Ufuk IRGAŞ

Demokratik Sol Parti (DSP) Olağan Genel Kurulu Orkide Düğün Sarayı’nda gerçekleştirildi. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın da katılımıyla yapılan kongredeMesut Durak ve mevcut il başkanı Hüseyin Cahit Akıncı yarıştı. Kongrede 71 delegenin 48’inin oyunu alan Akıncı ipi göğüsleyen taraf oldu. Divan başkanlığını genel merkez başkan yardımcılarından Erdoğan Sincan’ın yaptığı seçimlerde, Ahmet Yılmaztürk, Hüseyin Cinemre, Sema Buldu, ve Elvan Haznedar divan heyetini oluşturdu. 71 delegenin 48’inin oyunu mevcut başkan Hüseyin Cahit Akıncı alırken, diğer aday Mesut Durak 23 oyda kaldı. Hiçbir tartışma ve spekülasyonun yaşanmadığı olaysız kongrede DSP’liler birliktelik mesajları vererek kucaklaştılar.

SAMAN İTHAL EDİYORUZ
DSP İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı, şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından yaptığı konuşmada,“Sayın il yönetim kurulu üyelerim, ilçe başkanlarım, ilçe yön. krl. üyelerim, değerli basın emekçileri; hepinizi başkanım Önder Aksakal adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Sevgili, dostlar, yıllar 1973’ü gösteriyordu. Türkiye genel seçimlere gitmiş; radyo, siyasi parti genel başkanlarına konuşma izni veriyordu. Evet, dostlar siyasi yaşama beni bağlayan kurumsal başkanımız sayın Bülent Ecevit’ti. Bugün hala değiştirilmeye çalışılan çalışma yasalarını 1962 yılında işçiler için çıkarılan, köylümüze taban fiyat uygulamasını başlatan, emeklinin yaşam sürecini devam ettirebilmesi için maaşlarını düzeltmeye çalışan ve ne zaman ülkenin başı sıkışsa kendisine koşulan ve son nefesine kadar ülke menfaatlerini koruyan insan. Sevgili dostlar bu gün ülke ekonomisi batmış, Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002 yılına kadar yapılmış tüm fabrikaları özelleştirme süreci ile birilerine peşkeş çekilmiş, limanları, oto yolları, köprüleri, akarsuları ve madenleri yine yabancılara satılmış. Çiftçiye mazot 7 TL ye yaklaşmış fiyatla verilirken sürat teknelerine, yatlara 1,5 TL ye verilip tarım bitirilmiş. Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken saman ithal eder duruma gelmişiz. İşsizlik oranımız her gün artmış, neredeyse her 4 kişiden 1’i işsiz kalmıştır. Bütün komşularımız ile neredeyse düşman olmuşuz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ten sonra ülkemize tek toprak parçasını kazandırmış olan kurumsal Genel Başkanımız Sayın Bülent Ecevit ten bu yana Ege Denizi’ndeki adalarımız bir bir elden çıkmış, sanayicimiz, küçük esnafımız kepenk kapatmaya başlamış, emeklimiz, memurumuz açlık sınırının altına düşmüş bir ülke” değerlendirmesinde bulundu.

ÜMİDİMİZİ HİÇ YİTİRMEDİK
“Sevgili dostlar tüm bu olumsuzluklara rağmen biz demokratik solcular hiçbir zaman ümidimizi yitirmedik. Vatanımızı her ne pahasına olursa olsun Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak azmindeyiz” diyenAksakal,“Bizler biliyoruz ki ülkemizin her zamankinden fazla Demokratik Sol Parti’ye ihtiyacı var. Bizler Biliyoruz ki Atamız ın devrimlerine sahip çıktıkça onun şekli görüntüsü ile değil, fikirleriyle bu ülkenin düzlüğe çıkacağına inanıyoruz. Bizler biliyoruz ki yükselen ulusal gelir dengeli dağıtılmıyorsa halk yoksulluk içinde yaşarken ancak sayılı kişiler kalkınıyorsa, belli bölgeler ve yöreler gelişirken yurdun başka bölge ve yöreleri geri kalıyorsa, üretim artarken üretim biçimi ve ilişkileri köklü bir değişim geçirmiyor, bilgi ve teknoloji düzeyi yükselmiyorsa, ülkenin maddi varlığı artarken halkın yaşamı manevi yönden de zenginleşmiyor, kültür ve eğitim toplumda yaygınlaşıp gelişmiyorsa gerçek ve dengeli gelişimden söz edilemez.Bizler yine biliyoruz ki tüm bu olumsuzlukları düzelteceğimizden eminiz. Çünkü Ulu Önder’in dediği gibi muhtaç olduğun kudret damarlarımızda akan asil kanda mevcuttur. Ne mutlu Türküm diyene! Hepinizi Saygıyla selamlıyorum” dedi.

