Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın
Özkan YILDIRIM
 
•    Sayın muhtarım, öncelikle bizleri konuk ettiğiniz için teşekkür etmek isterim, isterseniz röportaja sizi  tanıyarak başlayalım..
1963 yılında Bursa'da doğdum. İsabey Köyü, mahallesi 600-700 yıllık geçmişi olan bir köy. Benim de aşağı-yukarı burada 4-5 nesil önceki dedelerim buradaki mezarlıktalar. Dedem, babaannem onun babaları onun babaları 5 nesil kadar geriye gidiyor. İlk, orta ve liseyi Bursa'da okudum daha sonra askere gittim geldim, sonrasında ticarete atıldım. Gıda toptancılığı yaptım uzun yıllar 2000 yılında bu işleri bıraktım. Burada arazilerimiz vardı, babamızdan kalma burada meyvecilik yapıyoruz aynı zamanda, çiftçiyiz yani... Bundan 5-6 sene önce emekli oldum. Daha sonra ticaret hayatımız da bitince baba ocağımıza geri döndük köye. Daha sonra baktım burada boş oturacağıma emekli olarak 2014 yılında köyümüze faydalı olmak  adına muhtar adayı oldum sağ olsun burada insanlarımızın hemşerilerimizin desteğiyle de kazandım. En son 2019 seçimlerini de tekrardan  kazanarak iki dönemdir mahallemizin köyümüzün muhtarlığını yapmaktayım.
 
HEP YANIMDA OLDULAR
  
•     Peki girmiş olduğunuz 2014 ve 2019 seçimlerde kaç aday vardı? Seçimler nasıl sonuçlandı?
2014'de 3 adaylı bir yarışa girdim, seçim sonucunda rahat bir şekilde kazandım. Elbette seçim sürecinde nasıl olacağını bilemiyorsunuz tedirgin oluyor insan ama seçim sonucunda  rahat bir şekilde kazanınca tabii bizler de sevinmiş olduk. Geçtiğimiz yıl yapılan 2019 seçimlerinde  aday sayısı 4'e çıktı orada da yine aşağı-yukarı en yakın rakibimize 750 oy fark atarak kazandım bu manada her iki seçimde de beni destekleyen vatandaşlarıma buradan teşekkür etmek istiyorum. Biz de onların bu güvenine layık olabilmek için 6 yıldır güzel bir çalışmalar yapıyoruz, onların bu güvenlerini boşa çıkartmamak için çabalıyoruz. Bu süreçte tabi ticaretten geldiğimiz için insan sarrafı da olduk, aynı zamanda  kurumları ve işleyişi de biliyoruz, tabii bizim için çok avantaj oldu bu muhtarlık sürecinde.
 
EKSİĞİMİZ YOK, FAZLAMIZ VAR
•     Peki muhtarım, İsabey'de ne kadar nüfus var? Sonrasında burada yaşayan insanlarımızın geçim kaynakları neler?  Emekli nüfuz  fazla mı? Yeni nesil ne gibi çalışmalar yapıyor?
İsabey tabii bayağı bir göç aldı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden biraz da yine Samsun civarında gelen insanlarımız da var şu an aşağı-yukarı 4400 nüfusumuz ve  2500-3000 arasında da seçmenimiz var. Günümüzde emeklilik oranı yüksek, köy halkı eski köy yerleşkesinde olan insanların  babaları, dedeleri hala tarımla uğraşıyor, burada arazisi olanlar arazilerinden gelir elde ediyor bir kısım yeni nesilde kendini köyden attı fabrikalarda ya da kendi işyerinde çalışmaktalar doğudan gelen göç eden kişilerde genelde fabrikalarda çalışıyor bu şekilde insanlarımız geçimlerini sağlıyorlar.
•    Peki Muhtarım bu 6 yıllık süreçte ne gibi hizmetlerin gelmesi ile ilgili önayak oldunuz mahallenize?
Köyümüz çok eski bir köy. 35 tane tarihi özelliği olan tescilli bina var bunlardan bir tanesi de şu anda içerisinde bulunduğumuz bina ben geçen dönem muhtar olduğumuz zaman hemen karşıda bulunan küçük bir pimapen odada muhtarlarımız ardı o süreçte Sayın Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’den rica ettik bir muhtarlık konağımızın yapılması ile ilgili isteklerimizi dile getirdik onunla görüştük o da “35 tane tescilli tarihi bina var bunlardan bir tanesini 2 tanesini kamulaştıralım bunları kaldıralım ayağa da diğer ev sahiplerine örnek olsun belki onlar da tarihi yaşatmak adına aynı yoldan giderler” diyerek böylelikle yapmış olduğumuz bu binada muhtarlık hizmetinin yanı sıra değişik faaliyetlerde yapmaktayız. Salı günleri burada toplamış olduğumuz kıyafetleri sergileyerek çarşamba günleri ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyoruz.
 
