Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve IMPR işbirliğiyle düzenlenen 'Zorunlu Dış Göç ile Gelen ve Geçici Koruma Altına Alınan Suriyelilere Yönelik Türkçe Okuma Yazma ve Meslek Edindirme Kursu” sertifika programı, Merinos AKKM’de yapıldı. Hüdevendigar Salonunda gerçekleştirilen törende salonu dolduran Suriyelilere seslenen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “Suriye’den gelen yaklaşık 3 milyon kardeşimize sahip çıktık. Onların dertleriyle dertlendik. Onların sıkıntılarını paylaştık. Onlarla geleceğin hayallerini kurduk. Kendi milletimiz için ne istediysek Suriyeliler için de onu istedik. Daha çok huzur ve barış için hareket ediyoruz. Geleceğe yürümenin artık bütün gereklerini yavaş yavaş yerine getiriyorsunuz. Dil sorunu vardı eğitimlerle bunlar kapatıldı. Eğitim merkezi sıkıntısı vardı. Okullar açtık. Sağlık sorunu vardı. Sağlıkla ilgili çözümler ürettik” diye konuştu.
Zorlukların ve sıkıntıların olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Evini, mahallesini, köyünü, vatanını terk etmek belki de hayatın en büyük zorluğudur. Doğduğu toprakları bırakmanın ne olduğunu içinizde sizin kadar iyi bilen biri varsa o da bu aciz kardeşinizdir. Yunanistan’ın asimilasyon politikaları dolayısıyla Türkiye’ye Meriç Nehrini kaçarak gelmek zorunda olan bir kardeşiniz olarak huzurlarınızdayım” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise kursa katkı sağlayan tüm kurslara teşekkür etti. Dostun kötü günde belli olacağını, Türk halkının da Suriye halkıyla dost olduğunu söyleyen Başkan Recep Altepe, “Güzel günlerde birlikte güldük. Zor günlerde birlikte sıkıntıları çektik. Çanakkale’de birlikte savaştık. Dünya hayatının bir gerçeği olan göçler devam ediyor. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere herkes bir şekilde göç ediyor. Bizler de farklı coğrafyalardan buralara geldik. Şimdide Suriye’de yaşanan zulümler birlikte yeni göç dalgası yaşanıyor. Bize de burada ev sahipliği yapmak düştü. Kardeşlerimizin en iyi şekilde hayat tutunabilmesi, toplumsal hayatta yer alabilmeleri için başta dil meselesi çözülmelidir. Bizler de bu konuda destek veriyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da birlikte olacağız. Bir gün savaş bitecek ve Türkiye ile Suriye bütünleşerek büyümeye devam edecek. Dostlar sevinecek, düşmanlar üzülecek. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Bursa Kent Konseyi ile IMPR’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların sonunda Müezzinoğlu eğitimlerde başarılı olan bin 352 kursiyerden bazılarının sertifikalarını takdim etti. Müezzinoğlu daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan Vakıf Eserleri Müzesinin açılışını gerçekleştirdi.