Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım
Osman GÜRÇAY
“Burada gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendi” eleştirisinde bulunan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, belediyenin kurulduğu yıldan bu yana elde ettiği tüm birikimin buraya aktarıldığını dile getirdi. “35 bin ailenin bu paralarda hakkı var. Sosyal konutlardan ise sadece 400’ü yararlanacak. Kimsenin hakkını çiğneyemeyiz” diyen Sertaslan, artık buraya yatırım yapılmayacağını kaydetti. 
 
 
MÜTEAHHİTLER SÖZLEŞMELERİ FESHETTİ
Projenin 1400 konut ve 7 etap olarak çizildiğini ancak inşaata başlandığı zaman ile günümüz maliyetleri arasında büyük fark olması nedeniyle üç, beş ve yedinci etapların müteahhitlerinin tek taraflı olarak sözleşmelerini feshettikleri bilgisini paylaşan Başkan Mehmet Uğur Sertaslan, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde böyle bir hakları vardı ve bu hakkı kulandılar. Biz de sıkıntı yaşanan etaplarla ilgili farklı çözümler bulduk” dedi ve şöyle devam etti: “Tamamlanan birinci etapta 158 daire ve 8 dükkan vardı. Vatandaşlar oturmaya başladı. 99 daire kaldı. Bu 99 daireye hak sahibi ailelerimiz isterse kura ile yerleşebilirler. İkinci etap ise 208 dairelik ve inşaatında herhangi bir sorun yok. Müteahhit en geç ekim ayında teslim edeceğini bildirdi. Üçüncü etapta da 208 daire var ancak müteahhit fiyat farkı alamadığını belirterek işi bıraktı. Sözleşme gereği zaten fiyat farkı ödememiz mümkün değil. Bu nedenle üç, beş ve yedinci etaplarda iş mahkemelik olabilir. Öncelikle işin mahkemelik olup olmayacağının belli olması gerek. Eğer mahkemeye gidilmezse seviye tespiti yapılacak. Bu da yeni bir ihale ve ekstra maliyet demek. Hak sahipleri için de yeni fark ödenmesi demek.”
 
 
VATANDAŞA 4 SEÇENEK
İlçe halkının sıkıntı yaşamaması için kimsenin mağdur olmaması adına 4 çözüm seçeneği belirlediklerini dile getiren Sertaslan, “Hak sahipleri ilk olarak beklemeyi tercih edebilir ve kurada çıkan yere tamamlandığı zaman taşınabilir. İkinci olarak, iki ve dördüncü etaplarda biten 99 daire için kuraya katılabilirsiniz. Kurada çıkarsanız ekim ayında evinize yerleşmiş olacaksınız. Üçüncü olarak birinci etapta bitmiş olan ve elde kalan konutlardan verdiğiniz peşinatın üzerine para koyarak peşin olarak satın alabilirsiniz ve evinize hemen geçebilirsiniz. Son olarak da ödediğiniz peşinatı geri almayı talep edebilirsiniz. Dilekçe ile başvurduktan sonra bir yıl içinde paranızı geri alacaksınız. Hangi seçenek sizin için uygunsa 5 Ağustos’a kadar müracaatınızı yapmalısınız.” 
 
OLASI BİR DEPREMDE
Şimdi seçim öncesinde bizzat kura çekimine katıldığım bu sosyal konut heyecanında Başkan’ın bu açıklamalarının ardından Gemlik kentsel dönüşüm adına inanın ne yazacağımı bilemiyorum. Eski Başkan Refik Yılmaz'ın bu yaşananlara vereceği tepkiyi gerçekten merak ediyorum. Allah muhafaza olası bir Marmara depreminde Gemlik'in ne kadar etkileneceğini tabii ki kimse kestiremez ama alınmaya çalışılan önlemlerden biri olan bir çalışmanın yarıda kalması ne kadar doğru, onu da zaman gösterecek.