Semih ŞAHİN

Resmi açılışı Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleştirilecek olan Doğu-Güneydoğu Yöresel Lezzetler Şenliği’nin bilgilendirme toplantısı Almira Otel’de gerçekleştirildi. Doğu ve Güneydoğu Platformu Başkanı Selim Demirel, Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı ve Tiftik Organizasyon Onursal Başkanı İsmail Tiftik’in katıldığı basın açıklamasına farklı derneklerin temsilcileri de destek verdi. Güçlü bir organizasyonla doğunun lezzetlerini Bursa’da tanıtacaklarını söyleyen Selim Demirel, organizasyonun bir ilk olduğunu belirtti. İsmail Tiftik ise asıl amaçlarının birlik, beraberlik ve dayanışma olduğunu kaydetti.

Huzurlu yaşamak için buradayız

Programın açılış konuşmasını yapan Doğu ve Güneydoğu Platformu Başkanı Selim Demirel, örf adet ve geleneklerini Bursa’da yaşatmak için böyle bir platform kurduklarını dile getirdi. Huzur ve barış içerisinde yaşamak için mücadele verdiklerini kaydeden Demirel, “Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük ili. İlimizin sanayisiyle, turizmiyle Türkiye’nin dört bir yanından göç almaktadır. Bursa nüfusunun 3’te birini teşkil eden doğu ve güneydoğu derneklerinin buradaki farklı bölgelerden gelen insanlarla birlikte kent bilincini huzur ve barış içerisinde yaşamak için Doğu ve Güneydoğu Platformu adı altında bir barış köprüsü kurmayı amaçladık. Bu anlamda bizim dernek üyelerimizden, hemşerilerimizden gelen talepler doğrultusunda bu bölgelerimizin örf adetlerini, geleneklerini, göreneklerini, buradaki insanlarla paylaşmak ve bu şehirde beraberce, kardeşçe huzur içerisinde yaşamak için bu platformu kurduk. Barış ve huzur içerisinde yaşamak için buradayız” dedi.

Güçlü bir organizasyon

Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Tiftik organizasyonun detayları hakkında bilgi verdi. Her yıl düzenledikleri Kastamonu Günleri’nden farklı olarak daha geniş bir platformda bir araya geldiklerini kaydeden İsmail Tiftik, şenliğin açılışına tüm Bursalıları davet etti. Tiftik, “Yaklaşık 14 dernek ve federasyonumuz stant açacak. Her gece bir dernek ve federasyonumuz etkinlik düzenleyecek. Etkinliğimiz 1 Nisan’a kadar devam edecek. Daha önce bir kapalı çadırımız vardı şimdi ise iki tane çadırımız olacak. Bunun sebebi alanımızın bir tanesi derneklerimizin açtığı stantlardan oluşuyor. Her derneğimiz bir stant açacak. Diğer kapalı alan ise tamamen protokol açılış ve sahne için ayrıldı. Gıda ve protokol kısmını birbirinden ayırdık. Çok güçlü bir organizasyon olacak” ifadelerini kullandı.

KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ

İstanbul ve Ankara’da düzenlenen bu tür organizasyonlarda belediyelerin oldukça iyi imkânlar sağladığını hatırlatan Tiftik, kendilerinin yaptığı bu tür organizasyonlarda yalnız kaldıklarını dile getirdi. “Kendi yağımızda kendimiz kavruluyoruz” diyen Tiftik konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bursa’da il tanıtım günleri yapılıyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri bu tür etkinliklerde alanı ücretsiz veriyor. Kapalı çadırı kuruyor. İçerisindeki stantları kuruyor. Elektriğini, suyunu, tuvaletini kuruyor ve ‘Gel tanıtımını yap’ diyor. Bunları büyükşehir belediyeleri yapıyor. Biz bu uygulamaları burada kendimiz yapıyoruz. O yüzden dolayı kamuoyundan ve basın camiasından destek bekliyoruz. Bütün harcamaları kendimiz yapıyoruz. Kendi yağımızda kendimiz kavruluyoruz. Kimseden bir beklentimiz yok. Dernek ve federasyon olarak bu işin altından kalkıyoruz. Herkes elini taşın altına koydu. Bursa halkının teveccühüyle bu işin de altından kalkacağız. Herkesi açılışımıza bekliyoruz.”