Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret
Özkan YILDIRIM
 
•      Muhtarım doğa harikası köyünüzde bizleri ağırladığınız için öncelikle sizlere teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.
Ben de sizlere öncelikle buralara kadar geldiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Ben Mustafa Arı ,Osmangazi Doğancı köyü muhtarıyım. 1960 Doğancı Köyü doğumluyum doğma büyüme bu köylüyüm. Aşağı-yukarı 5 nesildir Doğancılıyız,  daha öncesini bilmiyorum. Muhtarlığa kadarki hayatımda genelde çiftçilik yaptım, rençberlik yaptım. Orman işi ile de uğraşıyorum, ormanda kesimler yaptık. Bizim büyüklerimiz 65'e kadar kömür yakıyormuş, 65’ ten sonra kömür işi yasaklanmış ormanda  yakılması, ondan sonra mangal kömürü yakılmadı. Odun olarak satmaya başladık, doğalgazın yaygınlaşması neticesinde odunda fazla satılmamaya başlandı. Ondan sonra da devlete kesmeye başladık odunu.
BÜTÜN İNSANLARIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER
•    Peki muhtarım, muhtar olma fikri aklınıza nereden geldi? Onunla ilgili neler söylersiniz?
Aşağı-yukarı 4 dönem azalık yaptım ben önceki Muhtar zamanında. Tabii o azalık dönemimde edinmiş olduğum tecrübeler neticesinde biz de bir şeyler yapalım bizde köyümüze daha çok hizmetin gelmesini sağlayalım diyerek aday oldum. Seçimde 5 aday vardı, ilk başta hatta 7 aday  vardı sonrasında iki aday çekildi bir tanesi diğer adayın yanına geçti. Aşağı-yukarı 23-25  farkla güzel bir seçim neticesinde   muhtarlığı almış olduk, tabii bu manada bize güvenerek oylarını veren bütün mahalle sakinlerimize de buradan teşekkür etmek istiyorum. Onlar bize  güvendiler, oylarını verdiler. Biz de aza  arkadaşlarımızla birlikte elimizden geldiğince güzel çalışmalar ortaya koymaya çalışıyoruz.
 
•     Muhtarım Doğancı Mahallesi ile ilgili bilgi verir misiniz?  Nüfusu ne kadardır? Hane sayısı ne kadardır? 
518 nüfusumuz var, 318’de seçmenimiz var. Ve 110 hanemiz mevcut, son yıllarda şükürler olsun şehre göç vermemeye başladık. Şu aralar köyden gidenler de geriye geliyor. Biz Yörük köyüyüz aynı zamanda.
 
•    Muhtarım Doğancı Köyünün geçim kaynakları nelerdir?
Şimdi buralarda genelde 80'li yıllara kadar tütün hızlıydı. Bursa'nın hatta Marmara bölgesinin en hızlı tütün üretilen Köyü burasıydı. 80 hane 120 ton tütün teslim etmiştik mesela, sonrasında kotalar çıktı vatandaş biraz bu işten çekilmeye başladı. 1987 yılında temelli tütün işi bitti. Şu an dört beş hane de büyükbaş hayvan var ondan sonra genelde yazın fasulye ekiliyor buranın fasulyesi ünlüdür. Karadeniz Fasulyesi deriz biz, bazıları da şeker fasulyesi de der, onlardan yetiştiriyoruz herhalde 60 hane kadar bundan ekip sattığı kadar satar, satamadığını kendine yemek için ayırır. Ayrıca gençlerin tamamı aşağı yukarı 30 hane kadar sabah  fabrikaya Bursa’ya giderler akşam dönerler.
 
