Özkan YILDIRIM

  •     Ufuk bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında Çiftliğim AgroMarket’in kuruluşu ve bu günlere geliş süreci ile ilgili bizleri ve okuyucularımızı  bilgilendirirseniz sevinirim?


SON BİR YILDIR İHRACATA BAŞLADIK

Elbette,1975 Ankara doğumluyum. 2004'ten itibaren de Bursa'dayım. Burada hayvancılık sektöründe uzun süreden beri faaliyet gösteriyoruz, öncesinde kanatlı sektöründe daha sonrasında da büyükbaş olmak üzere. Konya Selçuk Üniversitesi  Ziraat Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllardan beri bu sektör içerisindeyiz, Çiftliğim AgroMarket bizim markamız, esas şirketimizin adı Gelecek Hayvancılık ve Tarımsal Faaliyetler Ltd. Şirketi olarak geçiyor. Daha önce çalışmış olduğum firmanın markasını françaising bayisi olarak aldık biz Bursa Bölge Bayisi olarak markamızı en iyi şekilde lanse etmeye çalışıyoruz. Hatta ismimizden de anlaşılacağı üzere  “Gelecek Hayvancılık“ derken, biz geleceğin tarım ve hayvancılık ile alakalı olduğunu düşünerek böyle bir isim koyduk. Yani geleceğin şu anda olduğu gibi  gıda üzerine olacağını düşünerek, aslında dünyanın insanlığın varoluşundan bu zamana  kadar olduğu gibi. Gıda sektörü hiçbir zaman ölmemiş olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde yok olmayacaktır. Gelecek Hayvancılık ve Tarımsal Faaliyetler olarak 2017 yılından  itibaren faaliyet göstermeye başladık ve son 1 yıldır da ihracata başladık. 

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı


HEP YANLARINDAYIZ

  •     Gelecek Hayvancılık ve Tarımsal Faaliyetler ve markanız, Çiftliğim AgroMarket olarak ne gibi faaliyetler yapıyorsunuz biraz açabilir miyiz acaba?

Şöyle özetleyeyim; bireysel, orta ölçekli veya kurumsal işletmeler özellikle bunlar üretim yapan süt işletmeleri, et işletmeleri, kombinalar, küçükbaş üreticileri ve buna bağlı olarak hayvancılığa ilgi gösteren insanlara, hepsine biz direkt olarak hayvanlarının verimlerini arttırmak, Hayvan refahlarını yüksek seviyeye çıkartmak ve işlerini kolaylaştırmak ile ilgili tedarikler yapıyoruz, bu tedarikleri biz direkt olarak ana firmamız veya yan firmalar olmak üzere bunlar genelde ithal de olabilir yurtiçi menşeili ürünlerde olabiliyor. İnsanların kullanımına, yararına sunuyoruz. Buradaki anlayışımız beslenme üzerine bu beslenmeden bahsettiğimiz, genel  kavram da hani hayvanların verimlerini arttırabilmek amaçlı  kullanılan vitaminler, mineraller ve beraberinde hayvanların bağışıklık sistemini yükseltecek katkı maddeleri. Bununla ilgili beslenme ürünleri ve buna benzer beslenme ürünleri, bunun yanı sırada hayvanların ve insanların çiftlikte kullandıkları ve işlerini kolaylaştıran ve gün içerisinde  faaliyetlerini gerçekleştirdiği alet ve ekipmanlardan  oluşmaktadır. Yani genel baktığınızda  biz bunların hem ticaretini  hem de tedariğini sağlıyoruz bunlarla ilgili bizim bir tabii belli, oluşturmuş  olduğumuz  müşteri portföyümüz de var.

 

  •      Örnek olarak çalışmış olduğunuz kurumlarla ilgili örnekler verebilir misiniz?


Bursa içerisindeki bütün büyük şirketlerle faaliyet gösteriyoruz. Sütaş Hayvancılık, Sevkar Hayvancılık bunun dışında İtimat Süt Ürünleri, Orhan Holding, Akbaşlar Holding, bu firmaların çiftlikleri de bulunduğu için bu firmaların çiftliklerine hitap ediyoruz ve oradaki  işleyişe  yardımcı oluyoruz.

  •     Gelecek Hayvancılık olarak yurtdışına ihracata da başladınız mı?

Gelecek Hayvancılık olarak ihracata da başladık şu anlamda. Rakamlarımız tabii şu anda belli bir seviyede bunu her geçen yıl arttırmayı planlıyoruz. Şu anda ihracat faaliyetlerimiz 1 yıldır sürüyor, kendim yine yurtdışı ziyaretlerde de bulunuyorum gittiğimiz yerlerde insanlarla konuşuyoruz kendimizi tanıtıyoruz, fuarlarda vesaire daha geniş bir portföye yayılma çabamız var elbette…

ALIŞMIŞLIKLARI KIRMAMIZ LAZIM

Sektörel anlamda peki Ufuk Bey sıkıntılar var mı?

