Mehmet ÇETİNKAYA

Cebel Günü olarak anılan 19 Mayıs, Bulgaristan’ın her bölgesinden, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen soydaşlarımızın adeta bir buluşma günü niteliği taşıyor.

Türkiye’de hatta Bursa’da olup yıllardır görüşemeyenler orda görüşüp hasret gideriyorlar.

Bayram havasında pazarlar kuruluyor. Çocuklar eğleniyor. Büyükler eskileri yad ediyor.

KONSOLOSTAN SPORCUYA

Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer tarafından Kırcaali’de karşılandık. Cebel Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen spor turnuvaları ve diğer etkinler dolayısıyla dereceye girenlere ödüller verildi. 19 Mayıs Cebel gününe T.C. Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Başkonsolos, parti temsilcileri ve STK temsilcileri de da katıldı gününün anlam ve önemine değindiler. Ev sahibi Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Cebel Günü’nün gelenek, minnettarlık ve umudu birleştirdiğini ve Cebellilerin bununla gurur duyduklarını ifade etti. Doğu Avrupa’da komünizm rejimine karşı direnişin bu kasabadan 19 Mayıs 1989 tarihinde başladığını söyledi. Bahri Ömer, Cebel İlçesi adına Türkiye’nin milli bayramı olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer ve DOST partisi mensuplarına konuşmaları esnasında HÖH'e mensup olanlar sırtlarını dönerek protesto eyleminde bulundular. Programdan sonra yaşananların kahramanı Bahri Ömer’in makamında röportaj yaptık. Biz sorduk başkan da içtenlikle cevapladı.

Başkanım öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Doğma büyüme Cebelliyim. Cebel Beştaşlar köyünde dünya geldim. Cebel Tarım Lisesi'nden sonra Kırcaali Öğretmen Enstitüsü'nü bitirdim. Matematik ve fizik bölümünü ondan sonrada Şumnu Üniversitesi Türkoloji bölümünü okudum. Tabi burada da gördünüz kimi partiler boy gösteriyor. Onların da kurucularındanım.  Her zaman Anavatan, Türkiye’mizin yanında olmuş ve olacağız. DOST Parti’nin yürütme kurulundayım şimdi. 15 kişiden birisiyiz. Burada taş üstüne taş koyarak yavaş yavaş bir kartopu misali büyümeye çalışıyoruz. Bugün 19 Mayıs. Türkiye’mizin bayramı olduğu gibi Atamızın Samsun’a, indiği gibi 1989’da bölge halkı 19 Mayıs meydana geldi.

Ve komünizm çöktü bu çöküşte 19 Mayıs 1989’da Cebel’den başladı.

Bulgaristan’ın komünizm den kurtuluşu değil tüm doğu Avrupa’nın, Berlin Duvarı’nın yıkım süreci 19 Mayıs 1989’da Cebel Meydanı’ndan başladı.

Biz Cebelliler bununla onur ve gurur duyuyoruz.

1995 yılından beri burada belediye başkanıyım ondan öncede iki dönem milletvekilliğim var. 1998 yılında Meclis'te birkaç partiden üyeler vardı. Her parti bir araya gelerek bugünün Cebel’in bayramı olması teklif edildi, kabul edildi ve 1998’den beri resmi olarak 19 Mayıs Cebel’in resmi bayramı olarak kutlanmakta. 17 ay sonra seçimler var. Bende 24 yılımı dolduracağım. 22.5 yıldır ben burada belediye başkanıyım.

Yeni dönemde hedefiniz tekrar belediye başkanlığımı yoksa milletvekilliği mi?

Onu zaman gösterecek. Her zaman, zamana göre hareket ettik. Yani ihtiyaç varsa toplanıp derlerse en iyi siz yaparsınız bunu diye şimdiye kadar olduğu gibi varız. İlle de biz olacağız diye siyasete girmedik.

Göç öncesi ve sonrası buradaki nüfus sayısı nedir?

1989 yılında nüfusumuz 29 bin 970 idi. 1989 göçünden en büyük nasibini alan ilçe Bulgaristan’da Cebeldir. Halkımızın 3’te 2 sinden fazlası Türkiye’ye göç etti. 30 bin nüfus dan 20 bin kardeşimiz 89’da Türkiye’ye göç etti. 1000’e yakında Batıya yani İsveç’e gitmiştir. Şimdide 9 bin diyoruz biz. Araştırmalarda ve sayımlarda 9.157’ olarak görünüyor rakamlar. 3 bini kişi batıda ikamet ediyor. Burada daimi ikamet eden 6 bin 157 kişi görünüyor.

Türkiye ile olan siyasi bağınızın boyutu nedir?

