Fulya GÜVEN-Özkan YILDIRIM

“Değirmenlikızık Mahallesi’ne artık kadın eli değmeli” diyerek muhtar adaylığını açıklayan Sayın Zemire Uğur ile güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz Zemire Hanım?

Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığı için öncelikle agazete ve değerli çalışanlarına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ben Zemire Uğur, Artvin'de doğdum, büyüdüm, evliliğim sonrasında Değirmenlikızık’a yerleştim ve burada kaldım. 25 yıldır bu Mahallede oturuyorum. Lise mezunuyum, evliyim iki erkek çocuğu annesiyim.

Peki, sizi mahallenizde muhtar adaylığına iten sebepler nelerdi?

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Bu benim ikinci seçimim, geçtiğimiz dönemde de aday olmuştum.  Seçime 25 gün kala mahallemizde başka aday yoktu, sadece mevcut muhtar adaydı. Bende de onunla olan bir sohbetim sonrasında böyle bir fikir oluştu ve adaylığımı açıkladım. Sonradan seçimler iyice yaklaşmışken bir aday daha çıkmıştı.  Bu sene 2019 seçimlerinde 4 erkek, 1 bayan olmak üzere şu an 5 aday bulunmakta. Mahallemizin yeteri kadar hizmet alamaması, birçok hizmetten geri kalmış olması, tabi ki bizi de mahallemizde böyle bir hizmet kervanına aday olmaya itti.  Değirmenlikızık’ın büyük olması, karma bir toplumdan oluşması adayları korkutuyor. Bizim mahallemizde, Erzurum’dan, Artvin’den, Kars’tan, Ağrı’dan, Samsun’dan, ayrıca Ahıskalı insanlar var; daha sayamadığım, neredeyse Anadolu'nun bütün illerinden gelip mahallemizde ikamet eden komşularımız mevcut.

Peki, mahallenizde ne gibi eksiklikler var? Görev almanız durumunda neleri yapmayı planlıyorsunuz? 

Mahallemizde pazarımız mevcut ama maalesef çirkin görünümlere sebep oluyor. Pazar günü trafiği çok engelliyor, oranın kapalı bir pazar olması, böylelikle nezih bir ortamda insanlarımızın alışverişlerini yapmalarını istiyoruz. Bunun yanı sıra mahallemizin üst taraflarında da açık bir pazarın olması oradaki halkımıza da büyük kolaylık sağlayacak. Çünkü insanlar pazardan almış oldukları erzakları, sebze, meyveleri bayırdan yukarı taşımakta zorlanıyorlar. Taşıdıkları hafif dahi olsa uzun bayırda yük ağırlaştıkça ağırlaşıyor. Bu konularla ilgili mutlaka girişimlerde bulunacağız.

SAĞLIK OCAĞI İHTİYACI

Mahallemizin onca nüfusuna rağmen bir sağlık ocağının olmayışı çok büyük bir eksiklik. Mahallemizde yaşayan vatandaşlarımızdan, Maltepe tarafına yakın oturanlar Maltepe'deki sağlık ocağına, Ertuğrulgazi'ye yakın olanlar Ertuğrulgazi'deki sağlık ocağına, Zümrütevler’e yakın olan sokaklarımızdaki sakinler de Zümrütevler’deki sağlık ocağına gidiyor. Sonuçta mahallemiz büyük bir mahalle, biz mahallemizin kendisine ait bir sağlık ocağı olmasıyla ilgili girişimlerde bulunacağız.

BOŞ ARAZİLER DEĞERLENDİRİLECEK

Mahallemizde birçok sokakta havai elektrik telleri yer altına alınmış olmasına rağmen hâlihazırda yine birçok sokakta bu hizmeti görememekteyiz, bütün sokaklarımızın tamamında yer altına alınması ile ilgili çalışmalarımız olacak. Mahallemiz içerisinde bulunan boş arazilerimizin çocuk ve dinlenme parkı olarak değerlendirilmesi ile ilgili bir çalışmamız olacak. Bu bağlamda mahalle içerisinde birçok boş arazi var devlete ait araziler olduğu gibi, özel şahıslara ait araziler de mevcut. Mutlaka bu arazilerle ilgili bir çalışma yaparak mahallemize en güzel, donanımlı park ve dinlenme tesisleri kurmayı hedeflemekteyiz.  Buralarda çocuklarımız oyunlarını oynayacağı gibi kadınlarımızın yürüyüş yapabileceği, jimnastik yapabilecekleri oturup bir çay içebilecekleri büyükçe komple bir tesis planımız var. Mesela Millet Mahallesi'nde yapılmış olan park gerçekten çok güzel onun benzerini bizim buradaki bu boş alanlar üzerinde yapılabileceği kanaatindeyim. Mahallemizin giriş ve çıkış yerlerine güvenlik mobese kameralarının takılması ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Böylelikle mahallemizin güvenliğini en üst seviyeye çıkartmayı hedeflemekteyiz.

