Ufuk IRGAŞ - İzzet GÜNAY

Tüm partiler gibi Demokratik Sol Parti de ilçe kongrelerini bitirdi. 9 Kasım’da yapılacak il başkanlığı kongresine hazırlıklarını tamamladığını belirten DSP İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı, yeniden aday olduğunu söyledi. Akıncı, “2014 seçimlerinden sonra oyunu en fazla arttıran parti DSP’dir” diyerek gündem hakkında durum değerlendirmelerinde bulundu.

Cahit Bey kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1958 Karacabey doğumluyum. İlk ve ortaokul tahsilimi Karacabey’de, lise tahsilimi Bursa Teknik Lisesi’nde, üniversite tahsilimi ise Adana Devlet Mimarlık’ta tamamladım. Askerlik sonrası çeşitli işletmelerde yöneticilik, sonrasında da kendi işyerimi açtım. Siyasi hayatıma 1973’te başlamıştım. Emeklilikten sonra daha da pekişti. 1983’te SODEP’in kuruluşunda yer aldım. 2014 yılına kadar CHP’nin her kademesinde görev aldım. Aynı yıl Karacabey DSP İlçe Başkan Yardımcısı, daha sonra İlçe Başkanı olarak görev yaptım. Yerel seçimler sonrası da il başkanlığına getirildim.


CHP ile birliktelik olabilir mi? Bu konu en çok sorulan, hatta eleştiriye açılan bir konu…

Evet. Bildiğiniz gibi genel seçimlere gidilirken DSP seçimlere sokulmadı. Bunun en büyük sebeplerinden biri Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nda bizim seçimlere katılabilir yeterli çoğunluğumuz olmasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu bunu kabul etmedi. İyi Parti’yi seçime sokmama çabasıydı, bizi de buna kurban etti. Daha sonra CHP, İyi Parti’ye 15 tane milletvekili verip genel seçimlere soktular. Bize o kadar güzel davranıyorlar ki “Siz bizim kardeşimizsiniz, siz bizimle her konuda fikir birliği yapabileceğimiz kişilersiniz” diyorlar fakat bizi seçimlere sokma cesaretini gösteremediler. Hatta bunun en güzel örneği olarak CHP Milletvekili İlhan Cihaner, o günlerde niye DSP’ye de milletvekili verip seçimlere sokmadınız diyerek eleştiride bulunmuştu. Şimdi o da milletvekili değil. Bence CHP içindeki ulusalcı kanatta bitirilmek noktasında. Solda şu anda 2 güçlü parti var. Ortada iki bardak var. Biri dolu, biri az miktarda. Bizi seçimlere soksa birleşik kaplar misali ikisi de yarım olacağından CHP bizleri rakip görüyor.

CHP İLE BİRLEŞME OLAMAZ
Yerel seçimler yaklaştığında CHP’li 4 Milletvekili bizim genel merkezimize randevu alarak geldiler. Biz de belli ve makul tekliflerle geldiklerini zannettik fakat nezaket ziyareti yaparak, çaylarını içip gittiler. İstanbul seçimlerinin ertelenmesinden sonra artık bizim partiden çıkmaz oldular. Birlikte hareket edelim diye çok ısrarlar oldu. Biz de gereğini yaparak Genel Başkanımız Önder Aksakal’ın açıkladığı gibi adayımız Büyükşehir Belediye Başkan adayı Muammer Aksoy’u geriye çekerek mağdurun yanında olacağımızı belirttik ve DSP’liler hür iradeleriyle oylarını gerektiği yere verdiler.

Son günlerde ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik görüşmeler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik görüşmeler

DSP 2014 genel seçimlerinden çıktıktan sonra Türkiye genelinde 28 binlere düşmüşken, bugün tek başımıza girdiğimiz seçimlerde 750 bin oya çıkmış, hatta ülke genelinde en fazla oyunu arttırmış partidir. Şu an Bursa genelinde örgütlü olduğumuz 10 ilçemizde genel kurulumuzu yaptık. 2 ilçemiz Mudanya ve Mustafakemalpaşa prosedürünü yetiştiremedik. DSP olarak ülke genelinde olağan kongrelerimiz devam ediyor. Tarihler çakışmasın diye onları da 9 Kasım İl Genel Kurulu’ndan sonra en kısa zamanda yapacağız. Bursa DSP Örgütü olarak ülke genelinde en fazla oyunu arttıran 6. il konumundadır.


CUMHURİYETİMİZİ KUTLADIK
Ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı hem Heykel’deki düzenlediğimiz tören ile hem de gece yoğun katılımla yaptığımız cumhuriyet balomuz ile kutladık. Burada yaptığım konuşmalarda özet olarak; ‘Bu gün egemenliğimizin bağımsızlığımızın ilan edildiği gündür. Bu gün ulu önderimizin dediği gibi en büyük eserim dediği Cumhuriyet in ilanıdır. Ümmet topluluğundan Millet topluluğuna geçtiğimiz gün hepimize kutlu olsun. İmparatorluğun bir hanedan tarafından yönetilip yok olduğu bir avuç insanın tekrar bir devlet kurduğu bu günde ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Bu gün ülke yine çok kötü günlerden geçiyor. Hiçbir komşumuzla barışık değiliz. Yönetenlerin yanlışları bizi Ortadoğu bataklığına sokmuş, Ege de adalar bir bir elimizden alınmış. Elimizden çıkan bu adalar silahlandırılarak bizi tehdit eder duruma getirilmiş. Hiçbir saygınlığımız kalmadığı gibi hala iç politika malzemesi olarak Büyük Ortadoğu Projesi nin Eş Genel Başkanlığımızı sürdürür olmuşuz. Ulu Önder in Yurtta Sulh, Cihan Da Sulh ilkesinden uzaklaşmışız.
Değerli dostlar ülke ekonomik yönde yangın yerine dönmüş, hanedanın damadı ekonomik paketler açıklayadursun, çarşı, pazara çıkan dar gelirli filesini dolduramaz duruma gelmiş.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, eşsiz mücadelenin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum’ diyerek duygu ve düşüncelerimi partililerimiz ve halkımızla paylaştım.

Son olarak söylemek istedikleriniz ve vermek istediğiniz mesajlar var mıdır?

1999’da Bursa’da 7 belediye, 1 beldeyle 4 sıfır yapmıştık. 2004’ten sonra iktidara gelen AKP bence yeterli çalışmayı yapamadı. Bizim dönemimizde Bursa’ da yapılanlar ortadadır. Tüm bunlar halkın hatırında ve takdirini kazanmıştır. Bu günkü noktada o günler aranmaktadır. Bundan sonraki yerel ve genel seçimlerde Demokratik Sol Parti hak ettiği yerde olacağına inancımız tamdır.