Biz ilçe olarak Türkiye ile ilk kardeş belediye olan belediyeyiz Yıldırımla. Zeki Eker zamanında 1993 yılında kardeşlik belgesini imzaladık ben o zamanlar milletvekiliydim. Meydanımızı bu hale getirende hem Yıldırım hem Büyükşehir belediyesidir. Eski Bakanımız Faruk Çelik zamanında cami ve çeşmenin açılışı yapıldı. Bursaspor şampiyon olduğu zaman burada büyük bir sevinç vardı. Bende Bursaspor hayranıyım.

Cebel'de yaptığınız çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?

Eskiden bizim halkımıza geçici diye bakılmış. İş yerleri bile geçici açılmış. Onlar bugün var yarın yok diye daimi iş yerleri açılmamış. Türkiye ile göç anlaşmaları yapılacak diye daimi işyerleri açılmamış. Tarım alanında ve konfeksiyon alanında da dışarıdan yatırımlar yapıldı. Yeni dönemde de biz Türkiye’mize çağrıda bulunduk. Ali Osman Sönmez sağ iken buraya Kıbrıslı kardeşlerimizi yönlendirdi. Onlarda gelince buraya yatırımı kendileri yaptılar. Cebel içinde konfeksiyon yatırımları oldu. Benim milletvekilli olduğum zamanda da 'Makine Cebel 96'yı devreye aldık. Orada da 3 vardiyada 150 şer kişi çalışıyor. Batıda iyi bir pazarı var. Otomotiv yan sanayi ürünleri yapıyorlar.

 Bu su da şifa var davet var

 Konuşmanızda şifalı su ile ilgili yatırımdan bahsettiniz, biraz daha bilgi verebilir misiniz?

Evet, her yerde olmayan bir şifalı suyumuz var. 27 türlü hastalığı gideriyor tedavi ediyor. O suyu biz 2 kilometre uzaktan kasabamızın başına getirdik. Türkiye’deki iş adamlarını gelsinler yatırım yapsınlar kazansınlar diyoruz. Türk iş adamlarına istediği yerde arazileri vereceğiz ve onlara yardımcı olacağız.

Türkiye’nin her yerinden ancak özelikle Bursa’dan yatırımcılar bekliyoruz.

Önceden köylerimizin 3’te 2 sine normal ulaşım yoktu. Normal içme suyu da yoktu. Şimdi birkaç köy harici bu hizmeti verdik. Kalan köylere de en kısa zamanda yapacağız.

Kısa süre içinde doğalgazda gelecek.

Kırcaali’ye giderken dar bir köprümüz var.

"Sen dur da ben geçeyim ondan sonra sen geç" diye tabelamız var.

En yakın zamanda onu genişletmek istiyoruz. Çift geçiş olsun diyoruz.

Aynı zamanda da onarımını istiyoruz. Bütün yolun yeni onarımını, yeni asfalt döşemesini istiyoruz.

İlçenin ihtiyaçlarına normal diyorlar bu Türkiye’de olduğu gibi bölünmüş yollar bizim hayallerimiz.

Belediye başkanı iktidar tarafından olmadığı zaman hizmet yapabiliyor mu?

Şimdi burada ses yükseltenlerde zaman gelecek Allah huzurunda hesap verecek. Yani onlarda bu işin içinde. Bu olaylar başlamadan önce 7 ilçe var ilimizde. Devlet kararlarıyla 7 ilçeye de taksimat yapılıyordu. Yani yatırımlar en ağır problemler ne ise oraya devlet kararıyla finans gönderiliyordu. Son 6 kararda 6 ilçeye var, Cebel ilçesine yok. Siz DOSTsunuz diye size yok deniyor. Son 6 devlet kararında biz Cebel olarak yokuz. Diğer 6 belediye var yani bizlere yok.

Türk kökenli bir belediye başkanı olmanız hizmet alma konusunda dezavantaj yaşıyor musunuz?

Hayır, bir dezavantaj yok. Avrupa projelerinden de yararlanıyoruz. Ancak bize diğer Türk partisi engel olmaya çalışıyor, kimi zaman muvaffak oluyorlar ama Avrupa programlarında fazla muvaffak olamıyorlar. Onlara da bir çağrım var; Allah huzurunda onlarda hesap verecekler diyorum Halkın hak ettiği parayı başka yere yönlendirmeleri yanlış bir siyaset.

Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Böyle bir zamanda, böyle bir ayda İslam dünyasında barış gelmesi en büyük dileğim.  Ama hepimiz yıllar boyu gördük ki kargalar gibi İslam dünyasına çöreklenmişler, problem oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye’den Allah razı olsun. Beklentimiz tüm Suriye ve Irak sınırında bir koridor olsun. Güvenlik koridoru. Türkiye’miz rahat olsun. Teröre engel olunsun. Tüm İslam âleminde Kudüs’te, Filistin’de, barış olsun huzur olsun diyoruz. Bu Ramazan ayıda bütün kardeşlerimize Türkiye’de hayırlar getirmesini diliyoruz. Buradan Türkiye'ye selamlarınızı iletiniz...