Erkan ŞEN

Düğünlerin vazgeçilmez takısı çeyrek altın fiyatının 237 TL’ye yükselmesi, vatandaşı alternatif arayışlara yönlendiriyor. Halk arasında çeyreğin çeyreği diye tabir edilen 0.025 gramlık altın, çeyrek altının tahtını ele geçirmiş durumda. Kapalı çarşıda hizmet veren Akinci Kuyumculuk ve Mücevherat’ın satış sorumlusu Sıtkı Mazrek, dolar kuru ve ONS’un yükselmesinin çeyrek altın fiyatlarını korkunç derecede artırdığını söyledi. ‘Altının en çok sevdiği şey savaş’ diyerek açıklamasına başlayan Mazrek, “Orta Doğu’da yaşanan malum karışıklıklar ve ülke gündeminin yoğun olması bu durumu besledi adeta. Böyle durumlarda para değil, altın geçer. Mantıken arz talep altına olduğundan fiyatlarda sıkıntı yaratacak şekilde yükseliyor” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNÜM OLARAK AYNI

Çeyrek altının bir ara 250 TL’ye yaklaştığını hatırlatarak açıklamasına devam eden Mazrek şunları söyledi: “Düğünlerin başlıca takısı olan çeyrek altın şuan itibariyle 237 TL. İnsanların alım gücünün düşmesi ve altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı insanlar artık çeyrek altın alamaz durumda. Halk arasında çeyreğin çeyreği denilen altın daha çok tercih ediliyor. 0.025 gramlık bu hediyelik altın, görünüm olarak da çeyrek altından ayırt edilemiyor. Daha anlaşılacak şekilde söylemek gerekirse, çeyrek altının 4’te 1’i diyebiliriz. Görünümün aynı ve cepten çıkan paranın daha az miktarda olması, vatandaşı 0.025 gramlık altına yönlendirmiş durumda. Çeyreğin çeyreği diye adlandırılan altın türünü, 0.050 gramlık altın takip etmekte.”

500 TANE TAKIDAN 300’Ü…

0.025 gramlık altının, çeyrek altının yerini almış durumda olduğunu dile getiren Mazrek, “Geçmiş dönemde çeyrek altın, altının en ucuzu olarak bilinirdi. Satışı diğer altın türlerine göre çok daha yüksekti, ama bahsetmiş olduğumuz artış 0.050 ve 0.025 gramlık alternatif takı türlerini daha cazip hale getirmiş durumda. İnanın her düğünde 500 tane takı takılıyorsa, bunun 300’ü çeyreğin çeyreğidir. Görünümü çeyrek altından farksız olan bu takı türlerinin fiyatları ise oldukça cazip; 0.050 gramlık altın 75 TL, 0.025 gramlık altın ise 40 TL” açıklamasında bulundu.

Kuyumcunun sıkıntısı çok büyük

Altın fiyatlarının artmasının kuyumcuları çok olumsuz etkilediğini ifade eden Sıtkı Mazrek, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Satışlarımız durmuş şekilde adeta. Günde 15-20 tane çeyrek altın sattığımız dönemlere bakarsak, bugün 3-5 tane zar zor satıyoruz. Yüzde 60 civarında bir düşüş var satışlarımızda. Daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerekirse, birikim için 1500’ten alınan bilezik 2300 TL’ye çıktı. Biz burada bir müşteri gelsin diye bekliyoruz, kuyumcu sıkıntıda. Amaç zaten malı satmak. Malı satıp sirkülasyona girdikten sonra para kazanırsın, mal üretimde durduktan sonra hiçbir anlamı yok.”