Mehmet ÇETİNKAYA

Bursalı firmalar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın(BTSO) 'Küresel Fuar Acentesi Projesi' kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri Dubai şehrinde düzenlenen Enerji fuarına katıldı ve olumlu görüşmelere imza attı. Küresel Fuar Acentesi Projesi ile 3 yılda yaklaşık 4 bin üye yurt dışı fuarlarına katıldı. Bu kez durağımız olan Dubai şehri hakkında genel bir bilgilendirme yararlı olacaktır, hem de çok yararlı... Derdimiz turistik şehir olarak bu kenti tanıtmak değil bu kentteki zihniyet değişimini tanıtmak önemli olan...

Bir eski Dubai varmış bir yeni Dubai

şimdi ise Mega Dubai inşa ediliyor çölün ortasına çok yeni bir ülke ve çölden ibaret olan bir yer nasıl bu kadar ilgi ve dikkatleri kendi üzerine çekebilir.

Tamamen 'enler'le dolu,doğru projeler ve cesur adımlar ve para gücü bu hikayenin kare ası...

Her şeyin en büyüğü bir otelde olabilir bir yüzükte olabilir bir AVM'de olabilir. En büyük akvaryum yada en büyük yapay deniz.Uludağ’ı adeta bizden alıp oraya götürmüşler.

Biz ise burnumuzun dibindeki değil kafamızın üzerindeki Uludağ’ın kıymetini bilmiyoruz.

Bizler Türkiye ve Bursa olarak bundan çok değil 20 yıl öncesi arap şehirlerine tur bindirirken tablo artık tersine dönmüş...

Peki bizler neden yapmadık. Yapamadık, Yaptırılmadık mı bu ve benzeri soru yumakları halinde aklımızdan çok şey geçiyor.

Çoğumuzun aslında cevapları ortak.Önce istemek ve harekete geçmek gerekiyor.

İşine memleketine sevdalanmak gerekiyor.

Geçmişte kimyasıyla çok oynanan ülkemizin artık fabrika ayarlarına dönmesi gerekiyor...

Kapatılan gözler açılmalı,

Tıkanan kulaklar artık duymalı

İnşallah bunları telafi ederiz ve hızla emin adımlarla hak ettiğimiz yere geliriz.

DUBAİ‘YE GENEL BAKIŞ

Birleşik Arap Emirlikleri 1 Aralık 1971 tarihinde İngiltere’den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş.

1966’da petrolün keşfinden sonra 1971’de Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman ve Umm al-Quwain’in 6 emiri Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurmak üzere bir araya gelmiş. 1972’de bu yeni ülkeye 7. emirlik olan Ras Al-Khaimah ekleniş. En zengin petrol kaynakları Abu Dhabi’de yer aldığı için ülkenin başkenti ilan edilmiş, Dubai ise kendini ticaretin, finansın ve turizmin merkezi olarak yer almış.

Bu yepyeni ülkenin daha doğar doğmaz bolluk ve zenginlik seviyesine ulaşmasını sağlamış. Birliğin emiri SheikhRashid ülkenin geleceğini petrolden bağımsızlaştırmak için yükselen metropoller ve özelikle ENLER e odaklanmış, havalimanı, liman ve şehirleşmeye ağırlık vermiş. 1970’de 39 katlı World TradeCentre ile başlayan inşaatlar, 1990’larda adeta yeni bina bombardımana dönüşmüş. 1999’da sadece misafirlerine kapılarını açan Burj Al Arab oteli, şehrin yansıtmaya çalıştığı lüks imajın sembolü haline gelmiş.

BAE, 2015 yılında EIU tahminine göre 372 milyar dolarlık nominalGSMH’sı ile Orta doğu ve Körfez ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve İran’dan sonra en büyük üçüncü ekonomiye sahiptir. Satın alma gücü paritesine göre 71 bin dolar kişi başına milli gelire sahip olup, kişi başı milli gelirde en yüksek rakam olan Katar’dan sonra ikinci sırada gelmektedir.

İthalatta ilk beş ülke sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya ve Japonya’dır. Bu ülkelerin her birinden 10 milyar doların üzerinde ithalat gerçekleştirilmiştir.

BAE için büyük önem taşıyan petrol-dışı doğrudan ihracatta ilk üç ülke sırasıyla Hindistan, S.Arabistan ve Umman’dır.

Dubai Ekonomisi

Son derece liberal bir dış ticaret rejimi ve vergi cenneti konumunda olan Emirlik, ekonomik yapılanması finans, turizm,fuar, sağlık, tatil,  lojistik, ticaret, gayrimenkul, alanlarındaki temel hizmet sektörüne dayandırmaktadır.

Turizm  

Dubai, 550 civarında otel, yıllık 13 milyon turist ve 10 milyar dolar turizm, kongre ve fuar turizmi gelirini sahiptir. Hong Kong’dan sonra en yüksek doluluk oranına sahip merkezdir. Oteller, konaklama merkezi dışında, kongre, restaurant-eğlence sektörü alanında hizmet vermektedir. Belediye tarafından, eğlence yerleri lisansları otellere verilmesi sebebiyle, her otel içerisinde yer alan tesisler, sadece konaklama yapan müşterilere değil, ağırlıklı olarak, yerel nüfusa da hizmet vermektedir.

Lojistik

Dubai’de iki havalimanı mevcut.Dubai Uluslararası Havalimanı 2015 yılında ulaştığı 78 milyon yolcu sayısıyla dünyanın en büyük havalimanlarından birisi haline gelmiştir. Yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip Al Maktoum Uluslararası Havalimanı ilk aşamada yıllık 120 milyon, 2020’lerin ortalarında da 220 milyon yolcu kapasitesine çıkacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Gayrimenkul       

Bölgenin en istikrarlı ve dışa açık bölgesi olan Dubai’ye özellikle bölge ülkelerinden büyük bir yatırım akmaktadır. Geliştirilen mega projeler, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere, Suudi Arabistan, Kuveyt kaynaklı yatırımcılar, 2015 yılında 28 milyar ABD doları tutarında harcama yapmışlardır.

Türkiye- BAE ilişkileri

Dubai’de 250 civarında Türkiye menşeli şirket faaliyet göstermektedir. Bunların en büyükleri olan 90 şirket Serbest Bölgesinde yer almaktadır.

BAE, Türkiye’nin önemli ticari ortakları arasındadır. 2015 yılında toplam dış ticaretimiz 6,7 Milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiş olup, 2,7 Milyar ülkemiz lehine bir denge vardır.

Başta gelen ihraç kalemlerinin gümüş, altın mücevher, demir ve çelik çubuklar, işlenmemiş altın ve gıdadır. Türkiye’nin rekabet avantajı olan gıda, mobilya, ev tekstili gibi ürünlerde pazar payının potansiyelinin altında seyretmektedir.

Yatırım

Ülke içerisinde kurulacak şirket için %51 lokal ortağa ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu şart serbest bölgelerde aranmamaktadır.

DUBAİ’DE FUARLAR

Dubai’de yıl boyu pek çok bölgesel ve uluslararası nitelikte fuarlar gerçekleştirilmekte olup, özellikle bölge ülkelerinden önemli sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.