılar adına kendisine teşekkür ediyorum. Bu festival çok uzun senelerdir Bursalıları şehrin nefesi Kültürpark’ta buluşturuyor. Burada birçoğumuzun eminim ki festivalle ilgili çocukluk anıları var. 58 yıldır Bursa Festivali’nin kesintisiz gerçekleşmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başkanımız Alinur Aktaş nezdinde bütün başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

DÜNYAYA BARIŞI HAYKIRIYORUZ

Ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Bursa’nın farklı kültürleri farklı renkleri harmanlayan bir şehir olduğunu dile getirdi. Festivalin 58, halk dansları organizasyonunun ise 33 yaşına ulaştığını kaydeden Başkan Aktaş, “Bursa sanayisiyle, ihracatıyla dünyaya açılan bir şehir ancak Bursa festivaliyle de, ağırladığı yerli ve yabancı sanatçılar ile de hem dünyayı kucaklıyor hem de kapılarını dünyaya açıyor” vurgusu yaptı. “Bu güzellik hep devam etsin” diyen Başkan Aktaş, şöyle devam etti: “Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Vakfımızın başkanı, Sayın Fatma Durmaz Yılbirlik hanımefendi ve ekibi ile sizin için harika bir organizasyon hazırladık. Bu festival birlik ve beraberliğin sembolüdür. Bu festival bütün dünyaya barışı haykırıyor. Bu festivalin bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese, belediye başkanları, vakıf üyeleri hepsine çok teşekkür ediyorum. Ölenleri rahmetle anıyorum, hayatta olanlara da sağlıklı, hayırlı uzun ömürler diliyorum. Bu festival birlik ve beraberliğin sembolüdür. Bu festival bütün dünyaya barışı haykırıyor. Sanat dolu güzel akşamlar temenni ediyorum.”

ELEKTRO TINILARA KLASİK YORUM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik’in organizasyona destek veren sponsor firmaların temsilcilerine plaket takdiminin ardından konsere geçildi. Dağhan Doğu şefliğindeki BBDSO ve rock müziğin sevilen isimlerinden Demir Demirkan, Bursalılara unutulmaz bir gece yaşattı. Klasik müzik eserlerinin yanı sıra Demir Demirkan’ın unutulmaz şarkıları ‘Aşktan Öte, ‘Göçmen’, ‘Hayyam Gelip Kral Olsa’, ‘Belki’ gibi parçaların da elektro tınılara klasik yorum katılarak seslendirildiği konser dinleyicilerden tam not aldı. Müzik türü anlamında farklı uçlarda bulunan klasik müzik ve rock’ı aynı potada eriten ve farklılıkların zenginliğimiz olduğunu müziksel bir dille gösteren konserin ardından vatandaşlar, “Keşke her alanda farklılıkları böyle bir araya getirebilsek. Devletler ve insanlar da her farklılığa rağmen bir arada olmayı başarabilse… Dünya, devletler ve insanlar keşke müzik gibi olsa, keşke barış içinde yaşayabilsek” temennisinde bulunmayı ihmal etmediler.

58. Uluslararası Bursa Festivali programı şöyle:

14 Haziran – Cecilia Krull
16 Haziran – Kubat
18 Haziran – Üç Silahşör - İstanbul DOB
19 Haziran – Cesaira Evora Tribute
21 Haziran – Bir Tayyareci Vecihi Hürkuş
25 Haziran – Muazzez Abacı-Gökhan Tepe
28 Haziran – Fatma Turgut-Emre Aydın
29 Haziran – Zerrin Özer-Gökhan Türkmen
2 Temmuz – İskender Paydaş - Zamansız Şarkılar Senfonik
3 Temmuz – Los Vivancos
4 Temmuz – Hande Yene