HİZMET İÇİN 7/24

Bilindiği üzere herkes hafta içi çalışıyor ve muhtarlardan herhangi bir belge almaları durumunda bu vatandaşlarımız iş yerinden izin almak zorunda kalabiliyorlar, bunu önlemek için biz bilhassa pazar günü, pazarın da olduğu gün Muhtarlığımızı öğlen saatlerinden itibaren bir süre açarak hafta içi çalışan vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz. Böylelikle kimsenin muhtarlıktan evrak almak için ya da ne bileyim işlerini halledebilmeleri için iş yerinden izin almalarına gerek kalmayacak.

KREŞ HİZMETİ OLACAK

Mahallemizdeki birçok kadınlar istişarelerde bulunduğumuzda, çalıştıklarından herkesin sonuçta annesi, kayınvalidesi yanında olmadığından çocuklarını güvenerek bırakabilecekleri yerleri olmadığına vurgu yaptılar. Biz de mahallemizde çalışan kadınlarımızın güvenle çocuklarını bırakabilecekleri kreş hizmeti verilmesi ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Mahallemizde sorun olduğunda sadece azalarla değil de daha çok mahallede yaşayan, sorunlara, problemlere aşina olan özellikle yaşlılarımızın ve sakinlerimizin yorumlarını alacağız. Belirli zaman aralıklarıyla toplantılar yaparak istişarelerde bulunacağız. Tabi bu Projelerimizin hayata geçmesi ile ilgili hem belediyelerimiz ile hem diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve yetkili merciler ile diyaloglarımızı sağlam tutarak bu hizmetlerin mahallemize gelmesi ile ilgili girişimlerde bulunacağız.

 ÇOK KİŞİ YANILDI

 Peki, adaylığınızı mahalle sakinleri nasıl karşıladı?

Biraz önce de söylediğim gibi bir önceki seçimlerde seçime 25 gün kala adaylığım oldu. O seçimlerde ben seçim çalışmasından daha çok insanların düşüncelerini değiştirmesi ile ilgili çalışma yaptım. Yani “Bir bayanın muhtarlığı olur mu?” diyeninden tutun, “Otur, karışma erkek işine” diyen insanlarla da karşılaştım. Mahallemiz çok renkli bir mahalle, “Çok güzel yapmışsın kızım, ben seni destekliyorum sonuna kadar arkandayım” diyen büyüğüm de oldu. “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” diyen de oldu. Bunun için de bir önceki seçim çalışmasında daha çok insanların düşüncelerini, zihniyetlerini değiştirmeye çalışırken şimdi biraz daha kolaylaştı işim. Bir önceki seferde bana “Asla, bir oyum varsa da kadın adaya vermem” diyen insanlar, şimdi “Biz çok yanılmışız, senin kararlılığını gördük. Eğer sen adaysan biz sonuna kadar senin arkandayız” diyen insanlar çok fazla bu dönem.

Oy verecek olan vatandaşlar neyi dikkate alarak seçimini yapmalı, var mı bir mesajınız?

Ben diyorum ki artık bir bayan eli değsin mahallemize, güzelleşsin, gelişsin Değirmenlikızık. Kızıkları biliyorsunuz, tarihi olan mahalleler, kızıkların içerisinde “en büyük kızık”   Değirmenlikızık’tır. Heykel’e, merkeze en yakın kızık Değirmenlikızık fakat “en gelişmemiş”, “geri kalmış” olanda Değirmenlikızık. Bu kadar büyük bir mahallenin, bu kadar merkeze yakın olan mahallenin geri kalması gerçekten üzücü, ben belediyelere de bu konuda güveniyorum. Bu kadar seçmeni olan bir mahalleye mutlaka yatırım yapacaklardır. Beni ciddiye de alacaklarına eminim. Zaten almayacaklarsa da bıkacaklardır. Sürekli kapılarına gitmem dolayısıyla mecbur kalacaklardır, beni ciddiye almaya ve böylelikle kazanan Değirmenlikızık Mahallesi olacaktır. Değirmenlikızık halkı bence her şeyin en güzelini hak ediyor. Bu konuda da eğer benim uzattığım bu eli tutarlarsa, bir kadın olarak, bir anne olarak, bir aday olarak çok memnun olacağım. Son olarak, gelecekte gerçekten mahallemizde bir şeylerin değişmesini istiyorlarsa ben varım…  Uzattığım eli tutsunlar diyorum.