Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi
Özlem ATAÇ
Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’, Balkanlar’dan ve Türkiye’den önemli tiyatro gruplarını 7’nci kez Bursa’da tiyatroseverlerle buluşturuyor. 9 Mart Pazartesi günü perdelerini açacak olan festivalde Türkiye’den 1, yurtdışından 9 olmak üzere toplam 10 farklı oyun sahnelenecek. Toplamda 18 temsilin gerçekleştirileceği festival, 26 Mart Perşembe gününe kadar devam edecek. Festivalin açılışı Bulgaristan BLAGOEVGRAD Belediye Kukla Tiyatrosu yapımı ‘Pirin’in Büyülü Dünyası’ adlı oyunla, 9 Mart Pazartesi günü saat 20.00’de Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde gerçekleşecek. Balkan ülkelerinin tiyatro yapımlarının ağırlıkta olduğu ve dünyanın tanınmış tiyatro topluluklarının Türk tiyatro izleyicisiyle buluşması için fırsat olan etkinlik için, Bulgaristan, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Romanya ve Karadağ tiyatroları da Bursa’ya gelecek. Balkan ülkelerinde tiyatro sanatına büyük katkılar sağlamış tiyatro topluluklarının öncelikli olarak yer aldığı festival, Balkan ve Rumeli ülkeleri ile Türkiye arasında bir kardeşlik ilişkisi, barışın çağrısı, farklı kültürlere uzanan bir köprü olması açısından önem taşıyor. 
 
KOMEDİDE AĞLANIR MI?
Festivali tanıtmak ve Bursa için önemini anlatmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Arzu Tan Bayraktutan, fikren 2013 yılında oluşan festival ile ilgili şunları kaydetti: “Ülkemizin en önemli tiyatro festivallerinden biri haline geldi. İstanbul Tiyatro Festivali’ni geçebilecek bir repertuara sahip. Yine bu yıl da güzel bir repertuar hazırladık. Bu festival sadece kültürel bir buluşma değil. Bursa ile Balkanlar’ın derin köklü bağları var. Bu sanatsal bir buluşmanın yanı sıra aynı zamandada bir kavuşmadır, dillerin birbirine kavuşmasıdır. Bursa’da çok sayıda Balkan kökenli vatandaşımız yaşıyor ve kendi dilinde oyun seyretmek onlar için çok özel. Özel olmalı ki sizinle yaşadığım bir anıyı paylaşmak isterim. Geçen yıl festivalde kendime arkalarda bir yer bulabildim. Gittiğim oyun Bulgaristan’ın oyunuydu. Yanımda bir teyze oturuyordu. Oyun komediydi ama yanımda oturan teyze ağlıyordu. Döndüm ‘Teyze bu oyun komedi, sen neden ağlıyorsun’ diye sordum. Bana dedi ki ‘Kızım yıllardır konuştuğum dili bu kadar güzel konuşan kimseyi görmemiştim, onları sahnede görmek duygulandırdı’. Israrla teyze gül dedim bu oyun komedi. İyi ki bu festival var ve bu festival Bursa için düşünülmüş.” 
BURSA’YA YAKIŞAN FESTİVAL
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise festivalin Bursa’ya çok yakışan uluslararası bir etkinlik olduğunu belirterek, “Baktığımız zaman Türkiye’nin her yerinde festivaller var, her biri çok değerli. Bursamız’da da düzenlenen Balkan Festivalimiz de çok değerlidir. Bursamız çok köklü bir tiyatro tarihine sahip bir şehrimiz. O yüzden Balkanlar’ı Bursa’da buluşturma fikri gerçekten çok değerli. Balkanlar’a gittiğiniz zamanda hangi şehre giderseniz gidin neredeyse Bursa’ya inmiş gibi olursunuz. O yüzden Balkanlar’la ilişkilerimize ne kadar derin, ne kadar köklü, ne kadar sıcak tutarsak o kadar iyi oluruz. Balkan Festivali hem Balkanlar’da hem de Bursa’da heyecan yaratan uluslararası bir festival. Şimdi hem Türkiye’nin kapıları Balkanlar’a açıldı hem de artık Türkiye’den Balkanlar’a yoğun bir festival oyun talebi var. O yüzden her ay, her saniye bir yönetmen talebi bir oyun talebi, bir sanatçı değişim talebiyle karşılaşıyoruz. Bu festival sayesinde de pek çok Balkan ülkesi Türkiye’ye geliyor, Türkiye’nin hem kültürünü hem insanını hem de sanatını daha yakından tanıyor” diye konuştu.