Hatice DAL

Son yayınlanan Kamudan İhraç Kanun Hükmünde Kararnamesi(KHK) ile ilgili olarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Bursa Şubeler Platformu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ında katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK üyelerinin her zaman yanında olduklarını kaydeden Milletvekili Sarıbal, “Yüz binlerce insanın işine son verildiği, açlıkla, işsizlikle, parasızlıkla, sosyal travmalarla acı çektirilen bir halle bir anda ölmek arasındaki farkı elbette faşizan, ırkçı iktidarın anlaması mümkün değil.Bunlar bir kader ya da tesadüf değil uzun bir süredir bu ülkedeki kapitalist, emperyalist saray rejiminin yaratmak istediği bir yapıydı. Topyekûn bu sistemi reddediyoruz. Ankara’dan İstanbul’a yürüyüp gönülden milyonlarca insanın biriktiği bir alanda milyonlarca insana sadece 175 bin kişi var diyen saray rejiminden başka bir anlayış beklenemez. KESK’in değerli üyelerini sonuna kadar destekliyoruz. Bu konuyu mecliste gündeme getireceğim” açıklamalarını kaydetti.

 

KENDİNDEN OLMAYANLARI YOK EDİYOR

Her alanda mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Orhan Sarıbal direnenlerin günün sonunda kazanacağına vurgu yaparak sözlerine şöyle son verdi: “AK Parti ve saray rejimi hesap vermeden darbe denen açmazın çözümü de olmayacaktır. Kendinden olmayan her türlü siyasal anlayış, kendinde olmayan ideoloji, kendileri gibi yaşamayan her türlü yaşam şeklinde olan kim varsa sindirmek gibi bir sorumluluk üstlenmiş durumdalar. FETÖ gerekçesiyle kendisi gibi düşünmeyen insanları yok etmeye çalışıyor. Bizler özgür, çağdaş, laik ve bağımsız bir toplumda yaşamak istiyoruz. Her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz elbette direnenler günün sonunda kazanacak.”

Tahakküm sürecine döndü

KESK Bursa Şubeler Platformu adına Dönem Sözcüsü Uğur Üçöz basın açıklamasını yaptı. 692 Sayılı KHK İle 7 bin 348 kamu görevlisinin daha ihraç edildiğini belirten Üçöz, “15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçti. Darbe teşebbüsünü “Allah’ın bir lütfü” olarak nitelendiren siyasal iktidar bu süreci siyasal, sosyal ve ekonomik olarak tam bir tahakküm, baskı ve zor sürecine dönüştürmüştür.Darbe girişiminin diktatörlüğe evrilişi sürüyor. Son olarak dün akşam yayımlanan 692 sayılı KHK ile onlarca kamu kurumundan toplam 7 bin 348 kamu personeli daha ‘memuriyetten çıkarılmış’ yani ihraç edilmiştir. Böylece OHAL ‘kanunsuzluğuna’ dayanılarak çıkarılan KHK’lar kapsamında kamudan ihraç edilenlerin sayısı 110 bini aşmıştır” dedi.

İHRAÇLAR HUKUKSUZDUR

Hukuken somut delillere uzak bir şekilde verilen ihraç kararlarının hukuksuz olduğunu belirten Sözcü Üçöz, “KESK olarak bir kez daha altını çiziyoruz. Hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmaktan uzak bir şekilde verilen tüm ihraç kararları hukuksuzdur. Aradan geçen bir yılda darbe teşebbüsünün siyasal ayağının ortaya çıkarılmasına yönelik en küçük bir adım dahi atılmaması siyasal iktidarın darbe ile darbecilerle hesaplaşma gibi bir derdi olmadığını ispatlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

Bu yapıları ifşa ediyoruz

AK Parti iktidarının tek amacının otoriter sisteme geçmek olduğunu kaydeden Uğur Üçöz, “Kısacası AKParti iktidarının tek derdi OHAL-KHK rejimini kalıcı hale getirecek olan tek adama dayalı otoriter sisteme geçişin önünde en küçük bir engel dahi bırakmamak, tüm toplumu bu sisteme biat eden kullara dönüştürmektir” vurgusu yaptı. KESK olarak kendilerini de saldırıldığını iddia eden sözcü Uğur Üçöz, “14 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 692 sayılı KHK ile KESK Bursa Şubeler Platformuna bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Bursa Şubesi Eş Başkanı Sedef Yalvaç, işyeri temsilcileri Mehmet Ali Çimen, Derviş Lemi, Pınar Aydoğan, Atilla Çağlayan ve üyeleri Uz.Dr. Suat Bayram, hemşire Sibel Tokat, sağlık memuru Sinan Yılmaz ve hemşire Fadime Bilgili ve Büro Emekçileri Sendikası(BES) Bursa Şubesinde de Üye Aydın Deste olmak üzere onurumuz olan toplam 10 üyemizin kurumları ile ilişkileri kesilmiştir. Biz KESK Bursa Şubeler Platformu olarak ihraç listelerini hazırlayanların kendilerini saklayan, koruyan ve kollayan gayri resmi yapılar olduğunu biliyor ve ifşa ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Baskılara karşı boyun eğmeyeceklerini belirterek ‘biz kazanacağız’ diyen Üçöz konuşmasına şöyle son verdi: “Çünkü biz KESK olarak, başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçi kesimlerin hak ve özgürlüklerini savunmayı, emeğin hakları ile demokrasi ve barış mücadelesi arasında köprüler kurmayı ilke edinmiş bir konfederasyonuz. Hukukun en temel ilkelerini ayaklar altına alarak intikam hırsıyla KHK listelerini oluşturanların ve hazırlanmasına katkı sunanların peşini bırakmayacağız. Tüm bu antidemokratik ihraç kararlarına, baskılara karşın bu ülkenin onurlu ve mücadeleci kamu emekçileri olarak boyun eğmeyeceğiz.”