Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi
Gün içinde hangi eşyamızı nereye koyduğumuzu, yapmamız gereken işlerimizi bile unutabiliyoruz. Peki bu unutkanlığın beslenmeye bağlı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Hastane Derindere Basın çalışanının servis ettiği bilgiye göre, Uzmanlar, beslenmenin beyin üzerinde önemli etkilerinin olduğunu söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal, bazı besinlerin hafızayı güçlendirdiğini dile getirerek bu besinler hakkında bilgi verdi.
 
Balık ve kuruyemişler
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeninin beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıdığını dile getiren Günal, “Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya konmuş, Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2- 3 gün balık yemeniz şart. Ayrıca ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı ve ay çekirdeği gibi yemişlerden biri her gün belirli porsiyonlarda tüketilmelidir” dedi.
 
Yaban mersini ve yeşil çay
Günal, “C vitamini bakımından oldukça zengin olan yaban mersini, içinde bulunan flavonoidler ve antisiyoniller beynin hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampus üzerinde direkt etki sağlar. Günde 1-2 fincan yeşil çay içmek hafızayı zayıflatan nöronların kaybını engelleyerek hafızamın güçlenmesinde yardımcı olur” ifadesini kullandı.
 
Yumurta önemli
 “Yumurta da hafıza için mükemmel bir besindir” diyen Günal, “İçinde bulunan kolin maddesinden dolayı hafızaya iyi gelir. Her sabah 1 adet haşlanmış ya da omlet şeklinde tüketilen yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için de nörotransmitter dengesini korur” açıklamasında bulundu. Günal sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son yıllarda yapılan araştırmalar üzümün dopomin salgılamasını arttırarak problem çözme yeteneğini arttırdığını ve bor bakımından zengin olan üzüm beyin sağlığı açısından kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Her organ gibi beyninde yeterli oksijen alabilmesi için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar ve beynin güçlenmesine de yardımcı olur”