Erkan ŞEN

BUSİAD’ın Enerji Uzmanlık Grubu üyelerinden Elektronik Mühendisi Selim Aybey, enerji tasarrufu konusunun önemine dair açıklamalarda bulundu. Faturalarda elektrik tüketiminin 150-300 kw arasında olduğunun bilgisini paylaşan Aybey, izlenecek bazı yöntemlerle rakamları aşağıya çekmenin mümkün olduğunu ifade etti. Enerji verimliliğine sahip olan ürünlerin A+ özelliğinin tasarruf etmek isteyen vatandaş için büyük rahatlık sağladığını kaydeden Aybey, kullanılmayan cihazların prizden çekilmesinin de alınabilecek önlemler arasında olduğunu kaydetti. 

HEM CEBE HEM SAĞLIĞA 

Buharlı tencerelerin hem enerji tasarrufu için hem de besin değeri yüksek yiyecekleri tüketmememizi sağladığı için cebimize ve sağlığımıza değer kattığını söyleyen Aybey, “Yiyecek pişirirken altı düz tava ve tencere kullanmak, geniş ateşin üzerine küçük bir kap koymaktan daha verimli. Fırında aynı anda birden fazla ürün pişirmek de tasarruf için faydalıdır. Fırının kapağı ise gerekmedikçe açılmamalı. Fırın kapağının her açılması yüzde 20 oranında ısı kaybına sebep olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. Donmuş yiyeceklerin fırında pişirilmeden önce çözdürülmesinin, tasarruf için 20 dakikalık bir zaman dilimi ayıracağının bilgisini paylaşan Aybey, donmuş gıdanın önceden çıkarılıp dolabın alt gözlerine koyulmasının da ciddi tasarruf sağlayacağını açıklamalarına ekledi.

KÜÇÜK ÖNLEM BÜYÜK KAZANÇ 

Bulunulan kapalı ortamda ısının muhafaza edilmesinin de enerji tasarrufunun vazgeçilmezlerinden olduğunu vurgulayan Aybey, pencere ve kapıların hava sızdırmazlığının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini ve mevcut problemin giderilmesi için vakit kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Alınan küçük önlemlerin büyük kazançlar sağlayabileceğini söyleyen Aybey,  “Tasarruf yaparak hem dışarıya çıkan döviz miktarını azaltır hem de konforumuzu artırmış oluruz” diyerek açıklamasını sürdürdü. Aydınlatmada kullanılan LED lambaların da enerji tasarrufu için önemli bir kazanım olduğunu belirten Elektronik Mühendisi Selim Aybey, verimlilik ve ömür açısından büyük kazanım sağlayan LED’lerin son zamanlarda vatandaşlar tarafından tercih edilmekte olduğunun bilgisini paylaştı.