En büyük sektörel sıkıntı şu; Kendimiz  üretmiyoruz, biz başkalarının malını alıp başkalarına satıyoruz. Sonuçta Türkiye'de maalesef bu konuda zayıflıklar var, kendimiz  üretsek bile bu ürünlerin rekabetini sağlayamıyoruz. Birinci planda kalite faktörü onu yerine koyamıyoruz, bununla beraber fiyat faktörü de önemli. Tabii beraberinde insanlar da belli bir alışmıştık da var bunu da kıramıyorsunuz, herkesin ithal ürünlere karşı sempatisi söz konusu maalesef... Bu alışmışlıkları da mutlaka kırmamız lazım. Kendi yerel sermayemizin de  üretimler  gerçekleştirmesi lazım hep  birlikte bu  pazar payını mutlaka  arttırmamız lazım diye düşünüyorum.

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR

“Köylü milletin efendisidir” diye atamız Mustafa Kemal Atatürk boşuna söylememiştir. Sonuçta zor bir sektördür tarım ve hayvancılık  fiziksel olarak, zihinsel olarak çalışılması gereken bir sektördür, fakat bununla ilgili olan iş istihdamı zayıflamakta gençler bu işin içerisine girmiyor ve beraberinde köylerden kentlere insanlarda göç ediyor, nüfus azalıyor. Mutlaka bu konuyla ilgili tarımın rantable olması lazım insanların tekrardan bu sektörde yoğun bir şekilde yer alması ile ilgili mutlaka çalışmalar yapılması lazım tabi bu çok büyük ,çok geniş bir konu biz tarım sektörünün hayvancılık kısmının belli bir tarafına hitap ediyoruz ve insanların bu bağlamda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.

 2,5  sene önce sektörde faaliyetlere başlamışsınız, bir seneden beri de ihracat yapıyorsunuz. Peki gelecek hedefleriniz  ile ilgili neler  söylemek istersiniz Ufuk Bey?

Biz şimdi markamızı en iyi şekilde lanse etmeye çalışıyoruz. Bu konuda onun dışında diğer markalarla da anlaşmalar yapıyoruz, anlaşmaların  dışında önümüzdeki yıllarda biz personel sayımızı  arttırarak daha geniş kapsamlı daha detaylı her noktaya ulaşabilecek şekilde herkesin bize ulaşabileceği bir pozisyona döndürmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili   ihtiyaçlar hiçbir zaman canlı sektöründe üretim sektöründe bitmiyor, bu sektör içerisinde  ihtiyaçları en kısa yoldan ,en kısa zamanda ,en uygun şartta ,  en kolay yoldan nasıl sağlıyorlarsa bunu yerine getirmek  bizim  hedeflerimiz arasında.

KALİFİYE İNSAN SAYIMIZ YETERSİZ

 Her zaman duyduğumuz klişedir bilirsiniz. Dünyada kendi kendine yeten tarımda 7 ülkeden biri denir Türkiye için, bu konudaki fikirlerinizi öğrenebilir miyiz.?

Türkiye'de tarımsal faaliyetler anlamında 2000’li yıllar  öncesinde 90'lı yıllarda kendi kendine dünyada yeten 7 ülkeden biriyiz diye çok söylenirdi okullarda. Peki şuan da kendi kendine yetiyor muyuz? Hadi ithalatla yetiyoruz, ama neye yetiyoruz kendi karnımızı doyuruyoruz anca. Ama üretim anlamında bakarsanız kendi kendine yetmiyor, şu anda her hangi  bir şekilde ithalatın durması, hammaddenin gelmemesi, durması sektörün haliyle yavaşlamasına veyahutta  yok olmasına  bile sebep olabilir. Çünkü insanların  beraberinde Türkiye’de  veteriner fakülteleri, gibi birçok fakültemiz var yetişen birçok arkadaşımız var fakat bu arkadaşlarımız istedikleri ortamda istedikleri şartlara gelemiyorlar. Bu sebeple  Türkiye'de aslında yetişmiş kalifiye insan sayısı az, yetersiz, bu az sayıdaki  yetişmiş kalifiye insanların mutlaka sektörün içine  girmesi gerekiyor. Bu sektörde hiçbir zaman insanlar masa başı iş yapmazlar, her zaman sahadadır, tarladadır, hayvanların  içerisindedir. Bu konuda bir şeyler yapmak zorundadırlar, fiziki olarak aslında olmak zorundadırlar. Bunlarda olmadığı için zaten tarımı geliştirmemiz mümkün değil, bu kapsamlı bir konu tarımın içerisine ekipman girer, ilaç girer, gübre girer beraberinde daha farklı faktörler girer ama bunu bir araya getirip bunları uygulayacak insan gücü beyin gücü maalesef zayıf şuan da ülkemizde.

