Eda ÖZATA

Dans eğitimi veren ve yaklaşık 20 senedir dans eden Dansevi’nin işletmecisi Dinçer Dişlon, International Dance Organization kapsamında bir Dünya ve bir Avrupa şampiyonluğuna sahip. Toplamda 64 tane kupa alan Dinçer Dişlon, birkaçını bireysel diğerlerini ise partneriyle aldığını ifade etti. Dans yarışmaları dışında yöneticilik görevleri de olan Dişlon, International Dance Organization Türkiye sorumlularından birisi. Marmara Bölgesi’nin 1 numaralı sorumlusu olan Dişlon, “Bunun dışında da Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun (TDSF) içerisinde görevlerim var. Teknik kurulda çalışıyorum. Yine TDSF’nin hem hakemiyim hem de hakem hocasıyım” dedi.

Dansevi’nde öğren KarmaŞık’ta uygula

İşletmecisi olduğu Dansevi’nin 2000 yılında kurulduğunu ve orada eğitmenlik yaptığını ifade eden Dinçer Dişlon, hangi dans türlerinde eğitim verdiklerinden bahsetti. Salsa dansını anlatarak konuşmasına devam eden Dişlon, “Salsa, öğrenilmesi çok kolay bir dans. Salsa grubu dediğimiz zaman içerisine 1’den fazla dansı ilave edebiliyoruz. Örneğin; kursiyer olarak gelip Salsa öğrenmek isteyen kişiye önce Bachata öğretiyoruz. Bu dansı öğrenmek daha da kolaydır. Kişi Bachata’dan sonra ChaCha öğreniyor. ChaCha yaklaşık 2 aylık bir eğitim. Ondan sonra Salsa’ya geçiyor. O aşamadan sonra hiçbir zorlanma olmuyor. Yaklaşık 1-2 saat sonra Salsa yapmaya başlıyor. O yüzden Salsa’nın etkinlik alanları da çok fazladır. Biz aynı zamanda KarmaŞık Bar’ın da sahibiyiz. Orada etkinlikler oluyor. Cuma ve cumartesi günleri aktif olarak dans geceleri düzenliyoruz. Yani Dansevi’nde eğitim almaya başlayan kişi KarmaŞık’ta öğrendiklerini uygulama imkânı bulabiliyor” ifadelerini kullandı.

Salsa’dan sonra Tango dansına ve diğer dans türlerine de değinen Dişlon, “Tango’nun da KarmaŞık’ta dans geceleri oluyor. Bunun dışında genellikle ev hanımlarının tercih ettiği Oryantal dans eğitimi veriyoruz. Halk Dansları var. Halk Danslarının içerisinde Zeybek dediğimiz bir grup var. Harmandalı ve Çökertme’nin olduğu yaklaşık 100 çeşit Zeybek türü var. Roman dansı öğrenebiliyorlar. Roman dansı da yine genellikle ev hanımları tercih ediyor. Çok aktif olarak Zumba eğitimleri veriyoruz. Bu eğitim erkeklere kapalı oluyor. Zumba, Latin danslarında başlangıç düzeyinde yapılan hareketleri alarak bir müzik eşliğinde aktif olarak uzun süreli yapmaktır” şeklinde konuştu.

 Jimnastik çocuğun kaskosudur

Dinçer Dişlon, çocuklara yönelik eğitimlerden de bahsederek şunları söyledi: “Jimnastik eğitimlerimiz oluyor. Bunu küçük yaşta başlatıyoruz. 4 yaşından itibaren jimnastik eğitimleri alabiliyorlar. Yaklaşık 12 yaşına kadar devam edebiliyor. Bazı ebeveynler ‘çocuğum çok yetenekli, dans etsin’ diyor. Fakat onların sağlıkları için en önemlisi 4 yaşından itibaren hangi sporu yaparsa yapsın, mutlaka jimnastikle başlaması gerekiyor. Çocuklar için çok önemli. Bu çocuğunuza kasko yapmak gibi bir şey. Zaten elit düzeyde sporcuların da geçmişine baktığınız zaman hepsinin jimnastik kökenli olduklarını göreceksiniz.”

Dans Sporları 1. Ligi’nde hedef Türkiye Şampiyonluğu

“Dansevi Gençlik Spor Kulübü olarak yaptığımız çalışmalar da var” diyen Dişlon, kulüp bazında yaptıkları çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. Bir örnek vererek devam eden Dinçer Dişlon, “Normal futbolda, voleybolda, hentbolda ve basketbolda olduğu gibi aynı zamanda dansta da Türkiye 1. Lig’i var. Dansevi Gençlik Spor Kulübü olarak Dans Sporları 1. Ligi’nde mücadele veriyoruz. Bu mücadele kapsamında da aslında sportif olarak çalışmalara çok uzun süre ara versek de geriye dönüş yaptık. 2013 itibariyle çalışmalara başladık. Geçtiğimiz 2016 sezonunu yaklaşık 40 kulüp arasında Türkiye’de 5. olarak bitirdik. Bizim açımızdan da gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hedeflerimiz ilk 5 yıllık plan ve proje kapsamında ilk 10’da bulunabilmekti. Şu anda da muhtemelen sezonu 4. veya 5. olarak bitireceğiz. Önümüzdeki yıllarda da şampiyonluk için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.