İş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile başlayıp, bakım-onarım, koruyucu bakım konularında teorik ve uygulamalı olarak devam eden eğitime, üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve çalışanlardan oluşan 23 kişi katıldı. Yapılan sınav sonucu başarılı olan kursiyerlere gerçekleştirilen törenle sertifikaları verildi. TİKA koordinasyonunda gerçekleştirilen teknik ve meslek eğitimlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren TC Maputo Büyükelçi Zeynep Kızılatan, eğitimlerin ihtiyaç duyulan diğer sahalara yönlendirilmesini de temenni etti.
Mozambik Bilim ve Teknoloji, Yüksek Öğretim ve Mesleki Eğitim Bakanlığı adına konuşan Müsteşar Celso Adelina Laice, parayla binaların ve fiziki mekânların kolaylıkla dikilebileceğini ancak insan kaynağının yetiştirilmesi ve eğitilmesinin yıllarca süren bir çabayla olabileceğini söyledi.

Törende CEV adına konuşma yapan Azize Gökmen ise, özel sektörün birikimini paylaşmak adına Türkiye’de sundukları gönüllü katkıları yurt dışında da paylaşma fırsatı sağlayan bu girişime ortak edildikleri için TİKA’ya teşekkür etti. Maputo Üniversitesi temsilcileri program sonunda TİKA yetkililerine eğitimlerin devamıyla ilgili taleplerini iletti.
CEV heyeti, eğitimler vesilesiyle Maputo Program Koordinatörü İbrahim AYBEK ve TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü Çalışma Grubu Üyesi İsmail Gürlek refakatinde, Mozambik Bilim ve Teknoloji, Yüksek Öğretim ve Mesleki Eğitim Bakanlığını ve çeşitli eğitim kurumlarını ziyaret ederek teknik ve mesleki eğitimler hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Mozambik’te 10-15 yıl içerisinde petrol ve doğal gaz sektörlerinin büyüyeceği ve ülkede birçok eğitim kurumunda ciddi teknik ve mesleki eğitim açığı bulunduğu tespit edilerek MESİP kapsamında verilecek eğitimlerin enerji altyapısı ve makine sektörüne yönelik olarak sürdürülmesi hususunda mutabık kalındı.