Mehmet ÇETİNKAYA (ÖZEL)
Dünyanın en genç bayrağı olan Kosova’nın bayrağında 6 yıldız mevcut. Her yıldız bir milleti temsil ediyor. Arnavut, Sırp, Türk, Boşnak, Gorani ve Romenler. Başta Büyükelçiliğimiz, Başkonsolosluğumuz, Türk Temsil Heyet Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, TİKA, Kızılay, Belediyeler, STK’lar ve daha birçok kuruluş çok güzel bir ahenk içersinde koordineli olarak çalışmalarını yerinde görmek bizi mutlu etti. Canla başla çalışmalarını görmek bizlere gurur verdi. Özelikle Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde kendinizi evinizde hissedeceksiniz. Bir vesile gidip görmenizi geçmişimizin izlerini ve bize olan sevgi ve ilgilerini yerinde yaşamak ve yaşatmak lazım…

 


 

KALBİ PRİŞTİNE’DE BEDENİ BURSA’DA 
İlk ziyaretimiz Sultan Murad Hüdavendigar türbesi oldu. Malumunuz kalbi orda bedeni Bursa’da.

Osmanlı Devleti'nin Avrupa'ya doğru kapılarını açan ilk padişahtır.
Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı olarak 1362-1389 yılları arasında hüküm sürmüş. 40’ın üzerinde savaşa katılmış ve hiç yenilmemiştir.

1389 yılında Kosova Savaşı’nı kazandıktan sonra, harp meydanını gezerken şehid edilen Murad Hüdavendigarın iç organları Kosava’daki kabrine gömülmüş ve naaşı ise Bursa’ya getirilerek Hüdavendigar camisindeki türbeye defnedilmiştir.

Sulatan Murad Hüdavendigar savaş meydanında ölen ilk ve tek padişah. Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan türbesi Priştine- Mitrovica yolunda bulunuyor.

1848 yılında Kosova’daki türbe onarılmış ve Sultan Abdülmecid'in bir beratı ile aslen Buharalı olan Hacı Ali türbedar olarak atanmış. Bugünkü türbedar ailesi de hala bu soydan gelmektedir.
İşte o soydan gelen ve türbedar olarak görev yapan Saniye Türbedar ablamızla sohbet ettik duasını aldık. Onunda Türkiye Cumhuriyetinden ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bir isteği var. Sultan Murad Hüdevandigarın türbesini yapılacak özel bir antlaşma ile Türk askerlerinin nöbet tutmasını çok arzu ediyor.

PRİZREN HER DAİM... 

Prizren’e gittiğimiz ilk gün Prizren Yunus Emre Enstitüsü’nde fotoğrafçılık kulübünün çalışmalarını gördük. İpek’te düzenlenen foto safari öncesi program hakkında bilgilendirme yapıldı.  
Foto safari çalışmalarının dışında da yoğun dil eğitimi ve mesleki kurslar ve kütüphane hizmeti vermektedir. Bir etkinlik bitmeden başka etkiliklerin hazırlıklarının tatlı telaşını gördük.

 

Eğer anı güzel 
dondurursanız... 

Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüsü buluşması ve akabinde şehir merkezinde foto safari etkinliklerin ve sonrasında yemeğe geçildi. 
Yemekte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker yaptığı konuşmada; "Biz fotoğrafçılık kulübü altında 13 ayrı etkinlik icra ediyoruz. Bunlardan birisi fotoğrafçılık kulüp safarileridir.  Bu 3 foto safarimiz. Ben 3 foto safariye geldikçe ilginin artarak büyüyerek devam ettiğini görmek bizi memnun ediyor. Hiç Şüphesiz fotoğrafçılık kulübünde bu kapsamda etkinliklerin icra edilmesinde Türk Temsil Heyet Başkanlığımız ve ona bağlı SAİ komutanlığının çok ciddi katkıları ve işbirliği fırsatları var. Katılım ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederim" dedi.

Proje hafife alınırsa

Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Cem Sinan Barın ise; ‘Biz başlangıçta bu projeyi Yunus Emre Enstitüsü ile beraber gerçekleştirirken projenin zor olduğunu biliyorduk. Proje çok hafife alınırsa amacına ulaşamayabilirdi. Bu yüzden projenin mükemmel olması için elimizden geleni yaptık. İyi planlamaya çalıştık. Proje geçen seneden planlanmasına rağmen bir amatör fotoğrafçı olarak bende hasretle ve sevgi ile sarıldım. Yunus Emre Enstitüsü Müdürümüz Dr. Mehmet Ülker ve Sivil Asker İşbirliği(SAİ) komutanımız Yüzbaşı Hüseyin Ayvacı kişisel katkılarıyla proje bugüne kadar çok güzel geldi. Projeye katılımının her gün daha da artması bizi ayrıca gururlandırıyor. Bu proje ile birlikte bütün gençlerimizin fotoğrafçılık sanatına olan ilgilerin artması bizi mutlu ediyor. Fotoğraf temelde anı dondurmaktır.  Hayat akışının hızında anı dondurmaktır. Eğer anı güzel dondurursanız bir karede belki milyonlarca düşünceyi duyguyu ifade edebilirsiniz. Aynı zamanda anı dondururken anıda yaşamış oluyorsunuz. Bu güzel anı sizle yaşamak için bende bugün buradayım.  Bundan ayrıca mutluluk yaşıyorum. Umarım bu birliktelik kendi aranızdaki dostluğu da pekiştirir. Fotoğraf ve fotoğrafçılık çok güzel bir araçtır bunu kullanın. Katılım sağlayan herkese teşekkür ederim. Güzel çekimleriniz olsun’ dedi. (Devamı yarın)