SİYASETE YENİ HEDEFLER KOYUYORUZ
Aksakal: “Daha sonra konuşması için kürsüye davet edilen DSP Genel Merkez Başkanı Önder Aksakal yaptığı konuşmada; Sayın Divan, Sayın genel Başkan Yardımcılarım, Bursa’mızın kongresini onurlandıran komşu illerden buraya gelen İl Başkanlarım, İlçe Başkanlarım, basınımızın değerli emekçileri hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum, hoş geldiniz. Yoğun bir çalışma dönemini daha hep beraber yaşadık ve yaşıyoruz. Partimizin 11. Kurultayını yapıyoruz. DSP her dönemde ülke ve topluma çözüm önerileriyle toplum, ülke  ve siyasete önemli katkılar sunmuş, siyasete yeni hedefler koymuş bir partidir. Aralık Ayının 15 inde İnşallah bu çalışmaları Ankara’da toplayacağız.Değerli arkadaşlar DSP olarak 2002 genel seçimlerinden bu yana parlamento dışında tutuluyoruz. Parlamento artığı bu anti demokratik seçim yasası kapsamında bu anti demokratik seçim yasası başta iktidar partisi, gerekse parlamentoda bunların peşine takılmış partilerin boş vermişlikleriyle yüzde 10 barajı geçerliliğini koruyor. Bu antidemokratik uygulama yurttaşlarımızın benimsediği halde DSP ye oy vermesinin önüne ket vuruyor.Ellerinde bulundurdukları basın gücünü toplumun üzerinde bir baskı unsuruna dönüştürerek ortaya çıkan bu durumu aşmaya zorlanıyoruz. Ama DSP’liler zoru sever. Bülent Ecevit in bu partiyi ilk kurduğu yılları hatırlatın. Bir bodrum katında 12 Eylül darbecilerinin baskıları altında, DSP’lilerin bire paket sigara paraları katkılarıyla bu parti kuruldu. Tüm bu zorluklarla önce parlamentoya girmiştir DSP, daha sonra solun 1. Partisi olmuş, 1999 seçimlerinde de tüm Türkiye’nin 1. Partisi olarak devleti 3 kez yönetme olanağı elde etmişti. Bu günde aynı inanç ve kararlığı elde ettiğimizi söyleyebilirim.”

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

ANKARA HEPİMİZİN
“Bunun en güzel göstergesi hem diğer il kongrelerimizde hemde burada sizlerin bir arada olmasıdır. DSP’de 2 aday pek çıkmaz, bu uygulama pek olmazdı fakat bizim genel başkanlığımız döneminde partiye emek vermiş, parti tüzüğünü uygulayan her üyemizin aday olmasının önünde hiçbir engel olamayacağını, bunun en büyük güvencesininde genel başkan olarak ben olacağımı seçildiğim ilk kurultayda söylemiştim. Sözümde duruyorum ve hiç kimse bunu engelleyemeyecek” diyen Akıncı, şekilde konuştu: “2015 yılının Aralık ayında seçildiğimiz günlerde de bu saydığımız zorluklar aynen vardı. Katıldığımız 1 Kasım 2015 teki son genel seçimde aldığımız oy oranı Türkiye genelinde 32 bin idi. Hep birlikte yaptığımız çalışmalarla bu günlere geldik. Terör güneydoğuda zirvedeydi. Avrupa Birliği’ne giden yol Diyarbakır’dan geçer, sözde Kürdistan’ın başkenti Diyarbakır’dır diyenlere inat sözlerine karşı kurultayda şunu haykırdık. Diyarbakır’da benim, Edirne de benim, Kars ta senin, Aydın da senin, ama Ankara hepimizin, Türkiye hepimizin demiştik ve gittik parti meclisimizi Diyarbakır da topladık.” 

İYİ PARTİ’YE ATILAN KURŞUN 
“2018’deki genel seçimlerde bildiğiniz gibi bizi seçimlere sokmadılar. DSP’nin seçimlere katılma yeterliliği Yargıtay Başsavcılığı tarafından verilen resmi belgeye rağmen Yüksek Seçim Kurulu tarafından engellendi. O dönemde hatırlayınız MHP içindeki hareketlilikten doğan bir siyasi yapılanma olan İyi Parti’ninde seçimlere sokulmaması, yapılanmasının engellenmesi için bizlerde seçimlere haksız bir uygulamayla sokulmadık. Seçimlere katılma kriterlerine kanunsuz, uyduruk bir gerekçe ilave edilerek engellendik. CHP onlara 15 günlüğüne 15 emanet vekil vererek Meclis’te grup kurmalarını ve seçimlere girmelerini sağladı. O günlerde onlara, İYİ Parti’ye atılan kurşun DSP’yi vurdu ama biz yılmadık 16 Nisan da yokluklara sıkıntılara rağmen toplumsal olarak baskılara rağmen halkımızın ‘Hayır’ vermesi için çalıştık. DSP bu kararlılığını sürdürecektir.31 Mart seçimlerinde Türkiye nin 81 ili ve ilçelerinde toplamda 422 merkezde adaylarımızı gösterdik. DSP nin Cumhuriyet Kent Projesini ve geleceğin Sevgi Kentlerini anlattık. Bursa Merkezde 6 bin, İlçeleriyle 8 bin oy aldık. Ülke genelinde oyumuzu yüzde 1,47’lere yükselttik. 32 binlerden 750 binlere geldik. Özverili çalışmalarımızla partimiz yine toplumumuzun gündemine oturdu. Partimizi daha da ileri taşıyacağız. Çünkü Türkiye DSP ye mecbur. Bize gösterilen tüm bu zorlukları aşarak parlamentoda DSP rüzgârını yeniden estireceği.”