KÖY KONAĞIMIZ YENİDEN YAPILACAK..
• Muhtarım, ne gibi eksiklikler var mahallenizde neler yapılacak?
Köy konağımız olacak nasip olursa, bu bulunmuş olduğumuz bina burada hem kahvehane var, hem de  muhtarlık binası var. Burası tamamen yenilenecek yıkılıp yeniden yapılacak bununla ilgili Osmangazi Belediyesinde karar alındı Meclis'ten geçti. İnşallah baharla birlikte başlanacağını söylediler. İnşallah hem muhtarlarımızın girişi çıkışı olsun hem kahvehanemizin girişi çıkışı olsun güzel bir muhtarlık Konağı olacak. Köyümüzde şu da olsun diyebileceğimiz bir tek isteğimiz Bursa ile ulaşımımıza sağlayan minibüsümüzün 2 saatte değil de saat başı olmasını istiyoruz. Bilhassa  bayanlar, hastaneye gitmek isteyen ya da işi gücü olan yaşlılar ,amcalar, teyzeler, dayılar için sıkıntı oluyor 2 saat beklemek zor oluyor işte bu manada  saat başı minibüsümüzün kalkması çok güzel olacak, Büyükşehir belediyemizle olsun Osmangazi belediyemizle olsun iletişimimiz çok güzel anında ulaşabiliyoruz kendilerine. Şimdi de isterseniz Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği tarafından, Doğancılı hanımlar tarafından işletilen Doğancı Köy Sofrası’na  gidelim orada çalışmalar yürüten  köy hanımlarıyla da bir değerlendirme yapalım.
 
ÇOK GÜZEL BİR  İVME YAKALADIK
 
•      Meral Hanım ,sizi öncelikle tanımak isteriz. Sonrasın da dernek  çalışmalarınızla ilgili bizlere  bilgi verirseniz sevinirim?
Elbette, memnuniyetle. Ben Meral Yılmaz, Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısıyım. 2016 Kasım ayında açıldı burası. İlk  olarak  biz burada  kuskus üretimiyle  başladık. Sonrasında yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde yeni bir sisteme geçiş yaptık, kahvaltıya başladık. Değişik çeşitli yöresel tatlarımızın olduğu kahvaltılar başladı, ekmeğinden böreğine, reçellerinden salçasına kuskusuna eriştesine vesaire vesaire  daha birbirinden değişik lezzetlere kadar her şeyi biz burada kendimiz yapıyoruz Tabii bu bağlamda burası Bursa'dan gelen konuklarımız için de güzel bir nokta olmuş oldu buraya gelip ürünlerimizi deneyip yiyen konuklarımız ayrıca giderken de kendi evlerinde tüketmek için çorba, salça, reçel daha bir çok ürünü buradan alıp evlerine götürebiliyorlar, evlerinde tüketebiliyorlar, böyle bir şansımız da var. Buradaki bütün çalışanlarımız ayrıca bizim köylülerimiz, bu bağlamda burada  ailelerinin  bütçelerine de katkıda bulunmuş oluyorlar.
 
BÜTÜN BURSALILARI BEKLERİZ..
Başkan yardımcısı Meral Hanım’dan sonra söz alan Habibe Algın, Mine Şahan, Zehra Kurnaz ve Fatma Duran da Doğancı Köy Sofrasın da yapmış oldukları lezzetler ve görev taksimatı ile ilgili değerlendirme yaparak röportajımıza katkı sağladılar. Bu yüzden kendilerine buradan  ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği ve Doğancı Köyü kadınları tarafından işletilen Doğancı Köy Sofrası ile ilgili tekrardan sözler almak isteyen Muhtar Mustafa Arı ise son olarak şu ifadelerde bulundu; Doğancı  Köy  Soframızın hemen yanında müsait  bir arsa var ,o arsayı da  buraya katmak istiyoruz. Böylelikle her türlü müşteriye, misafirimize her türlü ifade edebilecek hizmet verebilecek bir mekan olmasını istiyoruz, kahvaltının yanı sıra yöresel yemeklerin olduğu et, köfte vesaire gibi etli  yiyeceklerinde olduğu bir mekan olmasını istiyoruz böyle olması durumunda yani her kesime hitap etmesi durumunda burası çok daha fazla kişiye  hitap etmiş olacak böyle bir projemiz var İnşallah bu yandaki arsanın da buraya katılması ile çok daha güzel şeyler yapmayı hep birlikte köyümüzün kadınlarıyla birlikte bunu başarmayı ümit ediyoruz bunun için uğraş veriyoruz. Diyerek sözlerini tamamladı. 
 
Adres Bilgileri
 Doğancı Mahallesi, Doğancı Köyü İç Yolu, 16370 Osmangazi/Bursa
 0543 761 62 21 - 0224 293 10 01