Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) Bursa’da kentsel dönüşüme yönelik ‘Çözüm İçin Buradayız’ konulu panel düzenledi. Basın çalışanının servis ettiği habere göre, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen panele AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Uşun, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Sekreteri Hakan Karademir, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ve Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur ile BEGD üyeleri ve sektör paydaşları katıldı.

KENT SORUNLARI GÜNDEMİMİZ OLMALI

Bursa’da 2 zincir market mühürlendi Bursa’da 2 zincir market mühürlendi

Programın açılış konuşmasını yapan BEGD Yönetim Kurulu Başkanı N. Nuri Yavuz yeni yönetim olarak ilk düzenledikleri programın ‘Kentsel Dönüşüm Paneli’ olduğunu belirterek, “Mesleki sorumluluk ve kamusal duyarlılık hassasiyeti ile gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizin ana gayesi, kentin ortak paydasıdır. Kent sorunları, her zaman en önemli gündem maddelerimizdendir. İşte bu nedenle panelimizde, şehrimiz açısından büyük önem arz eden kentsel dönüşüm konusunu ele aldık. Bundan sonra da bu bağlamda kent gündeminin öne çıkan başlıklarını masaya yatırmaya devam edeceğiz” dedi.

EKONOMİNİN DE DİNAMOSUDUR

Panel öncesinde konuşan ve Bursa’nın düzenli bölgelerde gelişecek, çevre ve insan sağlığına vermiş olduğu hassasiyet konusunda da Türkiye’ye rol model olacağını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, “200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan sektörümüz, aynı zamanda ekonominin de dinamosudur. Bu nedenle sektörde atılan her adım stratejik bir önem taşımaktadır. BTSO olarak komite ve konseyimizin ortak akıl etrafındaki çalışmaları doğrultusunda inşaat sektörümüzün gelişimini devam ettirmesi ve içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten sağlıklı bir şekilde düze çıkmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda hızlı sanayileşme, göçe bağlı olarak çarpık yapılaşan ve deprem riskleri barındıran kentler arasında yer alan şehrimizde kentsel dönüşüm büyük önem arz etmektedir. Bu konuda başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere yerel yönetimlere ve sektör temsilcilerimize büyük iş düşmektedir” diye konuştu.

ORTAK AKILLA ÇALIŞACAĞIZ

Açılış konuşmaları bölümünde görüşlerini dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise, “Son yıllarda Bursa’da en çok konuşulan konulardan birisi kentsel dönüşüm ve Nilüfer de kentsel dönüşüm açısından en çok rağbet gören bölgelerden biri oldu. Bu da beraberinde birçok sıkıntıyı beraberinde getirerek, vatandaşımızın mağduriyet yaşamasına neden oldu. Seçim sürecinde söz verdiğimiz gibi bu sorunların çözümü için çalışacağız. Bu sorunun çözümü için en önemli aktörlerden biri de meslek odaları olacaktır. Bizler de Büyükşehir Belediyemizin izinleri dahilinde bu sıkıntıları gidermek ve vatandaşlarımızın mağduriyetini çözmek için çabalayacağız. Bunun için tüm paydaşlarımızla beraber, ortak akıl içerisinde, hızlı bir şekilde çalışacağız” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından kentsel dönüşüme yönelik ‘Çözüm İçin Buradayız’ paneli BEGD Yönetim Kurulu Başkanı N. Nuri Yavuz’un moderatörlüğünde, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Sekreteri Hakan Karademir, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ve Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur’un katılımıyla gerçekleşti.

ŞANS OLARAK GÖRMELİYİZ

Sonrasında konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ise, “Kentsel dönüşüm konusunda bugüne kadar elini taşın altına koyan İMSİAD üyelerimize teşekkürlerimizi sunuyorum. Ne yazık ki kentsel dönüşüm başta düzgün bir şekilde başlamadı. Kentsel dönüşümün parsel bazında değil, bölgesel bazda düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra altyapı ve üstyapıyı da gözardı etmememiz gerekiyor. Kentsel dönüşümü bir şans olarak görmeli, yeni yaptığımız binaların depreme dayanıklı, enerji israfını ve çevre kirliliğini önleyecek binalar olması konusunda çaba sarf etmeliyiz” şeklinde konuştu.

DEPREME DAYANIKLI BİNALAR OLMALI

Panelin sonunda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ise, kentsel dönüşümün Türkiye’nin genel bakış açısıyla çözülebilecek bir sorun olduğunu söyledi. Ödünç, “5 yılı aşkın bir süredir Bursa Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, Akademik Odalarımız, İMSİAD ve diğer mesleki çalışma grupları kentsel dönüşüm konusunda çeşitli uygulamalar, projeler ve çözümler ortaya koydu. Kentsel dönüşümün asıl gayesi, Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi vatandaşlarımızı çürük binalarda oturtmamak, depreme dayanıklı binalar inşa etmekti. Bu anlamda başarılı, verimli, şehre uygun binalar yapıldığı gibi, ne yazık ki başarısız uygulamalar da ortaya konuldu. Belediyelerimizin, Akademik Odalarımızın, STK’ların ve halkımızın yoğun ilgi gösterdiği bu toplantıda, kentsel dönüşüme çözüm sunulması gerektiği ortaya konulmuştur. Bundan sonraki süreçte, sorunları çözmek için öncelikle en mağdur taraf alan mülk sahiplerinin sıkıntılarını gidermek için çalışmalıyız. Bunun için hem vatandaşlarımızın hem de firmaların fedakârlıkta bulunması lazım” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardında panel soru cevap ile tamamlandı. (Haber Merkezi)