Bursa’da Kentsel Dönüşüm ve AkıllıŞehirler Kurultayı’nın açılış törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin canlı organizmalar olduğunu belirterek, “Şehirlerin geleceği oradaki yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır” dedi.

İnşaat sektörünün dev oyuncuları Sabah Gazetesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Bursa İnşaat Kurultayı”  buluştu. Merinos Atatürk Kültür ve Kongre merkezinde gerçekleştirilen Kurultay’da inşaat sektörüne ivme katacak, konular, “Bursa’da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı ve “Kentsel dönüşüm ve dönüşümde alt yapı sorunları, Bursa’da Sanayi dönüşümü ve ulaşım” başlıkları altında iki ayrı panelde iki ayrı oturumda ele alınarak tartışılacak. Sabah Gazetesi’nce düzenlenen ve ilki İstanbul’da, ikincisi Bursa’da yapılan İnşaat Kurultayı’nın açılış töreninde konuşan  Çevre ve Şehircilik Bakını Mehmet Haseki, böylesi törenlerde  dinleyicinin dikkatinin ilk konuşmacı üzerinde yoğunlaştığını, daha sonraki konuşmacılarda dikkatlerinin azaldığını bir dergiden okuduğunu belirterek, Kendisinin 4 konuşmacı olduğunu bildirdi.  

Merkezi yönetim başarılı olamaz

“Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve TOKİ başkanının konuşmalarını keyifle dinledik” dedikten sonra Kayseri yöresinden iki ayrı fıkra anlatarak dikkatleri üzerine toplayan Bakan Özhaseki, “Şehirler canlı organizmalardır. Cansız malzemelerden, taşlardan meydana gelen yapılar değildir. Şehirler insan gibidir doğar büyük ve ölür” diyen bakan Haseki, “Anadolu’ya bir bakın. Medeniyetlere başkentlik yapmış pek çok şehir yok olup gitmiştir. İnsan hastalandığında nasıl tedaviye gerek duyuyorsa şehirlerde bakıma onarıma ihtiyaçları var. Şehirlerin geleceği, oradaki yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır.  Şehirlerle birlikte devletler yaşar. Dünyada en uzun yaşayan devletten biri Roma, diğeri Osmanlı imparatorludur. Ama 5 bin, 10 bin yıllık şehirler var.  Biz yerinden yönetimi ve kamu yönetimi anlayışı benimsiyoruz.  Merkezi yönetim başarılı olamaz” şeklinde konuştu.

'Rant'a küfretmeyin

Ülkemiz karışıklıklar yaşarken bu sıkıntılara gücümüzün yettiğini, yerin alt tarafında olan sıkıntı ve karışıklıklara bir şeyler yapacak gücümüzün olmadığını belirten Özhasaki, “Deprem kuşağındaki bir coğrafyada yaşıyoruz. Yerin altındaki karışıklıklara gücümüz yetmiyor. Büyük şehirlerimizin birçoğu Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde. Üç milyon 100 bin kişiyi ilgilendiren riskli alanlarımız var. Deprem ve depremsellik konusunda yapılarımız risk altında.Hızlı hareket etmiyoruz.  Fay hattı orada duruyor. Bunu fırsata dönüştürmemiz için hızlı hareket etmeliyiz. Kentsel dönüşüm planlarken ve yaparken insanı temel almazsak olmaz. Çevre faktörünü dikkate alıp kimlikli kentsel dönüşüm planlaması yaparak uygulamak zorundayız. Kentsel dönüşümlerle ilgili bir takım kötü anlaşışlar var. Rant olmadan hayat olmaz. Ranta küfür etmeyin.  Rant olmayan yerde hareket olmaz. Kentsel dönüşümle ilgili planlamaları yerel yönetimlere bıraktık. Biz şikâyetler geldiğinde devreye giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Güçlü şehirler güçlü Türkiye

Konuşmasında şehirlerin içinde kalan askeri alanlarla ilgili de “Biz ağırlıkla şehir içinde kalan askeri bölgeleri yeşil alan olarak değerlendiriyoruz. Kente uzak yerlerdeki askeri alanları da rezerv alan olarak düşünüyoruz” diyen Bakan Mehmet Özhaseki, Kimlikli kent çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “İnşaat Sektörüne sahip çıkacağız. İnşaat sektörünün içinde 350-400 ayrı sektörü etkiliyor. İnşaat sektörümüz 33 dev firma ile dünya ülkeleri arasında Çin’den sonra ikinci sıradayız“ diye konuştu. Bursa Valisi İzzettin Küçük te konuşmasında ülkemizde meydana gelen depremlere çok maliyet ve bedel ödediğimizi belirterek, şehirlerimizdeki çarpık yapılaşmaya değindi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmasında güçlü şehirlerin güçlü Türkiye demek olduğunu belirterek, Bursa’nın Büyükşehirler Yasası ile birlikte her alanda büyük bir atılım içende olduğunu bildirdi.  Bursa’nın her alanda öncü bir şehir olduğunu, bilgi ve teknolojiyi ön plana alarak Bursa’yı yıkarak güzelleştirip geliştirdiklerini söyledi.