(Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih (Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih
 
 
Mine Cansu MAZI
20 yılını çini sanatına vermiş olan sanatçı Hatice Şehnaz Baykal, ortaya çıkardığı eserlerle sanatseverlerin gönlünde taht kuran bir isim… Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olan Baykal, “Amacım çiniyi yeni nesillere aşılamak” diyerek bir yola çıkmış ve nice sanatçılar yetiştirmişti. Baykal, geçtiğimiz günlerde Dikkaldırım Mahallesi, Balıklıpınar Caddesi’nde kurs vermeye başladığı atölyesini kurdu. Hatice Şehnaz Baykal Sanat Atölyesi’nde başlıca verilen kurslar ise şöyle: Çini tasarım sanatı, filografi sanatı, ebru sanatı, miyuki sanatı, kazaz takı sanatı, makrome sanatı, quling kağıt sanatı, kitap katlama sanatı, geri dönüşüm sanatı.
GÜÇLÜ ADIMLAR ATACAĞIZ
Birçok şehirde kültür elçiliği yapmaya devam eden sanatçı sırada ikinci memleketim dediği Gaziantep’te AYDOOR Mobilya Sanayi Tic. Ltd. Şti. sponsorluğunda atölye de açacak. Bunun yanı sıra Gaziantep İş Kadınları Derneği (GAYİKAD) başkan yardımcısı olup kültür elçisi yetiştirmek için orada da adımlar atmaya başlamıştır. Baykal, şu değerlendirmeleri de yaptı gelişmeler üzerine: “GAYİKAD Başkanı olan Emine Duman ve diğer yönetici Şule Elbeyi, Selma Bilici, Sibel Ummaz, Çiğdem Erserim, Hatice Aslaner arkadaşlarım ve danışmanımız Beyhan Tutan Bey’in destekleriyle çalışmalarımızın ilk meyvesini çok yakın zamanda güçlü adımlar sonucunda alacağız.”
 
 
Birbirinden 
güzel sergiler
Ankara’da 4 yıl boyunca özel çini dersleri alan sanatçı, 2008 yılında ilk kişisel sergisini ‘Kor Ateşin Sır Gülleri’ adı altında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtı. 2010 yılında Ankara Türk Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) sergi salonunda ‘Çiniler’ adıyla 2. kişisel sergisini açtı. Baykal, 2012 yılında yine TESK bünyesinde sahneye çıktı ve ‘Sentez’ isimli 3. kişisel sanatseverlerle buluşturdu. 2013 yılında Bursa Ördekli Kültür Merkezi sergi salonunda ‘Ölümsüz Kelebekler’ adıyla 4. kişisel sergisini açan sanatçı, 2013 yılında Eskişehir Tepebaşı Karikatür Sanat Evi’nde ‘Fırçamdan Yansıyan Işık’ adı altında 5. kişisel sergisine imza attı. 2014 yılında Bursa Irgandı Köprü Sanat Merkezi’nde ‘Boyut’ isimli 6. kişisel sergisini açan Baykal, aynı yıl içinde Bursa Acıbadem çatısı altında düzenlenen karma sergide de eserlerini sergiledi.
ŞÖHRETİ SINIRLARI AŞTI
2015’te Ankara Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda da bir karma sergiye katılan Baykal, Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim verdiği 100 öğrencisiyle birlikte açtığı karma sergiyi ‘Bahara Merhaba’ adı altında hayranlarıyla paylaştı ve çalışması büyük ses getirdi. 2018 senesinde Dünya Kadınlar Günü ile ilgili ‘Mor Gündem’ adındaki karma sergiyle sanat dünyasının ilgisini çeken sanatçı, Kore Büyükelçiliği’ne bağlı Kore Kültür Merkezi’nde ‘Hamdım-Piştim-Yandım’ adlı kişisel sergisiyle ismini uluslararası arenaya taşımış oldu. Aynı zamanda Bursa Kadın Girişimcileri Kalkındırma Derneği Başkanlığı da yapan Baykal, Kafkader Çerkesler Derneği’nde çini severlere 2 yıla yakın çini eğitimi verdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde verdiği eğitim ve çini sanatı sevdalılarıyla buluşan önemli bir sergiye imza atan Baykal, Ankara, Eskişehir, Bursa ve İstanbul’da birçok sergiye katıldı.