Kahta ilçesindeki domates üreticileri, bir ton domatesin seradan yaklaşık 5 bin TL'ye hal pazarlarına satıldığını, diğer artışın ise komisyoncular nedeniyle yaşandığını söyledi. Kahta ilçesinde domates üretimi yapan sera işletmeleri önceki yıllarda yaşadıkları zararı bu sene karşıladıklarını söyledi.

Domates fiyatlarının aradaki komisyoncular tarafından artırıldığını kaydeden işletme sahibi Zeki Köse, “Toplam kapasitemiz 8 dönümlük bir arazi üzerine seramız kurulu. Geçen sene düşük seviyede fiyatlar gelince yaklaşık 20 bin TL zarar ettik. Bu sene tonunu 4-5 bin TL civarında hal pazarına satıyoruz. Hal pazarından sonra bu fiyat, İstanbul gibi illere ulaşana kadar 10 bin TL’yi bulabiliyor. O fiyat ara komisyoncular tarafından artırılan bir fiyat. Biz şu anki fiyatlardan memnunuz" dedi.

Köse, Rusya ile anlaşmanın sağlanamamasının üzüntüsünü de yaşadıklarını ifade ederek, "Eğer Rusya bu sene domates almış olsaydı bu fiyatlar daha yüksek olabilirdi” ifadelerini kullandı.

Daha önceki yıllarda ürün fiyatının düşük olması nedeniyle sera işletmelerinin zarar ettiğini söyleyen İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, "Bu yıl çok şükür verim iyi hem de domates çiftçinin verdiği emeği karşılıyor. Hal pazarına teslim fiyatı 4-5 bin TL arasından değişmekte. Bu da çiftçimiz için büyük bir gelir demektir. Bu yıl iklim koşullarının da iyi olmasından ötürü sera üreticilerimiz uygun fiyata ürününü satarak gelir düzeyini artırıyor. İlçemizde yaklaşık 6 sera Türkiye Petrollerinin sıcak su kaynağıyla serasını ısıtıyor. 100 dönüme yakın seramızın büyük bir kısmı domates üretiyor" diye konuştu.