BURSA, İKİNCİ İSTANBUL OLUYOR

    Ülkemizde birçok yörede İzmir'de, Konya'da ,Bursa'da Tarım Hayvancılık Fuarları yapılıyor. Siz de bu fuarlara katılıyor musunuz? Yer alıyor musunuz?

En son biz şubatın başındaki İzmir'deki Tarım Hayvancılık fuarına katıldık, firmamız adına bizzat kendimiz de gittik. Tabii birçok fuara gittik, gidiyoruz fuarcılık anlamında ilk sırada  İzmir, Konya ve Bursa geliyor aslında ülkemizde.  Bursa'nın  alan yada yüzölçümü anlamında ,belki belli bir genişliği var ama insanların ilgisini çeken ürün ve ürün gamlarının çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Şöyle bir gerçek var ,Bursa yavaş yavaş tarımın dışına kaymaya başladı. Bunun sebebi imarlaşma, yani  nüfusunun artması bu bağlamda diğer Sanayi sektörlerine  yatırım yapılması beraberinde köylerdeki insanların şehre göçmesini tarımın daralmasını sağlıyor. Bu bağlamda Bursa'ya ikinci bir İstanbul gibi de bakabilirsiniz bu sebeple  bu konularda eski imajını  yakalayabilmesi için  bence sert ve radikal kararların alınması lazım bu konularda. Kesinlikle ve kesinlikle tarım reformunun ve arazi toplulaştırmalarının  yapılması lazım ,burada tarımın mutlaka daimi kılınması lazım. Burası  Demirtaş, eskiden buralarda   tamamen tarım arazileri vardı, şimdi ki halini  işte görüyorsunuz. Durum böyle olunca  insanlar tarımdan uzaklaşıyor.

HER ŞEYİ BÜYÜTEN ASLINDA 'SİSTEM'DİR

Mutlaka yeni neslin, gençlerin  para kazanabilecekleri  olanakların bu sektörde oluşturulması lazım. Tarım arazilerinin toplulaştırılarak alanların büyütülmesi lazım. Mutlaka Tarım ve hayvancılığın canlandırılması ile ilgili kararların alınması lazım. Şöyle bir sıkıntı var bizde sistem yanlış, sistem oluşturulmuyor, bizde hep  kişi üzerinden yürüyoruz işleri büyüten, şirketleri  büyüten ,ülkeleri büyüten hep sistemlerdir aslında. Bu sisteminde parçaları vardır yani ‘insanlar’ doğru insanlarla  doğru yerde, doğru şekilde hamleler yaparsanız sistem çok güzel fiili şekilde ilerler, büyür ,gelişir. Bugün için ben şimdi, finansal olarak çok yüksek  bir değere sahip olsam da, bu iş gücünü yaratamıyorum Türkiye'de. İş alabilirsiniz, birçok kişiden ama bu işi büyütmek için prosedürü bırakın birçok şekilde engeller çıkıyor karşınıza , bu engellerin kaldırılması lazım sistemin oluşturulması lazım diye düşünüyorum.

 

  •    Ufuk Bey, röportajımızın sonunda tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza neler söylemek istersiniz? Ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Biz öncelikle bu sıkıntılı sürecin bir an evvel geçmesini bekliyoruz. İnsanların işlerine  inanmasını istiyoruz,  işlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu konularda yeni yetişen arkadaşlara yeni yetişen nesil için tarım konusunda kesinlikle kendilerini bir noktaya getirmelerini istiyoruz en kötü şartlarda en azından bir şeyle uğraşmalarını istiyoruz. Yani geleceğimiz buna bağlı,  biz de bu konuda her zaman insanlarımızın yeni mesleğe giren arkadaşlarımızın yanındayız ve mutlaka mesleğe giren bu meslekte ilerleyen bu meslekte çalışmalar yürüten herkesin yanında olduğumuzu  tekrar tekrar belirtmek istiyorum ve son olarak herkese sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum , bütün tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkesin işleri rast gitsin diyorum.

Gelecek Hayvancılık ve Tarımsal Faaliyetler Sanayi Limited Şirketi adı altında ve Çiftliğim AgroMarket markası ile çalışmalar yürüten şirket sahibi Sayın Ufuk Tandoğan’a çalışmalarında ve gelecek hedeflerin de gazetemiz adına başarılar diliyoruz. Ayrıca röportajımıza  yapmış olduğu katkılardan ötürü Şirketin  Finans Sorumlusu Sayın Nurdan Tandoğan'a da teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

  İLETİŞİM BİLGİLERİ

Merkez-Mağaza

Demirtaş Cumhuriyet Mah.

Müjdat Köstendil Cad.No:121/A

Tel:0 224 614 07 38

Fax:0 224 614 19 81

Osmangazi/BURSA

 

Merkez –Ofis

Barış Mahalllesi

Defne Sokak  No:12/5

Ataevler

Tel:0224 614 07 38

Nilüfer/BURSA