Sevinç ÇELEBİ

Bursa denildiğinde tekstil, tekstil denildiğinde, bundan 20 yıl önce akla ilk Bursa gelirdi. Aradan geçen yıllar, tekstil sektörünü Uşak, Denizli gibi kentlere kaydırdı. Yanlış politikaların etkisi ile tekstil piyasası da çok etkilendi. Zamana karşı direnen firmalar, Yıldırım’da eski adıyla Tütüncüoğlu Çiftliği olarak bilinen yeni adıyla Duaçınarı Vişne Caddesi’nde varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.

KENDİ SEKTÖRÜNDE ÜRETİM YAPAN  3 FİRMADAN BİRİ

Bursa’nın 0-3 ay bebe giyiminde 30 yıllık tecrübesi ile ayakta tutunabilmeyi başarabilmiş ender firmalarından biri olan Monello, Bursa’da kendi sektöründe üretim yapan 3 firmadan biri. 8 kadrolu çalışanı, 16 baskı ve dikiş makinası ile ününü Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya taşımış ender firmalardan. Bebek önlüğünden, uyku zıbınına kadar ürettiği 52 kalemde ürün, fuarların da göz bebeği olmuş. Çözüm ortaklığında 600 aileye iş veren, firmanın kurucusu Mustafa Ertemur, iş dünyası yanında siyasette de aktif tanınır bir isim. DP Bursa il başkan yardımcılığı yapan Ertemur, STK ve Siyasi Partilerden sorumlu. Şimdilerde sektörde üniversite eğitimi aldırdığı oğlu Kaan ile kızı Yeşim’e firmayı devretmeye hazırlanan Mustafa Ertemur ile dünü ve bugünü konuştuk.

VİŞNE ARTIK LALELİ GİBİ MARKA OLDU

Ertemur, meslek hayatının nasıl başladığı ile söze giriş yaptı. Ertemur, “İlk işimiz Uzunoğlu İş Hanı’nda, otomotiv yedek parçaları satışı ile başladı. Bursa’nın tekstil üreticilerinden söz sahibi olan bir arkadaşımın, işyeri komşusunun maddi sıkıntıda olduğunu söylemesi ile birlikte 3 kişinin ortaklığı ile başladı tekstil serüveni. Zaman içinde ortaklarım çekilince firma bana kaldı. Giyim tasarım mezunu olan oğlum, kızım ve gelinim çıtayı daha da üst noktalara taşıdı. Türkiye’nin her şehrine ve ağırlıklı olarak Fas, Tunus, Mısır, Ürdün, İran, Suudi Arabistan gibi yirmi ülkede ticaret yapıyoruz. Hedefimiz Türkiye’yi dünyada 1 yaş altı bebe tekstilde marka yapmak. Çin tehdidi bizi de etkiliyordu ama şimdilerde rüzgar geri döndü. Azimle çalışarak, Bursa’nın yüzünü güldüreceğiz. Vişne artık Türkiye genelinde Laleli gibi marka oldu. Esnaf burada olmaktan memnun. Geçmişte 11 Eylül Bulvarı’nda Samanlı-Küçükbalıklı Kavşağı arasındaki 7 kilometrelik cephede, içinde benzin istasyonu, 3 adet otel, bin civarında satış ofisinin de bulunduğu bir kompleks düşünülmüş ancak esnaf rantabl olacağı gerekçesi ile isteksiz olması nedeni ile proje rafa kalkmıştı. Şimdilerde BEKSİAD aracılığı ile şehir dışında OSB çevrelerinde yer aranıyor. Tütüncüoğlu’nda 220 esnafız. Otomotiv gibi güçlü yan sanayimiz olmadığı için tekstil piyasası yeniliklere kapalı. Teknoloji gelişmedikçe bizim ayakta kalmamızda zorlaşıyor. Fason üretim yapan ütücüler, nakışçılar, dikimciler yaptıkları hizmetin karşılığını alamadıkları için gelişemiyor. Siyonist bir düşünce hakim tekstilde. İş adamlarının ekonomik atılımlarını engelliyor. Tekstil de İtalya’nın yapısını model olarak almalıyız. O zaman ülke olarak da ayağa kalkacağız” dedi

Temsil hakkımız baki!

Siyasi gelişmeleri de değerlendiren Ertemur, “Demokratlar olarak sahalardayız. 2019’da 3 seçim var. Belki 2 seçimi birleştirebilirler. Seçim yasaları önümüze gelmediği için bu konuda yorum da yapamıyoruz. Ancak yükselen değer olan DP, Türkiye’nin güçlü sigortası olarak TBMM ve belediyelerde söz sahibi olarak yer alacaktır. Siyasette tüm gelişmeleri takip ediyoruz. Önümüze ne genel ne de yerel seçimlerin nasıl olacağı konusunda bir yol haritası gelmedi. Sistemi bilmediğimiz için çok fazla bir şey diyemeyeceğiz. Ancak gerek iktidarın, gerekse diğer siyasi merkezlerin yaptırdığı anketlerde DP’nin, Bursa’da hissedilir bir oy artışı görülmektedir. Bu pazar seçim varmış gibi çalışarak, TBMM’de ve belediyelerde söz sahibi olmak istiyoruz” dedi.