 TURİZMİ CANLANDIRACAĞIZ...
Bu bağlamda tarihi köyümüzü turizme kazandırmak istiyoruz. Hemen yakınımızdaki Cumalıkızık'ta tarihi doku korunarak turizm nasıl canlandırılmışsa, biz de burada değişik yoldan  ilerleyerek 30'u geçkin tarihi binanın  önyüz sağlıklaştırmasını yapıyoruz. Camlarını, çerçevelerini, çatılarını, yan yüzlerini  bütün görünen yüzlerinin tamamen   yenileyerek şu anda buraya eski bir köy havası vereceğiz. Şu anda tam ortadan geçen caddemizin asfaltını kaldırıp  Arnavut kaldırımı yapacağız. Yol şu an çift yönlü çalışıyor Arnavut kaldırımı yaptıktan sonra tek yönlü çalıştıracağız. Kaldırımları genişleteceğiz, aydınlatacağız, ağaçlandıracağız yani burada da turizmi canlandırmak için elimizden geldiğince çaba sarf edeceğiz.
 
MEZARLIK  KOMPLE YENİLENDİ..
Muhtarlığa ilk geldiğimizde mezbelelik haline gelmiş olan bir mezarlığımız vardı. Doğru düzgün duvarları bile yoktu içerisinde yürüyüş yolları yoktu, kulübesi yoktu, ilgisizlikten mezbelelik haline gelmişti. İlk geldiğimizde Mezarlıklar Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyemiz ile irtibata geçtik ilk önce mezarlığın etrafına duvar yaptırdık, beton duvar daha sonra üstlerine ferforje demirlerle süsledik daha sonra Yıldırım Belediyesi'ne mezarlığın içerisinde yürüyüş yolları yaptırdık insanların kendi mezarlığına geçerken rahat rahat geçmelerini sağlamak için. Daha  sonra Mezarlıklar Müdürlüğü bir kulübe koydu mezarlığın içerisine bir tane de görevli verdi. Daha önce sadece İsabey’den  defin yapılıyordu oraya, daha sonra İsabey ve Demetevler birleştirerek aynı mezarlığa verdiler iki mahalleyi. Bu bağlamda biz dışarıdan defin  yaptırmıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin almış olduğu karar neticesinde sadece Demetevler ve İsabey mahallelerinden definler gerçekleştiriliyor bunun bu şekilde devam etmesi için ısrarcıyız. 
 
