90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu 90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu

Özlem ATAÇ
Bursa Platformu Kadın Kolları, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve çevrenin korunmasına dikkat çeken ‘Çöpünü Dönüştür, Geleceğini Değiştir’ kampanyasını başlattı. Kampanyanın ilk etkinliğinde Çevre Mühendisi Büşra Aktaş, çevrenin nasıl korunabileceği konusunda verdiği küçük ama önemli tüyolarla Bursa Platformu yöneticileri, kadın kolları üyeleri ve muhtarları bilgilendirdi. Etkinlikte açılış konuşması yapan Bursa Platformu Kadın Kolları Başkanı Suzan Yiğit, “Atıkların geri dönüştürülmesi hem çevre sağlığı hem de ekonomi için son derece önemlidir. Geri dönüşümle elde edilen hammaddelerin maliyeti, sıfırdan üretilen hammaddelere göre oldukça düşüktür. Atıkların geri dönüştürülmesi aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına da yardımcı olacaktır. Amacımız halkımızın çöp ile geri dönüşümü ayırt etmesidir. Bunu sağlayabilmek için öncelikle çocuklardan başlayacağız. Gelecek nesiller onlar olduğu için, daha çok çocuklarımızı bilgilendireceğiz. Amacımız herkesin savunduğu ama parçası olmaya üşendiği ambalaj atıklarının geri dönüşümü üzerine farkındalık yaratmak. Geri dönüşümle doğaya insan, ekonomiye katkı ve saygı sağlayacağız” dedi. 

“HEPİMİZ GÖNÜLLÜ ÇEVRECİ OLACAĞIZ”
Ülke olarak çevre konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirme yapmak adına atık yağ, atık pil, bitkisel atıklar, elektronik atıklar ve ambalaj atıkları ile ilgili 2015 yılından beri projeler yürütüldüğünü belirten Suzan Yiğit, “Hedefimiz geleceğe daha güzel bir çevre bırakabilmek. Bu konuda da özellikle çocuklarımızın küçük yaşlarda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu programda ayrıştırmadan attığımız çöplerle, güzel dünyamızı nasıl kirlettiğimizi fakat çöplerimizi ayrıştırdığımız zaman, hem ekonomiye nasıl katkı sağladığımızı hem de dünyamızı çöp olmaktan nasıl kurtaracağımızı Büşra hanım bizlerle paylaşacak. Hepimizin gönüllü bir çevreci olacağından hiç şüphem yok. Kadın ayağa kalkarsa, medeniyet ayağa kalkar diyorum” şeklinde konuştu. 

HEM ÇEVREYE HEM EKONOMİYE KATKI
Çevre Mühendisi Büşra Aktaş, çevre kirliliğinin en önemli nedenlerini hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, plansız endüstrileşme ve doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması olarak sıraladı. Büşra Aktaş, çevre kirliliğinin en önemli sonuçlarını ise hava, su, toprak ve gürültü kirliliği şeklinde sıralayarak, “Geri dönüşüm, tüketim sonucu kullanım dışı atık olarak bulunan yeniden değerlendirilmesi mümkün olan maddelerin, çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemlerle yeniden ham maddeye dönüştürülüp üretim sürecine dahil edilmesi demektir. Geri dönüşümün amacı ise doğada atık olarak bulunan maddelerin ayrıştırılarak çöp yığınlarından kurtulmak ve kaynak israfını önlemektir. Bazı maddelerin geri dönüşümü mümkünken, bazı maddeler geri dönüşüme giremez” dedi. 

1 TON KAĞIT 17 AĞAÇ KURTARIR
Aktaş, geri dönüşümün yararlarını ise şu şekilde anlattı: “1 ton kağıdın geri dönüştürülmesi 17 ağacın kurtarılması demektir. Aynı zamanda, 2 bin 583 litre yağ, 26 bin 497 litre suyu kurtarır. Alüminyumu geri dönüştürerek yeni bir alüminyum üretimi için gereken enerjinin yüzde 95 oranında tasarrufunu sağlar. Bir alüminyumun geri dönüştürülmesi 2 saat izleyeceğimiz televizyonun enerjisinden tasarruf edebilir. Bir ton plastiğin geri dönüşümüyle 7 bin 570 litre yakıt tasarrufu sağlar. Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlar ve israfını önler. Enerji tasarrufu sağlar. Çevre kirliliğini azaltır. Ekonomiye ve geleceğe katkı sağlar.”