TURİZMDE ALTERNATİFLERİMİZ MEVCUT..
Dediğim gibi köyün içerisinde anıtlar kuruluna ait binaları da yaparsak buraya eski bir hava vereceğiz, köyün içerisinde eski yapı, yeni  betonarme yapılar  var ama bu dezavantajı avantaja çevireceğiz. Eski binalarla yeni jenerasyon bina eski hali yeni haliymis gibi göstererek İsabey Mahallesini turizme açmayı düşünüyoruz. Turizm'in tabii çeşitli yolları var. Kültür turizmi, tarım turizmi, bizim yerimiz var çeşitli meyvelerimiz var, bahçe turizmi gibi hobi bahçeleri gibi seçenekler sunmak istiyoruz. Bizim burasının şeftalisi, armutu bir başka güzel. Mesela değişik dönemlerde şeftali hasatı aylarca sürüyor türüne göre. Birçok insan daha hayatında bir meyveyi ağaçtan koparıp yemiş değil. Bu manada insanlara  gelip  burada meyveleri  ağaçtan toplama imkanı vererek sonra giderken evde bu meyvelerden satın alma şansı verebileceğiz diye düşünüyorum. Bu güzel doğayı bu güzel  kaynakları bu güzellikleri bir şekilde değerlenmesi için projelerimiz var. Tabii bunlar zamanla olacaktır İnsanlar bir şeyler olduğunu görünce ,inşallah diğer vatandaşlarımız da geri dönecektir.Bunu canlandırmak istiyoruz. İnsanlar evlerinin altında yöresel lezzetleri vesaire satması ile birlikte bunları gören diğer insanlarımızda  köylerine geri dönecektir diye düşünüyorum.
 
BUSKİ ÇOK İLGİLENDİ
İmarsız bölgelerimizde kanalizasyonumuz yoktu bu çok büyük sıkıntıydı. 20 tane sokağımızın kanalizasyonunu yaptık. En son 2 sokağınız vardı BUSKİ tarafından buradan Güngör Bey'e de teşekkür etmek istiyorum kanalizasyon daire başkanı Rafi Bey’e  müdürlerine teşekkür etmek istiyorum.
 
ESKİ CAMİMİZİ RESTORE EDECEĞİZ..
Köyümüzün eski bir camisi var aşağı yukarı 120 yıllık bir cami. Şimdi biz yeni bir cami yaptık büyük bir cami ovanın en büyük camisi şeklinde oldu. Bu eski camiyi restore  edeceğiz. Çatısını, duvarlarını vesaire  yeni Camimiz  olduğu için bu eski camiyi  hem Kültür Merkezi hem taziye evi gibi kullanma niyetimiz var biliyorsunuz eskiden köy yerlerinde herkesin geniş bahçesi olduğundan taziye evi ihtiyacı yoktu, ama artık apartmanlarda ,dairelerde genelde insanlar  yaşadığı için bu tür taziye evlerine ihtiyaç duyuluyor. Parklarımız  yoktu, çocuklarımız sokaklarda oynuyordu bu yeni yerleşim bölgelerinde  2 tane  parkımız var 1 ay önce kadar yapımına başladık iki tane parkımız yapılıyor. Daha yaşanabilir bir İsabey yapmak için  elimizden geldiğince büyük gayret  içerisindeyiz.. 
 
DOĞALGAZLA İLGİLİ BİR BÖLGEMİZDE SIKINTI VAR..
Mahallemizin bir kısmında doğalgazla ilgili sıkıntı var. Çünkü mahallemizin bir kısmı Ova koruma bölgesi içerisinde. Biz burada kaçak inşaatlara izin vermiyoruz kesinlikle. Daha önce oluşmuş sokaklar var. Bu sokakların  elektrik, su kanalizasyon her şeyi var ama maalesef Ova Koruma Bölgesinde kaldığı için buralara gaz verilmiyor. Yol altında sadece bizim değil bu manada, Şirinevler, Demetevler’in  bir kısmında, Vakıf, Samanlı’da yol altında kalan  kısımlarda Ova koruma içerisinde olan 100 bine yakın insan bununla ilgili sıkıntı yaşıyor. Bununla ilgili mutlaka yapılaşmanın olduğu sınırlar Ova korumadan çıkartılıp sınırların  yeniden çizilmesi gerekiyor. Bu çalışmanın tabii bu kadar çok insanın da sıkıntısına son vermiş olur diye düşünüyorum. Son olarak başta İsabey'de yaşayan insanlarımız olmak üzere Bursa'da  yaşayan hemşerilerime  ve bütün vatandaşlarıma sağlık, sıhhat, afiyet ve esenlikler diliyorum. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım Alinur Aktaş’a, Yıldırım Belediye Başkanım Oktay Yılmaz’a ve bütün daire başkanlarımıza, müdürlerimize hep bizlerin yanında oldukları  için teşekkürlerimi göndermek istiyorum.